Pazarlama denilen olay, hizmetlerin veya ürünlerin, tüketici isteği ve ihtiyaçlarına göre organize edilip, tüketiciye ulaştırılmasıdır.

Pazarlama denilen olay, Hizmetlerin veya ürünlerin, tüketici isteği ve ihtiyaçlarına göre organize edilip, tüketiciye ulaştırılmasıdır. Ayrıca, bu ulaştırma süresince en yüksek verim hedeflenir. Son yıllarda ortaya çıkan dijital pazarlama yöntemi ile bu verim en yüksek seviyeye çıkmış durumdadır. Pazarlama nedir? Sorusunun cevabı bu kadar kısa değil tabii ki. Dilerseniz detaylara geçelim.

Pazarlama, üretim faaliyetlerinden önce başlar, satış faaliyetlerinden sonra da devam eder. Bu bakımından çok geniş yönlü bir işletme fonksiyonudur. Pazarlama, aslında pazarı genelden özele doğru indirmeye benzer. Özele doğru indirme işlemi, ürüne paralel pazar arayışı olarak da betimlenebilir. Pazarlama konusundaki en önemli şey; potansiyel müşterilere ulaşmaktır.

Girişimciler İçin 5 Pazarlama Stratejisi >>

Pazarlama Ne İşe Yarar?

Burada bahsedilen pazarlama, daha çok klasik pazarlama alanına giriyor.

Burada bahsedilen pazarlama, daha çok klasik pazarlama alanına giriyor. Biliyorsunuz ki gelişen teknoloji ile birlikte dijital sektörde büyük bir gelişme oldu. Gelişen dijital sektör, pazarlama ile entegre olunca ortaya dijital pazarlama adında yeni bir pazarlama stratejisi çıktı. Bu pazarlama stratejisi ile ürünler daha kolay dağıtılmaya ve satılmaya başlandı.

Aşağıda maddelendirdiğimiz görevler, daha çok klasik pazarlama için geçerlidir.

  • Pazarlama, tüketicilerin neye ihtiyaç duyabileceğini tespit eder ve tüketici ile hizmet arasında bir bağ oluşturmaya çalışır,
  • Üretilen malların ve yapılan hizmetin daha iyi hale getirilmesi,
  • Piyasa bilgileri çerçevesinde ürünün fiyatlandırılması,
  • Ürünlerin piyasa yayılması için reklam faaliyetleri ve ürünün piyasada tutulması için tutundurma faaliyetleri,
  • Ürünlerin, pazara dağıtılması, yani dağıtımla ilgili faaliyet ve stratejileri kapsar.

Hedef Pazarınızı Nasıl Belirlersiniz? >>

Sonuç olarak pazarlama denilen şey, belirli bir kar hedeflenerek, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir. Bu sebepten dolayı da yukarıda madde madde verilen olaylar, iyi bir şekilde organize edilmelidir. Bu maddeler arasında bir tane bile olsa uyumsuzluk olduğu an da tüm sistem çökebilir. Bu nedenle bu organizasyonu aksatmadan yapmak ve pazarlama ilkelerine dikkat etmek gereklidir.

Pazarlama Anlayışında Dikkat Edilmesi Gereken 3 Tutum

Pazarlama alanında müşteri ile olan iletişim çok önemlidir. Bu sebeple ilk olarak tüketiciye karşı olan tutuma dikkat edilmelidir. Pazarlamacılık, bir meslek olarak sürdürüldüğü için kar amacı güdülmelidir. Ardından bütünleşmiş pazarlama çabalarına dikkat edilmelidir.

Günümüzde Satış Ve Pazarlama Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Şey >>