Dünyada çaydan sonra en fazla tercih edilen içecektir kahve. Çoğu insan için bir tutkudur. Kimileri sabah kahvesini içmeden gözünü açmak bile istemez, kimileri de kahvaltının ya da yemeğin üstüne içmeden duramaz. Bu kadar çok tüketilmesinin ve sevilmesinin haklı sebepleri de var tabii ki.
Kahve; gün boyunca zinde kalmak isteyenler, odaklı ve enerjik olmak isteyenler için inanılmaz bir içecektir. Metabolizmanın hızlı çalışmasında etkili bir içecek olmakla birlikte; birçok sağlık yararı da vardır. Normal kavrulmuş kahvenin yanı sıra son yıllarda yeşil kahve de çok konuşulmaktadır.
Neymiş bu “yeşil kahve”
Yeşil kahve, tıpkı siyah çay ve yeşil çay arasındaki ayrım gibi kahvenin işlem görmemiş halidir. Kahve çekirdeklerinin doğada bulunan halidir.
Yeşil kahve ile kavrulmuş kahve arasındaki temel farklar nelerdir?
Yeşil kahvenin işlem görmemiş, doğal kahve çekirdekleri olduğundan bahsetmiştik. Doğal formda olması tabii ki onu daha sağlıklı yapan etmenlerden biri. İşlem görmediği için antioksidan bakımından normal kahveden kat kat üstündür. Yeşil kahvedeki asıl etken madde klorojenik asittir. Klorojenik asit normal kahvenin 1 gramında 2-7 mg iken, yeşil kahvede 34-42 mg civarındadır. Yeşil kahve de kavrulmuş kahve gibi doğal olarak kafein içermekle birlikte, kafein oranı oldukça düşüktür. Ayrıca yeşil kahvenin yağ içeriği daha düşüktür.
Peki yeşil kahvenin sağlık üzerine etkileri nelerdir?
Yeşil kahvenin yüksek miktarda klorojenik asit içerdiğinden bahsetmiştik. Klorojenik asit antioksidan bir maddedir. Yeşil kahve, zengin antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca antioksidanlar, hücrelerin hasar görmesini engeller. Böylelikle hücre yenilenmesini hızlandırır ve daha genç kalmayı sağlar.
Yeşil kahvenin içeriğindeki klorojenik asit, bağırsaktan glikoz(şeker) emilimini azaltır, karaciğerde de kana glikoz salınımını engeller. Böylelikle kan şekerinin düşük kalmasını sağlar. Kan şekerinin düşük seviyelerde olması ise, vücudun enerji kaynağı olarak yağları yakmasına neden olur. Böylelikle yağ yakımını artırmış oluruz. Yeşil kahve, bu etkisiyle zayıflamaya yardımcı olabilir. Diğer yandan klorojenik asit, kan şekerini düşük seviyelerde tutarak diyabet riskini de azaltmış olur.
Kilo vermeye etki eden diğer nokta ise; yeşil kahvenin “ kafein” içeriğidir. Kafein, doğal olarak metabolizmayı hızlandıran bir maddedir. Ayrıca yeşil kahve, kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Yeşil kahve nasıl pişirilir?
Yeşil kahve, tat olarak kavrulmuş kahveden çok bitki çaylarını andırmaktadır. Tıpkı bitki çayları dibi demleme usulüyle hazırlanır. 1 yemek kaşığı kadar yeşil kahve 200 ml sıcak su ile karıştırılır ve 4-5 dakika demlenir. Sıcak bir şekilde tüketilir.
Yeşil kahve günde ne kadar içilebilir?
Yeşil kahve de normal kahvede olduğu gibi çok fazla tüketildiğinde yan etkiler yapabilir. O nedenle günlük tüketimi 2 fincanla sınırlandırılmalıdır.
Yeşil kahve kimler için sakıncalıdır?
Hamileler ve emziren kadınlar için normal kahve gibi yeşil kahve de sakıncalı olabilir. Ayrıca kalpte ritimle ilgili problemi olanlar ve tansiyon problemi olanlar dikkatli tüketmeliler.