Soru sormak bize şunları kazandırmaktadır;
- Güzel sorular sorarak insanların düşünmesini ve aynı zamanda sizin de içsel bir düşüncede olmanızı sağlamaktadır. Düşünen insanların bir şeyler öğrendiğini unutmamak gerekmektedir.
- Doğru sorular sizi ya da karşınızdaki insanları araştırmaya ve öğrenmeye iletmektedir.
- Sorular sorarak geri bildirimler almanız mümkündür. İnsanların konular ile ilgili neler öğrendiğinizi anlamanızı sağlamaktadır.
- İletişimi çok farklı bir hale getirmeyi sağlamaktadır. Aynı zamanda iletişimde devamlılığı arttırmaktadır.
- Etkili liderler için sorulara odaklanarak doğruları bulmayı sağlamaktadır.
- Ekip içerisinde sorulan sorular ilişkilerin artmasına katkı sağlamaktadır.
Contents
Doğru Soru Nasıl Sorulur?
1.Doğru soru sormak için iyi düşünmek gerekir.
İyi düşünmek doğru soru sormak için oldukça önemlidir. Bazen cevaplardan çok soruların önemli olduğu bir ortamda düşünerek sorulara odaklanmak ve çok can alıcı bir noktadan soru sormak gerekmektedir. Bu tip durumlar
2.“Evet” “Hayır” sorularından kaçın.
Evet, hayır soruları kesinlikle iletişimin kesilmesine ve yanlış soruların sorulmasına neden olmaktadır. Düşünmeye yönlendiren sorular da değildir. Bir evet ya da bir hayır cevabı ile bütün iletişim son bulmaktadır. Bu yüzden kesinlikle bu tip sorulardan kaçınmak gerekmektedir.
3.Çözüm odaklı sorular sorun.
Sorduğunuz soru direkt olarak sıkıntıyı dile getirmemelidir. Soru kesinlikle çözüme odaklı olmalıdır. Ancak sorunun kendisinde yaşanan problemler bulunmamalıdır. Kısacası soru sorarak bir onaylatma ihtiyacında bulunmayın.
4.Doru zaman ve doğru yer.
Doğru soru sormak için önemli olan en büyük iki koşul doğru zamanda ve doğru yerde olmaktır. Alakasız ortamlarda yanlış zamanda sorulan soruların hiçbir değeri bulunmamaktadır. İyice düşünerek hareket etmek ve doğru anı bekleyerek yerinde sorular sormak önemlidir.
5.Soruları rehber edinin.
Sorular sizin hayarınızı zorlaştırmamalıdır. Hatta tam tersi bir rehber haline getirmeniz ve sorularla hayatınızı yönlendirmeniz gerekmektedir. Hayatınıza soruları adapte ederek onların rehberliğinde yön vermeniz sizin gelişiminizi oldukça arttıracaktır.
6.Kısa net olun.
Çok soru sormak ya da uzun sorular sormak hiç de mantıklı bir tutum değildir. Soru sorarken kesinlikle sade ve kısa olmak kazandırmaktadır. Sorularınızın doğru noktalara tek kelimeyle odaklanması sizin için çok önemli olmalıdır. Sadece soru sormuş olmak için hareket etmek ya da konuşmuş olmak için konuşmak hiç doğru değildir.
İlginizi Çekebilir: Özgüven Kazanmanın Yolları Nelerdir?
Soru Sorma Türleri Nelerdir?
Doğru soru sorma teknikleri oldukça fazladır. Bunlar kullanıldığında size yarar sağlayacaktır. Ancak doğru şekilde kullanmak çok önemlidir. Doğru bir şekilde, etkili olacağını düşündüğünüz bir zamanda kullanıldığında insanların size bakışı bile değişecektir.
1.Açık uçlu sorular sorun.
Kapalı uçlu soruları kesinlikle sormayın. Sorduğunuz sorular “evet” ya da “hayır” gibi kısa cevapları içermemelidir. Sorularınız açık uçlu olmalıdır ve karşınızdaki insanı konulmaya yönlendirmelidir. Bu konuda kesinlikle cin gibi olmanız gerekmektedir. Eğer bir yakalarsanız çok iyi sorular sormanız mümkündür. Örnek olarak;
- Toplantıda olaylar nasıl gelişti söyler misin?
- Bu tepkinin nedeni nedir?
- Partiniz de olaylar nasıldır?
- Durumu biraz daha açıklayabilir misin?
2.Huni soruları sorun
Güçlü soru sormak için kesinlikle bu tekniği kullanmanız önerilmektedir. Bu soru tipi sizin karşınızdaki insandan almak istediğiniz yanıta sizi götürmektedir. Genellikle tanıkların ifadeleri alınırken bu soru tekniği kullanılmaktadır.
- “Kavgada kaç kişi bulunuyordu?”
- “On kadar.”
- “Çocuk var mıydı? Yoksa yetişkinler miydi? Kaç yaşlarında insanlardı?”
- “Tam olarak bilemiyorum ama on dört ya da on beş.”
- “Dikkatini çeken bir özelliği ayırt edici var mıydı içlerinden birinin? Mesela giysi gibi söyler misin?
- “ Bazılarında kırmızı t-shirt vardı.
- “T-shirt üzerinde logo var mıydı hatırlıyor musun?”
- “Timsah logosu vardı hatırlıyorum”
3.Sondalama soruları
Sondalama soruları, ayrıntılara ulaşmak için başka stratejiler bulunmaktadır. Hatta bazı durumlarda muhatabınıza dile getirdiğiniz ifadeyi daha iyi bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak üzere kullanılmaktadır. Diğer durumlarda ise genellikle bir konuda açıklık getirmek için kullanılmaktadır. “Bu raporu ne zamana kadar bitirmelisin?” “Sana iş için hazırladığım raporunu taslak olarak atsam bakar mısın?” gibi sorulara dayanmaktadır.
4.Yönlendirici soruları önemlidir.
Bu soru tipi kesinlikle muhatabınız olan kişinin düşüncelerini değiştirmeye yönelik çalışmaktadır. Karşınızda bulunan insanların düşüncelerine girmek gibi de kafanızda canlandırmanız hiç de yanlış olmayacaktır. Mesela;
- Sana göre projeyi ne kadar zaman geciktiririz? Bu karşınızdaki insanın projenin yetiştirip yetişmeyeceğini öğrenme için sorulmaktadır.
- Eğer bütün sorularınız tamamlandıysa bir fiyatta anlaşalım mı? Gibi ürünü aldırmaya yönelik bir sorudur.
Doğru Soru Sorma Tarzı Nasıl Olmalıdır?
Birine soru sormak için yukarıda neredeyse birçok konu anlatılmıştır. Bu konular kesinlikle sizin işinize yarayacak soru tekniklerini ve tarzlarını içermektedir. Genellikle düşündüren, karşınızdaki insanın fikirlerini öğrenmeni yarayan, sorgulamanızı ve geri bildirim almanızı sağlayan çoğu soru sizin için doğru soru denilebilmektedir.
Aynı zamanda yaptığınız işe göre soru tarzlarınız da değişebilir. Özellikle bir satıcıysanız insanları almaya ve manipüle ederek ürünü aldırmaya yönelik sorular sizin için önemli olacaktır. İhtiyacınıza göre doğru soruyu bulabilmeniz mümkündür.
İlgili İçerik: İyi İletişim Kurmak İçin Hangi İfadeleri Kullanmalıyız?