Eleştirel Düşünce Nedir? Etkili 5 Eleştiri Düşünme Tekniği

Eleştirel Düşünce Nedir

Eleştirel düşünce, daha iyi düşünce ve eylemlere rehberlik eden tarafsız, mantıklı bir karara ulaşmak için bilgiyi süzme sanatıdır. Bu makalede listelenen güçlü tekniklerle siz de eleştirel düşünme yeteneğinizi ortaya çıkartabilir, var olan yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Eleştirel düşünmenin bir araç veya strateji değil, zihinsel bir durum olduğunu bilmeniz önemlidir.

Mesleki ve kişisel yaşamınızdaki önemsiz günden güne önemsiz yere düşüyorsanız, eleştirel düşünme yeteneğinizi geliştirmek için öğrenme becerileri bu sorunların üstesinden gelmenize ve ihtiyaç duyduğunuz enerjilere odaklanmanıza yardımcı olabilir – sorunları çözmek ve hedeflere ulaşmak gibi.

Öğrenme teknikleri ne kadar iyi olursa, eleştirel düşünce ve muhakemenin o kadar iyi olmasının nedeni budur. İnsanların büyümesine yardımcı olma konusundaki deneyimim, eleştirel düşünmeyi öğretmek için tam olarak neyin gerekli olduğunu bildiğim anlamına gelir.

Contents

Eleştirel düşüncenin temelini oluşturan 5 güçlü teknik vardır:

  1. Analitik düşünme
  2. İletişim
  3. Yaratıcılık
  4. Açık fikirlilik
  5. Problem çözme

Listelenen teknikleri öğrenip bunları günlük yaşamınızda kullanmaya başladığınızda, sorunlara bakış açınızda ve onların çözümünde de nasıl bir değişiklik yaptığınızı hemen fark etmeye başlayacaksınız.

1.Analitik Düşünme

Analitik düşünme, bilginin toplanması ve anlaşılması için küçük parçalara ayrılmasıdır. Eleştirel düşünmede kullanmak için: Bilgiye neden ihtiyaç duyduğunuz konusunda çok net olun . Bu, sınırlamalarınızı tanımak ve üstesinden gelmek için öngörü kullanılmaktır.

Mümkün olduğu kadar çok kaynaktan bilgi toplayın: meslektaşlar ve uzmanlar, podcast’ler, ilgili literatür ve aklınıza gelebilecek başka herhangi bir yer. Kullanılabilir veriler hakkında farklı bakış açıları elde etmek ve muhtemel farklı çözümlere ulaşmak için soruları defalarca tekrarlayın.

Verileri gerçek alt gruplara ayırın ve her birini elinizdeki konuyla ilişkilendirin. Yeni bağlantılar kurmak için kağıt üzerinde düşünün. Yaz, karala, zihin haritaları yap veya elektronik tablolar kullan. Görsel olarak sunulan veriler yeni bağlantılar kurmanıza, ortaya çıkan kalıpları anlamlandırmanıza yardımcı olabilir.

İşyerini toparla. Veriler toplandıktan sonra, çalışma alanınız ve beyniniz aşırı bilgi ile karıştırılmış olacaktır. Fiziksel alanı boşa çıkarın ve aklınızı meditasyon ile temizleyin. Odaklanma değişikliği, bilgileri yeni bir ışıkta görmenize yardımcı olacak ve potansiyel olarak daha yeni ve daha iyi sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

2.İletişim

İletişim, etrafınızdaki insanların düşüncelerine erişmenizi sağladığı için eleştirel düşünme için kilit bir tekniktir. Veriler görsel ve işitsel yollarla ve birçok durumda, beden dilini dikkatlice gözlemleyerek iletilebilir:

Farklı bakış açıları isteyin ve aynı şey için gerekçe arayın. Konuya yatırım yaptığınızda, en iyi çözüme ulaşmak için tüm seçenekleri keşfedebileceksiniz. Kesintisiz dinleme ve yalnızca soru sorma veya konuşmacıyı yaptıktan sonra endişeleri dile getirme daha iyi bağlantılar kurmanıza yardımcı olur.

% 100 sözlü veya yazılı bir tartışmaya odaklanın, katılan kişilerin görüşlerini daha iyi duyabilir/okuyabilirsiniz.

Konuşmacının/yazarın bakış açısını belirtin ve onayınızı isteyin. Bu, tüm dikkatinizi vermenize ve girişi eleştirel düşünmek için kullanmanıza olanak sağlar.

Bir toplantıda, katılımcıların vücut dili tarafından ince iletişim ipuçları verilir . Algılanamayan bir kaşıntı, küçük bir başını sallama, kurşun kalemle dokunma vb. Hepsi, eylemlerinin sözleriyle senkronize olmaması durumunda, gerçekte ne düşündüklerinin ipuçlarını verecektir.

Dikkatle izlediğiniz ve dinlediğiniz aktif gözlem, etrafta iletilen bilgilerin ne yapılacağını bilmenize yardımcı olur. Tartışılan konu hakkında genel düşünceye dair ipuçları verir ve yeni olanaklar sunar.

Bu tür iletişim yoluyla topladığınız bilgiler, bütüncül ve tarafsız bir karara varmak için eleştirel düşünmede paha biçilmez olacaktır.

İlginizi  Çekebilir: Okuduğumu Anlamıyorum Unutuyorum

3.Yaratıcılık

Eleştirel düşünme bir sanattır ve herhangi bir sanat formu gibi yaşam boyu sürer. Eleştirel düşünmeyi gerçekten öğrenmek için, sürece yaratıcılık unsurlarını dahil etmeniz gerekir. Tamamen yeni bir yerde ekibinizle beyin fırtınası yapın ya da konfor bölgenizden çıkmak için bir endüstri uzmanını çalışın

Verileri toplayın ve renkli, göz alıcı grafikler, grafikler ve zihin haritaları şeklinde tablolayın. Basit egzersiz, zihninizi farklı şekillerde verileri bir araya getirir ve onlara en iyi olanı seçme esnekliği sağlayarak birden fazla benzersiz sonuca varılması için olanak sunar.

Tercih edilen bir sonuca ulaşmak için farklı faktörlerin nasıl manipüle edilebileceğini anlamak için Sudoku veya satranç gibi beyin oyunları oynayın. Bu oyunlar daha önce bağlantısı kesilmiş sinirler arasında bağlantı kurmaya yardımcı olur ve beyninize problemleri cevaplamak için birden çok yol bulma gücü verir.

Benzer şekilde, yeni bir beceri, yeni bir dil veya hatta yeni bir tarif öğrenerek yeni sinir bağlantılarını oluşturabilirsiniz. Eleştirel düşünme konusunda iyi olmak istiyorsan, yaratıcılığı benimsemelisin!

elestirel dusunce

4.Açık Fikirlilik

Açık fikirli olduğunu söylemek kolay ama aklın gerçekten açık mı?

Bir fikir edinmek için:

  • Güçlü ve zayıf yönleriniz ve bunların eldeki sorunu nasıl etkileyeceği hakkında acımasız bir şekilde dürüst olun.
  • Görüş tamamen belirtilmeden önce bir yanıt oluşturmadan kendinizle çelişen bir fikir duyun.
  • Bir problemi çözmek için birden fazla yaklaşım olabileceğini ve hepsinin bir şekilde haklı olabileceğini kabul edin.
  • Gerekli değişiklikleri uygulayacağınız zaman gerçek duygularınızı düşünün.
  • Uzun süredir devam eden inanç ve varsayımlarınızı dikkate almayın ve alışkanlıklardan kurtulun.
  • Tartım ölçekleri üzerine yerleştirilen karar verme faktörlerini hayal edin. Dengeli mi?

Açık fikirlilik, eleştirel düşünme için güçlü bir tekniktir. Kişisel ve profesyonel meseleleri, sizi rahatsız etmeyecek veya diğer tarafa yabancılaştıracak şekilde çözmenize yardımcı olacak yeni olasılıklar ortaya çıkarılabilir.

5.Problem Çözme

Eleştirel düşünme, büyük ölçüde problem çözmeye bağlıdır. Etkili bir eleştirel düşünür, barikatları ve olumsuz sonuçları öngörme öngörüsünün yanı sıra, bunları hızla çözmek ve ilerlemek için zihnin deneyimi ve varlığı ile ilgili bir problem çözücü olmalıdır.

En etkili problem çözme tekniklerinden biri 5 Whys Analizi’dir . 1950’lerde Toyota Motors’un kurucusu Sakichi Toyota’nın icat ettiği otomobil devi tarafından problemlerin kök nedenini bulmak için başarıyla kullanıldı. Bunun arkasındaki fikir basittir: son sorunla başla ve neden onun nedenini bulana kadar sormaya devam et.

Genel fikir, neden etkiden 5 kez nedenini almak için yeterli olduğunu sormaktır, dolayısıyla adı. Bununla birlikte, metodoloji soruları 5 ile sınırlamaz ve tatmin edici bir cevaba ulaşılıncaya kadar neden katmanları soymak gerektiği kadar neden sorulabilir.

5 Whys Analizini kullanmak için, sorunu listeleyerek ve neden bunun önüne yazarak başlayın . Listedeki bir sonraki nokta, neden bir başkasıyla önündeki ilkine cevap olmalıdır . Yukarıda sorulan soruyu cevaplamaya devam edin, ardından soruyu 5 kez sorup altı kez cevaplayana kadar bir neden takip edin . Zamanın% 99’unda, son cevap ilk noktada belirtilen sorunun temel nedeni olacaktır.

Günümüz dünyası, her türlü sorunu çözmek için eleştirel düşünceye bağlıdır. Artık kişisel ilişkilerden profesyonel mesleklere ve küresel toplumu ilgilendirenlere kadar uzanan konular için vazgeçilmezdir.

Burada tartışılan 5 teknik, etkili eleştirel düşünme için önemlidir. Düzenli olarak çalıştırıldıklarında alışkanlık haline gelecekler ve kesinlikle eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirecekler, böylece sizi ve çevrenizi ilgilendiren sorunları tahmin etmede ve çözmede daha iyi olabilirsiniz.

Eleştirel Düşünce Nasıl Geliştirilir?

  • Bildiğinizi sanıp herhangi bir varsayımda bulunmayın.
  • Olaylara karşılıksız bir merakla yaklaşın.
  • Kelimelerinizi iyi seçin.
  • Kişisel yorumdan mutlaka kaçının. Kişisel yorum, ben biliyorum anlamı taşıyabilir.
  • En iyi şekilde araştırma yapmaya çalışın.
  • Argümanlar bularak konunun derinlerine inin.
  • Bir konu hakkında konuşmadan önce ön araştırma yapın.
  • Bilmediğiniz konular hakkında konuşmayın.

Eleştirel Düşünürün Özellikleri Nelerdir?

Eleştirel kişilerin özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Bilmedikleri şeyi kabul ederler.
  • Dürüsttürler.
  • Eleştiriye açıktırlar.
  • Yeniliğe açıktır.
  • Araştırmayı severler
  • Anlamak için uğraşıyor.
  • Karmaşıklıkların üstesinden gelirler.

Eleştirel Düşünmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, anne baba, sosyo ekonomik düzey, eğitim durumu, anne babanın tutumu kişinin karakteristik özelliği ve başarı durumları eleştirel düşünmeyi etkilemektedir. Özellikle bazı kişilerin; cinsiyete, anne baba eğitim durumuna ve sınıf düzeyine göre değişiklik göstermektedir.

Eleştirel düşünme yöntemini gerçekleştirebilmek için eleştirel bir bakış açısına sahip olmak gerekmektedir. Eleştirel bakış açısı üzerine düşünülen konu, olgu ya da nesne hakkında hep aynı noktadan bakmak yerine farklı açılardan ve farklı noktalardan bakmayı şart koymaktadır.

Bu yöntem sayesinde konu hakkında ilk ve son düşünce arasında anlam değişimi ortaya çıkar. Bu durum olayın farklı noktalardan bakılmasına ve enine boyuna tartışılmasına olanak tanımaktadır.

Eleştirel Düşünce Ne Zaman Başlar?

Eleştirel düşünme yeteneği, bebeklikten başlayarak yetişkinliğe kadar ilerlemektedir. Eleştirel düşünce, bireyin içerisinde bulunduğu ortamdan, aldığı eğitimden ve düşünce yapısından etkilenmektedir. Sosyalizasyon sonucunda eleştirel düşünme yeteneği ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda aile içerisinde eleştiri kabul edilmezse, çocukta da eleştiriyi kabul etmeme ve bunun sonucunda da eleştirel yaklaşamama ortaya çıkabilir.

Eleştirel Düşünmeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Eleştirel düşünceyi etkileyen faktörler; çevresel ve zihinsel olmak üzere ikiye ayrılabilmektedir. İlk olarak yetenek olarak ”Eleştirel düşünce” olabilmektedir ve bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Diğer durumda ise kişi bulunduğu çevreye göre şekillenmektedir. Mahalle arkadaşları, aile, okul arkadaşları ve diğer çevresel faktörler eleştirel düşünce konusunda büyük rol oynamaktadır.

Eleştirel Düşünmede Merak Ne Demek?

Eleştirel düşünmede merak, bireyin bir çıkar olmaksızın bilgi edinme eğilimine verilen isimdir. Bilişsel gelişimi ifade etmektedir.

Hemşireler Neden Eleştirel Düşünmek Zorundadır?

Hemşirelikte eleştirel düşünebilme, hasta bakımını potansiyel olarak etkilediği için oldukça önem taşımaktadır. Çok hızlı bir şekilde değişen hasta bakım yöntemi ve teknoloji sebebi ile hemşireler, optimal hasta bakımını sağlamada, klinik derecede karar vermeyi ve eleştirel düşünceyi kullanabilmesi önemlidir.

Hızlı ve dinamik bir ölçüde değişen sağlık bakım sisteminde geleneksel hemşirelik sürecinden daha çok; daha geniş alanı kaplayan, dinamik, güçlü, geliştirme imkanı olan ve bütüncül yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamlı ve bütüncül yaklaşımı eleştirel düşünce olarak adlandırılmaktadır.

Eleştirel düşünce hasta bakımında kilit rol oynadığı için, hemşirelik eğitiminde, stajda ve uygulama alanlarında sıklıkla tartışılan, kullanılan yöntemler arasında yer alır.