Problem Çözme Teknikleri Ve İpuçları

Karmaşık sorunların çözülmesi zor bir süreç gibi görünebilir.

Karmaşık sorunların çözülmesi zor bir süreç gibi görünebilir. Sadece doğru zihin çerçevesine ve problemin çözülmesine yönelik bir sürece ihtiyacınız var. Neyse ki sizin için, işyerinde size gelen sorunları çözmek için mevcut birçok teknik var. Bir problemle karşılaştığınızda, nereden başlıyorsunuz? Ve hangi problem çözme teknikleri iyi kararlar vermenize yardımcı olur?

Problem Çözmede Kaç Adım Var?

Özünde, problem çözme metodik dört aşamalı bir süreçtir. Bilimsel Metot’a ilk girişten itibaren bu adımları  hatırlayabilirsiniz.

  1. İlk önce sorunu tanımlamanız gerekir . Sebebi nedir? Bir problemin olduğuna dair işaretler nelerdir?
  2. Ardından, çözümler için çeşitli seçenekleri belirlersiniz . Bunu çözmek için iyi fikirler nelerdir?
  3. Ardından seçeneklerinizi değerlendirin ve birini seçin. Sorunu çözmek için en iyi seçenek nedir? En kolay seçenek nedir? Nasıl öncelik vermelisin?
  4. Son olarak, seçilen çözümü uygulayın . Sorunu çözüyor mu? Denemeniz gereken başka bir seçenek var mı?

“Yaratıcılığınızı Arttırma Teknikleri” adlı makalemiz için >>

Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri

Yaratıcı olmanın tam zamanı! Bunun sadece beyin fırtınası yapmak için hazır olmayan yöntemlerin bir listesi olacağını düşünebilirsiniz. Yaratıcı problem çözme geleneksel beyin fırtınasının babası olarak görülen Sidney Parnes ve Alex Osborn tarafından formüle edilmiş resmi bir süreçtir . Onların yaratıcı problem çözme süreci, bazı şeyleri vurgular:

  • Düşünceyi değerlendirmeden ayır . Yaratıcı fikirleri beyin fırtınası yaptığınızda, hepsini listelemek için ayrı bir zaman ayırın. Birçok fikir üretmeye odaklanın. Her şey yakalanana kadar onları önceliklendirmeyin ya da değerlendirmeyin.
  • Yargılamadan bekleyin . Hiçbir şey yaratıcı fikirlerin akışını yerinde değerlendirmemekten daha hızlı durduramaz. Değerlendirmeden önce beyin fırtınasının bitmesini bekleyin.
  • Sorunları soru olarak yeniden yazın . Zorluklar açık uçlu sorular olarak ifade edildiğinde bir grubun yaratıcı fikirleri düşünmeye başlaması daha kolaydır.
  • Fikirleri genişletmek için “Evet ve” kullanın . İşte gelişme komedisinin temel ilkelerinden biri. “Ama” kelimesini kullanarak fikirleri kapatıp reddetmek çok kolay. (yani “Ama bunun daha iyi olduğunu düşünüyorum …”). Bunun yerine, fikirlerin akmasını ve gelişmesini sağlamak için “Evet ve …” diyerek daha önce tanıtılanları genişletin.

Diğer Problem Çözme Araçları

Hurson’ın Üretken Düşünme Modelini Kullanın Think Better adlı kitabında , yazar Tim Hurson, problemleri yaratıcı bir şekilde çözmek için 6 adımlı bir model önerdi. Üretken düşünme modelindeki adımlar :

  1. “Neler oluyor?” Diye sorun. Sorunu ve şirketiniz üzerindeki etkisini tanımlayın, ardından gelecekle ilgili vizyonunuzu netleştirin.
  2. “Başarı nedir?” Çözümün ne yapması gerektiğini, hangi kaynaklara ihtiyacı olduğunu, kapsamı ve sahip olması gereken değerleri tanımlayın .
  3. “Soru nedir?” Cevaplandığında sorunu çözecek uzun bir soru listesi oluşturun.
  4. Cevaplar üretin . Soruları 3. adımdan itibaren cevaplayın.
  5. Çözümü hazırlayın . Fikirleri 2. adımdaki ölçütlere göre potansiyel ile değerlendirin. Bir çözüm seçin.
  6. Kaynakları hizalayın. Çözümü yürütecek kişileri ve kaynakları belirleyin.

Sebebi ve Etkisini Görmek için Balık Kılçığı Şeması kullanın

Sorunu tanımlamanın en önemli kısmı olası kök nedene bakmaktır. Kendinize aşağıdaki gibi sorular sormanız gerekecek:

  • Nerede ve ne zaman oluyor?
  • Bu nasıl oluyor?
  • Kiminle oluyor?
  • Neden oluyor

Temel olarak, etkiyi sorun ifadesi olarak sağ tarafa koyarsınız. Ardından, soldaki tüm olası nedenleri daha büyük neden kategorilerine ayırarak listelersiniz. Oluşan şekil bir balık iskeletine benzer. “Bu sorun balık kokuyor” demenin mükemmel bir yolu.

“Problemlerinizi Artık Bu Şekilde Çözebilirsiniz!” adlı makalemiz için >>

Çözüm Bulmak için Analojileri Kullanın

Kullanabileceğiniz başka bir araç analojilerdir. Analojik düşünme, farklı bir alandaki bir soruna yardımcı olmak için bir alandaki bilgileri kullanır. Kısacası, farklı bir sorunu çözmek, asıl soruna bir çözüm bulmanızı sağlayabilir. Örnek: Radyasyon Probleminde, doktorda ameliyat edilemeyen, tümörlü bir hasta var. Doktor, tümörü yok etmek için ışınları kullanabilir ancak aynı zamanda sağlıklı dokuları da yok eder.