Düşünce Yapısını Geliştirmek İsteyenlere 20 Dakikada Yapabilecekleri 5 Şey

Yıllar süren araştırmasından sonra özveri, sıkı çalışma ve psikolojik sağlamlığın gelişme ve başarılı olmada yetenek ve zekadan daha önemi olduğunu keşfeden dünyaca ünlü Stanford psikoloğu CarolDweck’in söylediğine göre düşünce yapısı bir dizi davranıştır. Düşünce yapımızı değiştirdiğimizde hayatımızın gidişatını değiştiririz.

Düşünce yapımızı geliştirmek için bu basit adımları hızla ve kolaylıkla her gün uygulayabiliriz:

Sadece nefes alın (5 dakika)

Çalışmalar gösteriyor ki günde sadece birkaç sessiz dakika beynimizi açabilir ve en yenilikçi fikirlerimize ulaşmamızı sağlayabilir. Sessiz bir noktada oturun veya ayakta durun, ayaklarınız yerle temas halinde ve elleriniz yanınızda veya dizlerinizin üzerinde. Şimdi zihninizi sakinleştirin, bir sahil veya dağ gibi barış inancınız olan bir yeri zihninizde canlandırın. Sadece nefes alın, bilinçli ve karnınızın derinlerinden. Eğer düşünceler zorla zihninize girmeye başlıyorsa (gecikmiş bir fatura, bugüne yapılması gereken bir proje vb.) sadece bunun farkında olun ve zihninizdeki resme geri dönün. Sessiz geçen 5-10 dakika, gün boyu derin nefes almak stres seviyemiz yükseldiğinde yolumuza dönmemize yardımcı olur ve daha iyi bir çözüme veya mücadelemizdeki sonraki adıma ulaşmamız için zihnimizi berraklaştırır.

Düşüncelerinizi kontrol edin (5 dakika)

Düşüncelerimiz çok güçlüdür. Günümüz iyi geçip geçmeyeceğini belirleyecek olan hareket ve davranışlarımıza öncülük eden duyguları yaratırlar. Hayatlarımızın sorumluluğunu almak için yapabileceğimiz en güçlü şey düşüncelerimizi seçebileceğimizi öğrenmektir. Düşüncelerin olumlu pozitif olduğundan emin olmak için geçirdiğiniz 5 dakika, güne doğru düşünce yapısıyla başlamayı sağlayacaktır.

Minnettar olduğun şeylerin listesini yapın (3 dakika)

Zamanlayıcıyı kurun ve her gün minnettar olduğunuz beş şeyi yazın. UC Davis psikoloğu Robert Emmons’a göre şükran günlüğü tutmak pozitif bir yaşam tavrına katkıda bulunur ve daha iyi hissetmemize, uyumamıza hatta daha iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza yardım eder. Her gün farklı bir liste yazmayı deneyin, haftanın sonuna geldiğinizde bunun düşünce yapınıza nasıl yardımcı olduğu sizi şaşırtacak.

Gün için maksadını belirle (5 dakika)

Sabah evden ayrılmadan günün nasıl bitmesini istediğinize dair bir maksat belirleyin. Bugün gerçekleştirdiğiniz şeylerin sizi gün sonunda nasıl hissettirmesini istersiniz? İlişkileriniz konusunda nasıl hissetmek istersiniz ve bunu daha ileriye taşımak için bugün ne yapabilirsiniz? Çok büyük bir şey olmak zorunda değil. Gün sonunda daha iyi hissetmenizi sağlayacak şey nedir?

Sesi açın (2 dakika)

Favori müziğinizi, önceden kaydettiğiniz ve zaman ayırmak istediğiniz bir dersi dinleyin veya sadece etrafınızda olanları gözlemleyin. Hedefinize vardığınızda dünyada neler olduğunu öğrenmek için bolca zamanınız olacak. Bunu bir hafta boyunca yapın ve kendinizi işe daha sakin, pozitif ve rahatlamış bir düşünce yapısıyla varıyor bulacaksınız. Hepsinden iyisi, hiçbir şey kaçırmadığınızı keşfedeceksiniz.

İşte bu! Sadece 20 dakika ve daha pozitif bir düşünce yapısına doğru ilerliyorsunuz. Bunu yalnızca 2 hafta uygulayın. Üretkenliğinizde ve tavırlarınızda muazzam bir fark göreceksiniz.