Davranışçı psikoloji dengeli bir hayat için olması gereken alışkanlıklar üzerinde çalışır. Akıl sağlığını koruyan ve dengeli hayat yaşama konusunda öneriler verir. Biz de bu nedenle sizin için derlenmiş bir checklist’i huzurlarınıza getirdik. Hadi tikleri atmaya başlayın.
Rutin
Eğer başarılı insanların başarı hikayelerine bakarsanız hep bir rutinin izlerine rastlarsınız. Ne olduğu önemli değildir. Hayatınızı oluşturan parçalardan birinin mutlaka bir rutini olmalıdır. Bu bir başlangıçtır. Rutinin gücünü keşfettiğinizde onu tüm hayatınıza yayarsınız.
24 Saatlik Düzen
Günlük ritminiz melatonin, kortizol ve vücut ısınız üzerinde çokça etkiye sahiptir. Dengeli bir günlük yaşamınız yoksa kimyasal seviyelerinizde de olumsuz hareketlilikler yaşarsınız. Bunu dengelemenin en iyi yolu her gün aynı saatte kalkmaktır.
Egzersiz
Egzersiz yapmanın da vücut kimyanız üzerinde önemli etkileri vardır. Endorfin, dopamin ve serotonin gibi hormonların seviyeleri yükseldiğinde olumlu düşünceler üretirsiniz ve spor yapmak bunun en verimli yoludur.
Verimli Bir Çalışma Hayatı
Merak, yaratıcılık, öğrenme isteği bize doğa tarafından bahşedilmiş özelliklerdir. Kökeninde yaratıcılık gerektirmeyen bir işle uğraşıyor olabilirsiniz ancak şuna bir kulak verin: Her meslek içinde merak edilecek, öğrenilecek, yaratıcılık pratikleri yapmanıza imkan verecek yönlere sahiptir. Kulak ardı etmeyin.
Sosyal Aktivite
Dışarı çıkmak, kendi kendimize ya da başkalarıyla sosyalleşmek bize kendimiz hakkında çok şey öğretiyor. Neleri seviyoruz, nelerden keyif alıyoruz, nelerden öğreniyoruz? Bunları keşfetmek ve başkalarıyla paylaşmak sizde değişikliklere neden olacak.
Sağlıklı Bir Diyet
Öğün atlamadan, hafif, sağlıklı, dengeli bir diyet; tıpkı herkesten duyduğunuz, her yerde okuduğunuz -eğer daha önce tecrübe ettiyseniz bileceğiniz gibi- en faydalı alışkanlıktır. Yararlı besinlerin hep lezzetsiz olmasından şikayet edilir ama lezzet algısaldır. Kendi lezzetinizi yaratın.
Güneş ve Hava
Güneşli havalarda ışık, güneşsiz havalarda oksijen almaya çıkın! Ama mutlaka çıkın! Dışarıda geçirdiğiniz süre gün içinde minimum 15 dakika olsun.
Zihninizi Tanıma Aktiviteleri
Zihniniz size neleri neden söylüyor? Hiç düşündünüz mü? Zihninizi tanımak ve onun isteklerini nerede yapıp nerede durmanız gerektiğini anlamak akıl sağlığınız açısından en önemlisidir. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi, profesyonel yardım da alabilirsiniz.
***