Güçlü Hedefler Koymanıza Yarayacak 4 İpucu

Güçlü Hedefler Koymak İçin 4 İpucu

Hedef koymanın en önemli faydası ona ulaşmak değil, esas fayda bu hedefe ulaşmak için ne yaptığınız ve nasıl bir insan haline geldiğinizdir.

Hayat, uzun vadeli düşündüğümüz ve kısa vadeli yaşadığımız bir şekilde tasarlanmıştır. Geleceği hayal ederiz fakat şimdiyi yaşarız. Maalesef şimdi, aşılması zor pek çok engel çıkarabilir. Ama hedef koymak, hayatlarımıza uzun vadeli bakış açıları kazandırır. Hepimiz o kısa vadeli engelleri aşmak için güçlü ve uzun vadeli hedeflere ihtiyaç duyarız. Neyse ki hedeflerimiz ne kadar güçlü olursa o kadar hareket ederiz ve o engellerin geçeceğini garantileriz.

Hedeflerimizi yazarken ve çalışırken hatırlamanın ve öğrenmenin kilit noktaları nelerdir? İşte nasıl hedef koyacağınıza ve nasıl güçlü ve pratik şekilde gerçekleştireceğinize dair yakın bir bakış:

Değerlendir ve Nerede Olduğunu Gör

Değerlendirmenin amacı çift yönlü kazanım sağlamaktır. İlk olarak bu size, başarılarınıza ve hayatta peşinde koştuğunuz şeye tarafsız bir şekilde bakmanızı sağlar. İkinci olarak, nereye gitmeniz gerektiğini belirleyebilesiniz diye size nerede olduğunuzu gösterir. Değerlendirme, size çalışırken destek alacağınız bir dayanak verir.

Bu hafta değerlendirmek ve nerede olduğunuzu görmek için kendinize birkaç saat verin. Şu an nerede olduğunuzda bakın ve not edin. Böylece aylar geçtikçe ve değerlendirme ile nerede olduğunuzu görmeye düzenli olarak devam ettiğinizde ne kadar çok kazanacağınızı göreceksiniz ve bu heyecan verici olacak!

Hayallerini ve Hedeflerini Tanımla

Hayalleriniz ve hedefleriniz neler? Bu zaten sahip olduğunuz veya başardığınız şeyler değil fakat istediğiniz şeylerdir. Hiç gerçekten oturup da hayattaki değerlerinizin neler olduğunu düşünüp gerçekten ne istediğinize karar verdiniz mi? Gerçekten düşünmek, kalbinizi sakince dinlemek ve hangi hayallerin sizinle birlikte yaşadığını görmek için zaman ayırdınız mı? Hayalleriniz tam orada. Herkes onlara sahip. Hayalleriniz görünürde dolaşıyor da olabilir, yılarca bu hayallerin aptalca olduğunu söyleyenler yüzünden derinlere gömülmüş de. Ama hala oradalar.

Sahip olduğunuz haliyle tüm hayallerinizi yazın. Hiçbirinin tuhaf veya aptalca olduğunu düşünmeyin. Unutmayın hayal ediyorsunuz! Düşüncelerin özgürce uçmasına izin verin ve onları dikkatlice kaydedin.

Şimdi, bu hayalleri önceliklendirin. En önemlileri hangileri? En uygulanabilir olanları hangileri? Hangisini yapmayı en çok istersiniz? Onları erişmek istemenize göre bir sıraya koyun. Unutmayın, her zaman bir eylem doğrultusunda ilerliyoruz, sadece hayal ederek değil.

Hedeflerini Akıllıca Belirle

Belirli / Net:

Hedefler boş konuşulacak şeyler değildir. Veya şüphe duyulacak. Belirsiz hedefler belirsiz sonuçlar doğurur. Tanımlanmamış hedefler belirsiz gelecekler hazırlar. Bu yüzden onları kağıda dökmeden önce hedeflerinizi belirlemeniz çok önemlidir. Sakın bunu aksatmayın çünkü ilk adım budur.

Örneğin; hedefim ”daha çok okumak” yerine, ”kendimi geliştirmek için her akşam Networkokulu.net’ten 3 yazı okuyacağım” gibi belirli bir hedef koyabilirsiniz.

Ölçülebilir:

Her zaman ölçülebilir hedefler koyun. Belirli olma kriterini de dikkate alarak bu kısmı “belirli bir şekilde ölçülebilir” olarak ifade ediyoruz.

Örnek vermek gerekirse; ” işimi büyüteceğim” yerine ”6 ay içerisinde gelirimi 2’ye katlayacağım” kararı ölçülebilir bir hedeftir.

Elde Edilebilir:

İyi niyete sahip olarak pek çok insanın yaptığı zararlı şeylerden biri de elde edemeyecekleri derecede yüksek hedefler koymaktır. Hedef koymak insanları disipline ederek düzenli çalışmalarını ve motivasyona sahip olmalarını sağlarken gerçekçi – ulaşılabilir olmayan hayaller de ters etki yaparak insanların başarısız olmalarına sebep olur.

Gerçekçi / İlgili:

Gerçekçilik sözcüğünün kökeni gerçektir. Bir hedef mantıklı bir şekilde gerçekleştirebileceğimiz veya hiç değilse hayatımızda bir gerçeklik yaratabileceğimiz şekilde olmalıdır. Gerçekçi olmayan bazı hedefler vardır. Bu hedef sizi olağan üstü bir şekilde istediğinize ulaşmanızı uzatacak da olsa eğer gerçekçiyse, bu hedefi başarabilecekseniz ona evet demelisiniz. Hatta burada başarmanın sizden götüreceği şeyleri de saymalısınız, böylece bu şeyler gerçekleştiğinde hedefiniz de tamamlanmış olur. Bunun büyük bir hedef olmaması gerektiğini söylemenin bir anlamı yok fakat gerçekçi bir hedef olmalıdır.

Zamana Duyarlı:

Her hedefin gerçekleştirilmesi düşünülen bir zaman dilimi olmalıdır. Mükemmel bir hedefin güçlü yanlarından biri başarmak için son hamlenizi yapacağınız bir sona sahip olmasıdır. Hatta zaman dilimlerine göre bir hedefi farklı parçalara da ayırabilirsiniz. Daha küçük hedeflere ayırın ve onları kendi gerektirdikleri zamanda tamamlayın. Çünkü akıllı bir hedefin zaman çizelgesi olmalıdır.

Örneğin; ”kilo vereceğim” yerine ”yaz mevsimine(1 Haziran) 75 kilo gireceğim” şeklinde alınmış bir karar, zamanı belli bir hedeftir ve hedeflerinize ulaşmanız için her gün adım atma konusunda size motivasyon sağlayacaktır.

Sorumluluk Al

Birileri hedeflerinizin ne olduğunu bildiğinde sizden bu hedefi başarma sürecinde nerede olduğunuza dair “hesap vermenizi” isteyerek sizi sorumluluk altında tutarlar. Hesap verme mecburiyeti sürece destek sağlar. Eğer bir hedef koyulursa ve bunu yalnıza bir kişi bilirse gerçekten bir etkisi var mıdır? Çoğu kez hayır. Sizi sorumluluk altında tutabilecek bir veya daha fazla insan yoksa bir hedef o kadar da etkili değildir.