Günümüzde biz yetişkinler farkında olmadan internet kullanımının dozunu kaçırabiliyoruz ve bağımlı olma yolunda ilerliyoruz. Çoğu zaman ise bunu kabul etmiyor ve bize bunu söyleyenlere karşı koyabiliyoruz. Bu konularla karşı karşıya geldiğimizde kendimizi bağımlılık konusunda test etmemiz oldukça basit.
Kendimize şu soruları yönelterek bağımlı olup olmadığımız kanısına varabiliriz;
- İnternet elimizin altında olmadığında, telefonunuzu unuttuğunuzda ya da yeterli internetinizin olmaması durumunda gergin, kimseden haber alamamış ve boşluktaymış gibi hissediyor musunuz?
- Gece yatmadan önce kısa bir tur atayım deyip bu bir saat gibi uzun bir zamana yayılıyor mu?
- Çok fazla zaman kaybettiğinizi düşündüğünüzde ara vermeye çalışıp ve verememekten dolayı suçluluk duyuyor musunuz?
- İnternette biraz daha vakit geçirmek için yapacağınız işlerden taviz verip, işlerinize görüşmelerinize gecikip, gün sonunda birçok noktada bunu yaptığınızı fark ediyor musunuz?
- Uzun süre ekranla meşgul olmaktan boyun, bel, sırt gibi fiziksel ağrılarınız, göz yanmalarınız, duruşunuzda bozukluk gibi şikayetler baş göstermeye başladı mı?
- Bağımlısın diyenlere karşı türlü bahaneler üreterek üste çıkmaya çalışıyor musunuz?
Kendinize sorduğunuz sorularda genelde evet cevabı alıyorsanız siz de internetin yararlı alanlarından çok zararlı kısmıyla ilgileniyorsunuz demektir. Bu demek oluyor ki zaman yönetimi konusunda yetersiz kalıyorsunuz ve işlerinizi aksatıyorsunuz. Dahası bu tür insanların hayatlarında iş, okul, aile arasında sorunlar başlamakla beraber, akademik başarıda düşüş de görülebilmektedir. Sosyal ağlarda vakit geçirmekten aktiviteler azalmakta, zamanla uyku bozuklukları gibi sıkıntılar başlamaktadır. Eğer önlem almazsanız bu şikayetler artacak ve önüne geçilemez hal alacaktır.
Peki Ne Tür Tedbirler Alabiliriz?
- Günlük internet kullanım saati belirleyin. Bu saatin dışına çıkmamaya özen gösterin. İş hayatınız dışındaki keyfi işlerinizin için ayırdığınız zamanı azaltın.
- Eğer işlerinizi internet üzerinden yürütmek zorundaysanız belli aralıklarla mola verin. Vücudunuzu, özellikler gözlerinizi dinlendirin.
- Aylık ayarladığınız internet kotanızı düşürün. Böylece daha az kullanacak ve zamanlamayı ayarlayacaksınız.
- Gereğinden fazla zaman ayırdığınızda sevdiklerinizi ve hobilerinizi aklınıza getirin. Yapmaktan keyif alacağınız aktivitelere yönelin.
- Kendinize engel olamadığınızı düşündüğünüzde destek alabilir, terapiste ya da psikiyatra başvurabilirsiniz.