Para hakkındaki olumsuz düşüncelerimizin kökeni nedir? Para gerekli midir? Çok para haram mıdır? Tüm bu sorular, çevremizden duyduğumuz ancak, çözmek konusunda yetersiz kaldığımız bir numaraları problemler arasında yer almaktadır. Peki bu düşünceleri kökeni nereden kaynaklanmaktadır?
Para Hakkındaki Olumsuz Düşüncelerimizin Kökeni
“Bilinçaltı çok derinlerdeki duygularla mantık arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığında, hemen hemen her zaman o çok derinlerde yatan duygular galip gelir. “ – T. Harv Eker
Harv Eker bu sözüyle çok güzel bir noktaya değinmiştir; bizler, bir sebep sonuç dünyasında yaşarız. Parasızlık nasıl sonuç ise, parasal başarıda bir sonuçtur. Sağlık nasıl bir sonuç ise hastalıkta bir sonuçtur. Zayıflık nasıl bir sonuç ise kilo alışınız da bir sonuçtur. Her şeyin bir sonucu vardır.
Anlamlı Karikatürler – Zenginlik Ve Fakirlik Üzerine >>
Biz sonuçları elde etmeden önce çok şey yaşarız yaparız ve ona göre sonuçlar alırız. Düşüncelerimiz duyguları doğurur. Duygular davranışları doğurur. Davranışlar sonuçları doğurur. Düşünceler, davranışlar ve sonuçlar her zaman doğru orantılıdır.
Parasal Başarımızı Ne Belirler?
Parasal başarımızı ise Harv Eker’in bulduğu para haritamız belirler. Bu para haritası bizim geçmişimizde oluşur ve geleceğe yön verir. Para haritamız, düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın para arenasındaki bileşimidir.
- Mesela şu cümleleri hepimiz duymuşuzdur; “Para tüm kötülüklerin anasıdır. Paranı kötü günler için sakla. Kim bilir hangi yoldan zengin oldu? Zenginler haram yer. Zengin insanın gözü doymaz, açgözlü olur. Hem zengin hem de iyi olunmaz. Para kazanmak için çok çalışmak yetmez. Parayla mutluluk olmaz. Zenginlik hayır getirmez, zenginlik başkasının hakkını çalmaktır.”
Anlamlı Karikatürler – Hangi İşe Koşarak Gidersin? >>
İşin püf noktası şurada. Küçükken para zenginlik hakkında duyduğunuz her söz, finansal hayatınızı belirleyen para haritanızın bir kısmı olarak bilinçaltınızda çakılı kalır. Biz de yukarıdaki bazı cümleleri mutlaka duymuşuzdur. Evet olabilir ama bu durumu değiştirebiliriz. Her şey bizim elimizde ve her şeye etki edebilecek güçte yaratılmış varlıklarız.
- Para haritamızı değiştirmek için her gün adımlar atmalıyız. Buna düşüncelerimizden başlayabiliriz. “Paranın kötü olduğu, kötülük yaptırdığı yönünde duyduklarım tamamen doğru değil. Parası olsun yada olmasın sadece kötü insanlar kötülük yapar.”
Hepimiz kendimizi iyi işler başarabileceğimiz konusunda şu şekilde cesaretlendirebiliriz;
“Artık mutluluğumu ve başarımı destekleyen yeni düşünce biçimlerini benimseyeceğim.”
İyi ve güzel şeyleri hak ediyoruz…