Her Şeyi Erteliyor Musun? İşte Sebebi!

Ertelemek yerinde saymaktır.

Ertelemek çoğu zaman ekstradan zaman kazanmamızı sağlıyormuş hissi verir. Yapmamız gereken işler konusunda yerimizde saymaya başladığımızı, hiç yol alamadığımızı görmezden gelerek erteleriz.Zannederiz ki o işi yapmaya zamanımız olmadığı için erteliyoruz.

Fakat bilmeyiz ki erteleye erteleye elimizde olan zamanları biz kaybettik. Sonra ise zamanı yönetememeye başlayınca bir yerden başlamak isteriz ama işler o kadar karışmıştır ki bu sefer nereden başlayacağımızı bilemeyiz.

Psikologlar “ertelemenin”, bizlere yansıdığından çok daha farklı sebepleri olduğu kanısında ısrarlılar. Çocukluktan gelen davranışlar ise en başta geliyor. Ailenin olumsuz tutumları çocukları yapıyormuş gibi görünmeye, işin kolayına kaçmaya, yarıda bırakmaya itiyor. Bu durum işler aksadığı için şirketlerde tüm çalışanları, okullarda tüm öğrenci ve öğretmenleri, gündelik hayatta zincirleme olarak herkesi etkilemektedir. Bu da verimliliği ve performansı düşürmektedir.

Erteleme konusundaki ısrarımızın birçok nedeni olabilir. Calgary Üniversitesi’nde görevli Dr. Piers Steel bu sebepleri şöyle sıralamaktadır:

 

  • Eğer bir iş bize anlamlı gelmiyorsa o işe başlamak için yeterli motivasyonu bulmakta zorlanırız. Yapılacak iş hoşumuza gitmiyorsa ilgimizi çekmiyorsa işi sıkıcı buluyorsak işi ertelemeyi tercih edebiliriz.

 

  • Birçok araştırma, mükemmeliyetçilerin daha sık ertelemeye başvurduğunu ortaya koyar. Gerçekçi olmayan beklentiler, cesaret kırıcıdır. Mükemmeliyetçilik erteleme eğilimini tetikler.

 

  • Nereden başlayacağını bilmemek, iş akışının net olmaması, insanın zihninde sürecin tamamını canlandıramaması, ertelemeye sebep olur. Plansızlık ertelemeyi meşru kılar.

 

  • Kendimize olan güvenimiz yetersiz ise başkalarının bizi olumsuz bir şekilde yargılayacağını düşünüyorsak işe başlamak yerine erteleme eğilimi gösterir ve olası başarısızlığı da ertelediğimizi düşünürüz.

 

  • Eğer bizden ne beklendiğini tam olarak bilmiyorsak işin hedefleri net değilse, işe başlamak yerine hiç bir şey yapmamak bize daha “akılcı” gelebilir. Bir ortamda iletişim, ve geri bildirim ne kadar azsa insanlar o ölçüde erteleme eğilimi gösterirler.

 

  • Eğer sahip olduğumuz bilgi ve beceri üstlendiğimiz görevlere yetmiyorsa söz konusu işleri yapmak için gerekli donanım ve bilgiye sahip değilsek alınması gereken kararları sürüncemede bırakıp işleri erteleriz. Bir alandaki bilgi ve beceri eksiğimizi kabul etmek yerine o işi ertelemek -kısa bir süreliğine de olsa- bize kendimizi daha iyi hissettirebilir.

 

  • Erteleme kararsızlıkla da yakından ilgilidir. Eğer karar almakta zorlanan, tercih yapmakta sıkıntı yaşayan bir insansak, kendimizi ertelemenin daha iyi olduğuna inandırabiliriz. Karar almada zorluk, kişisel olabileceği gibi kurumsal bir sorun da olabilir. Bir şirketin yönetim kadrosu şu ya da bu nedenle karar alamıyorsa, o şirkette erteleme çok sık başvurulan bir yöntem olur.

 

Maddeleri gözden geçirdikten sonra en az bir tanesinin sizle uyuştuğunu ve erteleme sebeplerinizden birisi olduğunu göreceksiniz. Sebepler belli, yapmamız gereken işler belli.

Ertelemek yerinde saymaktır.

Hala ısrarla neden erteliyoruz?