Konuşma; jest, mimik, beden dili, tonlama ve vurguyla pekiştirildiğinde, mesajlaşmaya göre kuşkusuz en etkili iletişim yöntemidir. Sonuçta insanız ve kendimizi ifade ediş şeklimiz, karşımızdaki insanları iyi veya kötü olarak etkileyecektir.
Normal hayatımızda pek de dikkat etmesek de konuşmamız, iletişimimiz için ciddi derecede önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalar, etkili bir iletişimde ses tonunun %30, seçilen kelimelerin ise %10 oranında etkisinin olduğunu göstermektedir.
İş hayatı içerisinde bu durum çok daha fazla önem arzetmektedir. İş arkadaşlarımızla veya müşterilerimizle olan iletişimimiz, tüm başarımızı etkileyecek bir öneme sahiptir. Beden dilimiz ne kadar etkiliyse konuşmamız da o derece etkili olmalıdır. Fakat istediğimiz etkiyi her zaman sağlayabilir miyiz?
Bu pek mümkün olmayabilir. Fakat basit ama etkili teknikleri öğrenerek siz de kendinizi geliştirebilir ve başarılı bir konuşmacı olabilirsiniz.
İşte size hem sosyal çevrenizde hem de iş-okul hayatınızda işinize yarayabileceğini düşündüğümüz 8 ipucu!
1-İyi bir dinleyici olun;
Siz başkalarını dinlemezseniz başkaları da sizi dinlemez. Bununla birlikte kişinin ne demek istediğini iyi anlarsanız, söyleyeceklerinizi daha iyi belirleyebilirsiniz.
2-Konuşma esnasında, ses tonunuzu iyi kullandığınızdan emin olun;
Sesinizi ara ara normalden biraz daha yükselterek karşınızdaki insanın dikkatinin sizde kalmasını sağlayabilirsiniz.
3-Ses tonunuzla birlikte beden dilinizi doğru kullanmayı unutmayın;
Çok hareketli veya abartılı hareketlerden kaçının. Eller, anlattıklarımızı desteklemede bize çok yardımcı olur. Küçük hareketlerle bunu kullanabilirsiniz.
4-Anlatımınızı destekleyecek bir diğer unsur ise jest ve mimiklerinizdir;
Eğer jest ve mimikler doğru kullanılırsa dinleyicinin dikkatini çekecek, bu da dinleyicinin ilgisini hep üzerinizde tutacak.
5-Konuşmanızın önemli kısımlarını doğru aktardığınızdan emin olun;
Bunun için önemli gördüğünüz yerlerde kelimelere vurgu yapmalısınız. Böylece dinleyici, anlatmak istediğinizi daha iyi anlayacak.
6-Okuma alışkanlığınızı mutlaka geliştirin;
Tüm bunların yanında, kelime dağarcığınızın genişliği, anlatımınızı güçlendirebilmeniz için çok önemli. Daha çok kelime için ise okumak.
7-Anlattığınız konu hakkındaki bilginizden emin olun;
Eğer doğruluğundan şüphe duyduğunuz bir şey anlatıyorsanız siz fark etmeseniz bile bu, ses tonunuzdan mimiklerinize kadar yansıyacaktır.
8-Araştırmayı, bir şeyler öğrenmeyi alışkanlık haline getirin;
Böylelikle her zaman karşınızdakine anlatabileceğiniz bir birikiminiz olur.
Bu basit ipuçlarını uyguladığınızda, çevrenizdeki insanlarla daha verimli iletişim kurduğunuzu göreceksiniz. Bu sizin işinizdeki başarınızı arttırmaya da yardımcı olacaktır.
Hoş sohbetler…