20.yy’ın son çeyreğinde, vizyonu olan bir adam evinin garajında kendi işini kurmaya karar verdi ve her şey burada başladı. 2018 yılında100 milyar doları geçen servetiyle dünyanın en zengin kişisi unvanını alan Jeff Bezos, Amazon.com (e-ticaret sitesi)’un kurucusudur.
2000’li yıllara girerken, dünyada iletişim çağı iyice kendini göstermeye olmuştu. İnternet daha yeni ortaya çıkmasına rağmen yeni iş kolları anında türemeye başladı. Böyle bir ortamda, hiçbir örnek yokken, internetten kitap satışına başladı. Çevresinden aldığı eleştirileri bir kenara bırakarak yoluna devam eden başarılı girişimci, bugün dünyanın en zengin kişisi oldu.
Sonuca bakınca sizce kim haklı çıkmış olabilir?
Dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos’un şu sözlerinden çıkartılması gerekenlere birlikte bakalım;
Asla eleştirilmek istemiyorsanız, tanrı aşkına yeni bir şey yapmayın.
“Elalem” dünyanın en tehlikeli terör örgütüdür. Hayatımızı deyim yerindeyse “elalem”e göre yaşarız ve yönetiriz. Yalnız şunu unutmamak gerekiyor; “Suyun üstünde bile yürüseniz, zaten yüzme bilmiyordu.” Diyecekler. Lütfen hayalinizin peşinden gidin.
Sonuçta, biz seçimlerimiziz. Kendinize harika bir hikaye oluşturun.
Hayatımız tamamen kendi seçimlerimizin bir sonucudur. Asla tesadüf diye bir şey yoktur. Direksiyonda siz varsınız, aracı nereye götüreceğinize siz karar vereceksiniz.
Hayat, beceriksiz insanlarla takılmak için çok kısa.
Çevreniz sizin bütün yaşam standartlarınızı belirleyecektir. Başarılı insanlarla takılmak sizi başarıya, sıradan insanlarla takılmak ise karanlığa sürükleyebilir. Çok dikkat etmelisiniz. Çünkü tek bir hayatınız var…
Dar bir kutudan çıkmanın bir yolu da, kendi çıkış yolunuzu bulmaktır.
Sürekli ağlamak sızlamak yerine kendi yolunuzu açmaya çabalayın. Tırnağınızla bile eşelemek, aylarca, yıllarca ağlamaktan daha çok yarar sağlayacaktır. Bir yerden başlamalısınız.
Keşfedecek daha çok şey var. İnternetin halen ilk gününü yaşıyoruz.
Gerçekten de keşfedecek çok şey var. Halen okyanuslarda ve karada keşfedilmemiş milyonlarca canlı çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? İnternet de çok yeni. Gelişimin daha başındayız.
Biliyorum ki başarısız olursam bundan pişmanlık duymayacağım. Pişman olacağım şey, denememiş olmamdır.
Milyonlarca insan, bir şeyi başarmak için hayatlarında bir kere dahi kendilerini zorlamıyorlar. Sonuç; sıradan ve başarısız bir şekilde yok olmak. Başarısız olmuş bile olsan, vicdanın rahat olur ve kendine en azından şunu söyleyebilirsin; “ En azından denedim.”
Yıllık edindiğiniz tecrübe sayısını iki katına çıkarırsanız, yaratıcılığınızı da iki katına çıkarırsınız.
Bir işte başarıya giden yolu bulmak her zaman kolay olmayabilir. Hatta çok nadiren kolaydır. Zaten seni ileriye götürecek olan şey; başarısızlık karşısında pes etme veya devam etme kararı vermen olacaktır. Başarısızlıklarını ne kadar arttırırsan, başarıya giden yolu bulman o kadar kolaylaşacaktır.
Bir şirketin markası, bir kişinin itibarı gibidir. Zor işleri iyi bir şekilde yapmaya çalışarak itibar kazanırsınız.
Kolay olan şeyleri zaten herkes yapıyor. Eğer bir marka ortaya koymak istiyorsanız bunu en iyi şekilde yapmak için çaba göstermelisiniz. Sıradan davranarak, bir işi yapmış olmak için yaparak itibar elde edemezsiniz.