İş Motivasyonu Nasıl Geri Getirilir?

Çoğu zaman kaybedilen, yerine gelmesi için de ekstra çaba isteyen iş motivasyonu kaybı çalışan her insanın başına gelmiştir. En ünlü girişimcilerin ya da yetenekli iş adamlarının hikayelerini okuduysanız, çoğunun ortak bir özelliği paylaştığını göreceksiniz:

İş yerinde çok başarılı oldular ve kendilerini tutkulu oldukları kariyer yolunda konumlandırabilmeleri için bir değişiklik yapmaları gerekiyordu. Gelecekteki kariyer hedeflerinizin ne olduğuna bakılmaksızın, yapmak istediğiniz şeyin ne olduğunu bilmediğiniz zaman, motive olmak ve mevcut işinizde kalmak zor olabilir.

Şu anda sahip olduğun işte kalmak için dişlerini sıkmakta zorluk çekiyor musun? Eğer öyleyseniz, tamamlanmamış iş motivasyonunuzu bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Fikrinizi Amaç Üzerinde Tutun

İş yerinde motive olmanın en iyi yolu, yaptığınız işteki amacınız konusunda ve neden yaptığınız konusunda çok net olmaktır. Çalışmak için gerçek amacınızdan emin değilseniz, yalnız değilsiniz.  Para kazanmanın işi yapmanın sebebi olduğunu düşünseniz bile, daha derinde düşünmeli ve neden diye kendinize sormalısınız.

Neden daha fazla para kazanmak senin için bu kadar önemli? Desteklediğin aile yüzünden mi? Yoksa kendi işinizi kurmak için daha fazla para kazanmaya ihtiyacınız olduğu için mi? Gerçekten ne istediğinizi kökten öğrenin. Bunu amaç haline getirin ve sizde oluşturduğu dürtüye tanık olun.

Rolünüzdeki Pozitifleri Bulun

Mesleğiniz ne olursa olsun, sahip olduğunuz meslekte her zaman pozitif yanlar bulmaya çalışın. İşinde değer yaratarak ya da sadece akıllı insanlarla etkileşime girerek başkalarına yardım etmek olsun, işinizle ilgili hoşunuza giden bir şey bulma garantilidir.

Şuanda işinizle ilgili hoşunuza giden 3 şeyi yazıp yazmanızı istesem yazabilirsiniz diye umuyorum. Daha fazlasını düşünebiliyorsan, hayret verici! Sadece üçünü düşünebilir, hatta bu sayıya ulaşmakta sorun yaşıyorsanız, durum oldukça vahim.

Listenizi oluşturmayı tamamladığınızda, işe gittiğinizde o listeyi yanınıza almanızı ve sıkça bakabileceğiniz bir yere koymanızı istiyorum. Motive olmadığınızı veya tatmin olmadığınızı hissettiğinizde, rolünüzle ilgili hoşunuza giden bu şeyler listesine bakın ve çalışırken bu konulara odaklanın. Yaptığınız şeyin pozitiflerini vurgulayabildiğiniz zaman, yapmaktan tamamen memnun olmasanız bile, konumunuzda değer sağlamaya daha iyi odaklanabilirsiniz.

Hedeflerinize Odaklanın ve İşiniz Hedeflerinize Ulaşmanıza Nasıl Yardım Eder?

Eğer işinizde doymamış hissediyorsanız, bir sonraki pozisyonunuzu umarız ve oraya nasıl gideceğinize dair bir yol haritası oluşturmuşsunuzdur. Bir sonraki hamlenizi yapmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, bu hedefler ve planlar başka bir amaca hizmet eder: Mevcut işinizde genel hedefinize hizmet ettiğini size hatırlatarak sizi motive etmek.

Nihayetinde, şu andaki pozisyonunuz yalnızca bir yer tutucudur ve çıkışınızı planlarken sabit bir gelir elde etmenin bir yoludur. Gerekirse, bu hedeflerin bir listesini veya mevcut işinizin amacını hatırlatmak için her zaman hatırlatılsın, şu anda istenmese de, bu işin gereğinden fazla olduğunu hatırlatırsın.

Ayrılmayı planladığınız günleri sayan bir takvim tutarak, bu mevcut rolü bırakmaya hazır olana kadar sıkı çalışmaya devam etmenizi hatırlatmak için de bu taktikle daha fazla motivasyon sağlayabilirsiniz.

Küçük Görevlerle Başarıya Ulaşarak Momentum Oluşturun

Şu anki pozisyonunuzda bir şey elde ettiğiniz son zamana kadar düşünün. Kendinizi iyi hissettirdi, değil mi?

İşinizle ne kadar sevginiz olursa olsun, başarıya ulaşmak, işle ilgili işleri yaparken ve onlar için tanınırken ve onlara saygı duyulurken heyecan veren bir şeydir. Bir kişi rolünde yerine getirilemediğinde, başarılı olmaya ve işte çok şey başarmaya odaklanma olasılıkları çok düşüktür. Ne yazık ki, işinizi iyi yapma arzusu, eğer değer sağlama görüşünü kaybederseniz, azalabilir.

İş yerinizde başarılı olamayacağınızdan daha fazlası olduğunu gördüğünüzde, bu başarıya olan açlık büyüyecek ve kolaylıkla ve bununla birlikte daha zor işleri başarabileceksiniz. Başarı, daha fazla başarı arzusunu doğurur ve en sevmediğiniz bir işte kendinizi motive etmekte zorlandığınızı tespit ederseniz, bu, şu an için tekrar yola çıkmanın harika bir yoludur.

Genel Duygusal Kalitenizi Yüksek Tutun

Sevdiğiniz bir işte çalışıyor olsanız bile, duygusal kaliteniz iyi durumda değilse iyi performans gösteremezsiniz. Çok yorgun veya kişisel hayatınızda yeterince eğlenmemek veya iş yerinde veya dışındaki zorluklarla uğraşmak, işinizin tüm yönlerini olumsuz yönde etkiler.

İşe gitmeden önce ve hatta gününüzü boyunca bile, duygusal kalitenizi yüksek tutmak için elinizden geleni yapın. Kendinizi sevdiğiniz meslektaşların etrafına koymak veya onlara yardım etmek, zor işlerden kurtulmak ve şarj olmak için mikro molalar vermek iyi fikir. Mutluysan, iyi performans göstereceksin. Bu kadar basit!

İşinize her zaman aşık olmayacak olsanız da, rolünüzle ilişkili görevlerin üstesinden gelmek için gereken motivasyonu her zaman bulabilirsiniz. Sevdiğiniz bir işe başlarken yapmamanız gerekenleri kaleme aldığımız makalemiz tam size göre.