Tahılların doğada mevcut olan doğal formuna tam taneli tahıl denir. Kepek, endosperm ve embriyo yani rüşeym olmak üzere üç tabakadan oluşur.
Tahıllar saflaştırıldığında besin değerleri azalır ve içeriğindeki pek çok koruyucu ve besleyici bileşenler kaybolur.
Tahılın kabuk bölgesi (kepek); tahıl posası, fitokimyasallar, B vitaminleri, mineraller ve antioksidanlar yönünden zengin bir kaynaktır.
Tahılın en büyük bölümü endospermden (orta tabaka) oluşur. Bu katman karbonhidrat, protein ve bazı vitaminlerin bulunduğu yer olup vücudumuza enerji sağlayan temel kısımdır.
İç tabaka (rüşeym) ise tahılın özünü oluşturur. B ve E vitaminleri, eser mineraller, doymamış yağlar (omega 3 ve 6), fitokimyasallar ve antioksidanlar yönünden zengin bir katman olup tamamen bir sağlık kalkanıdır.
Tam tahıllı besinlerin sağlık üzerine etkileri
Tam taneli tahıl ürünleri, obezite, diyabet ve başta kolon kanseri olmak özere pek çok kanser türünden içerdiği antioksidanlar ve diyet lifi ile korur. Araştırmalar, tam tahıl ürünlerinden zengin beslenmenin karın bölgesi yağlarını azaltmada etkili olduğunu gösteriyor.
İçerdiği çözünebilir lifler sayesinde kolesterolü düşürür, kalp damar sağlığını korur.
Tam tahıllı besinler, insülin duyarlılığını arttırır ve böylelikle diyabet riskini de azaltır .
İçeriğindeki demir, çinko ve B vitaminleri ile saçlarınızı korur ve unutkanlığı önler.
Kilo verme diyetlerinde tam tahıllı ekmek ve besin tüketimi kaslarınızı koruyup kiloların yağdan gitmesine yardımcı olur.
Tam tahıllı ekmek, beyaz ekmekten farklı olarak çiğnemesi daha zor olup mide boşalmasını yavaşlatır ve iştah hormolarını olumlu etkiler.
Günlük almamız gereken kalorinin %45-60 ‘ının sağlıklı karbonhidratlardan (tam tahıl, kuru yemişler, taze sebze ve meyveler ve kuru baklagiller) gelmesi gerekiyor.
Ekmek yemeden doymayan bir toplum olarak tam tahıllı ekmek tercih ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Sağlıklı bir yaşam dileklerimle.