Kişisel gelişim bölümümüzde bu kez analiz etmek üzerine kafa yoracağız. İnsanları geride bırakan, gelişmesini ve değişmesini engelleyen bir düşünce yapısını inceleyeceğiz. Nedir bu analizci bakış açısı?
Analiz Etmek Ne Demektir?
Analiz etmek, herhangi bir şey hakkında detaylı inceleme yapmaktır. Analiz etmenin iki türü vardır. Bir kasıtlı anlamda olur birde araştırma tekniği olur maalesef günümüzde açık arama(birilerinin hatasını arama) ve kasıtlı olarak yapılmaktadır.
İnsanlar doğru olan bir konuyu ısrarla analiz etme derdine düşerler. Bu dert kendilerini rezil etse de ısrarla bunu tekrarlar. Aslında bunun en temel sebebi her şeyi ben biliyorum kafasıdır.
Yeterince Güçlü İstiyor Musun? >>
Analiz Etmekle Zaman Kaybetme
Ünlü düşünürlerden tarihin en önemli filozofu, felsefenin babası Sokrates; “Bildiğim tek şey var oda hiç bir şey bilmediğimdir.” diyerek bu konuya açıklık getirmiştir. Gerçekten normal hayatta bizim bilmediğimiz o kadar çok şey vardır ki tahmin bile edemeyiz bunu. Her gün yeni şeyler öğrendiğimizden bu durumu daha iyi anlayabiliriz.
Çok fazla bilmediğimiz şey vardır. Her yeni kitap okuduğumuzda, bir şeyler öğrendiğimizde kendimize olan saygımız artar, kendimizi daha iyi hissederiz, hayata daha geniş bir pencereden bakarız. Ama herhangi bir kitabı ben biliyorum kafasıyla okursak yada bu yazıların altında mutlaka kötü bir şey vardır düşüncesiyle okursak hiç bir şey elde edemeyiz.
Bilmediğin Çok Şey Var
Bu konu çok hassas ve üzerinde durulacak bir konudur. Her şeyi biliyorum kafasında olan insanların yerinde saydığını görürüz hatta bu durum bireyde gerilemeye de sebep olabilir. Hayatı geriden yaşamak bizi mutsuz eder, her alanda başarısız olmamıza sebep olur. Ama öğrenmeye açık bir insan olursak herkesten daha önde oluruz.
Hayata olan bakış açımız genişler kendimizi daha öz güvenli hissederiz daha rahat oluruz ve aynı zamanda pozitif oluruz. Çünkü yeni şeyler öğrenmek insanı mutlu eder, hayat dolu olmamızı ve hayatta bir heyecanımızın olmasını sağlar. Heyecan ise insanlara yenilenme hissi verir.
Bardağını Boşalt
Her şeyin daha anlamlı olması için analiz etmek yerine yeni bilgilere ve öğrenmeye açık olunmalıdır. Tabiri caizse bardağımız boş olmalıdır. Eğer bardağımız dolu ise yeni bilgi alamayız her seferine taşar. Fakat bardağımız boş olursa her zaman yeni bilgileri bardağımıza alabiliriz. O halde bardağınızı boşaltın ve yeni bilgilerin size ulaşmasına izin verin.