Bayramda Beslenmenin Püf Noktaları

Bu güzel ve özel günler herkes için tatil havasında olsa da bir girişimci veya networker için eşsiz fırsat günleridir.

Ramazan biter ve arkasından hasretle beklenen bayram gelir. Bayramları eminim herkes çok sever. Sevilmez mi?  Bayram deyince; uzakların yakın olup herkesin bir arada olduğu ve en güzel sofraların kurulduğu günler gelir aklımıza. Uzun süre görmediğimiz sevdiklerimizi, akrabalarımızı görmenin, hasret gidermenin ve güzel sohbetlerin diğer adıdır “Bayram”.

Bu güzel ve özel günler herkes için tatil havasında olsa da bir girişimci veya networker için eşsiz fırsat günleridir. Sevdiklerinizle, ailenizle ve uzun zamandır görmediğiniz arkadaşlarınızla tatilinizi, bayramınızı yaparken bir yandan da elinizdeki fırsatları  paylaşabilirsiniz. Böylelikle tatil günlerinizde bile kazancınızı sürdürebilirsiniz.

Bayram deyince; uzakların yakın olup herkesin bir arada olduğu ve en güzel sofraların kurulduğu günler gelir aklımıza.

Bir diğer yandan da en çok tatlının ve çikolatanın, yani en çok kalorinin tüketildiği zamandır “Bayram”. İnsan her ne kadar dikkat etmeye çalışsa bile geri çevrilen ikramların üstüne yapılan ısrarlar, yemeden bırakmaz yakanızı. Ve yeyip kurtulayım dersiniz. Haklısınız da. Bu durumda yapılabilecek en güzel şey ise;  verilen ikramlardan elinizden geldiğince az tüketmek veya yarısını yemek. Ve en önemlisi de bu yediklerimizin etkisini tartıda görmeden telafisini biran önce yapmak.

Bunun için su tüketiminizi daha çok arttırmaya ve daha fazla hareket etmeye özen gösteriniz.  Bir öğününüzde ağır yemekler veya tatlılar tükettiyseniz, diğer öğününüzde sebze ağırlıklı beslenerek daha az kalori alabilirsiniz. Böylelikle hem formunuzu korur hem de oluşabilecek sindirim problemlerini  önlemiş olursunuz.

 

Bayramın, 1 aylık ramazanın yani uzun süreli açlıkların olduğu günlerin ardından gelmesi de bazı sorunlara neden olabilir. Oruçla birlikte metabolizma hızımız normalden çok daha yavaş çalışmaya başlamıştır. Bayramda aşırı besin ve tatlı tüketimi  sonucu mide yanmaları, hazımsızlık  ve sindirim problemeleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlamayı tercih ediniz. Yani yumurta, az yağlı peynir ve bol miktarda yeşillik,salatalık ve domatesin ve bol tahıllı ekmeğinizin olduğu bir kahvaltı olabilir.

Mümkün olduğunca öğle yemeğini protein ağırlıklı, akşamı ise sebze yemeği ve yoğurt gibi tüketmeye özen gösteriniz. Ayrıca  bayram sofralarında, tabağınıza daha az miktarda besin alarak ve çok çiğneyerek yavaş yavaş tüketmeye özen gösteriniz. Servis tabağı olarak kendinize küçük tabaklar seçiniz. Böylelikle oluşabilecek mide problemlerini önlemiş oluruz.

Bayramda aşırı besin ve tatlı tüketimi  sonucu mide yanmaları, hazımsızlık  ve bağırsak problemeleri ortaya çıkabilir.

Bayramlar, kronik rahatsızlığı( şeker, tansiyon, kalp hastalığı gibi) olan bireylerin daha çok dikkat etmesi gereken günlerdir. Kesinlikle sağlığınızı tehlikeye atabilecek hiçbir besini tüketmemelisiniz. Ayrıca bu günlerde çocukların beslenmesine de daha çok dikkat edilmelidir. Farkında olmadan çocuğunuz çok fazla çikolata, şeker ve tatlı tüketebilir. Bunun sonucunda  da özellikle ishal, karın ağrısı ve gaz problemleri  yaşayabilirler. Önlem amacıyla çocuklara öncelikle ana yemeklerini yedirip doyurduktan sonra sütlü tatlı ve dondurma gibi besleyici ve sağlıklı tatlılar verebilirsiniz.

Aileniz ve sevdiklerinizle huzurlu bir bayram geçirmeniz dileklerimle…