Bilgi Nedir? Bilgi Çeşitleri Nelerdir? 6 Türü Var!

bilgi nedir

Bilgi; gözlem, araştırma ve öğrenme bağlamlarında ortaya çıkan kavrayışın tümüdür. Bilginin sadece bir tanımı yoktur. Bilgi tanımı çokça düşünür tarafından yapılmıştır. Kimine göre sistematik kurallara uygun enformasyon kimine göre içinde bulunduğumuz dünyayı yorumlamak ve yönetmek için kullanılan bir zihinsel kavrayıştır.

Görüldüğü üzere bilgi nedir? Sorusunun cevabı genel olarak aynı kapıya çıkmaktadır. Yüzyıllar değişse de bilginin tanımı değişmemektedir. Bilgiler, nesnel bilgi ve öznel bilgi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Nesnel bilgi; bilginin dünya üzerindeki doğruluğudur. Tüm dünyanın benimsediği sistematik bilgiler doğrudur. Öznel bilgi; kişisel bilgi anlamına gelir. Bireyin, yorumladığı herhangi bir gerçeklik payı olmayan bilgilerdir. Doğru bilgi mümkün mü? Sorusunun cevabı da bu noktada ortaya çıkmaktadır.

Varlığın tek yönlü olmadığını hatırlayalım. Bu bağlamda da birçok bilgi çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Bilgi çeşitleri, insanoğlunun kullanım alanlarına göre şekillenmiştir.

Contents

Bilgi Çeşitleri / Bilgi Türleri Nelerdir?

bilgi cesitleri

Hayatın her alanında türemiş olan bilgi çeşitleri vardır. Bunlar, insanoğlunun ilgisine zevkine göre kavranmış sistematik bilgilerdir. Dilerseniz, bilgi türleri nelerdir? Sorusunun cevabını verelim:

Araştırma Nedir? Araştırma Türleri Nelerdir? >>

1. Gündelik Bilgi

Gündelik bilgi, duyu organları ile tecrübe yolu ile elde edilen bilgidir. Gözlem yolu ile de elde edilebilir. Yönteme dayalı değildir. Genellemeleri kapsayabilir. Öznel bilgi türüdür. Herkes tarafından bilinebilecek şeylerdir.

Gündelik Bilgi Örnekleri

  • Kapalı hava sonucunda yağmur yağabilir
  • Nane limonun gribe iyi gelmesi
  • Yer ıslaksa kaygandır
  • Karlı bir günde hava çok soğuksa buz oluşur.

2. Teknik Bilgi

Teknik Bilgi, günlük yaşamı kolaylaştırmak amacı ile kullanılmaktadır. Burada nesnel bilgi hakimdir. Araç gereç yapımı bilgisidir. Biraz daha uzmanlık gerektiren bilgi türleri arasındadır. Bu bilgi türü de kendi içinde 2’ye ayrılmaktadır.

  • Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi: Bilimsel veriler ve ilkeler doğrultusunda meydana gelir. Mühendislik, tıp..
  • Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: Gündelik yaşamdaki tecrübeye paralel olarak yapılan araç gereçler..

3. Sanat Bilgisi

Sanat bilgisi, akla dayanmaz. Genel olarak coşku, duygu ve sezgiye dayanmaktadır. Sanatçı ile nesne arasındaki ilişkiden doğmaktadır.

Ömer Hayyam Kimdir? >>

4. Dini Bilgi

Dini bilgi, dogmatiktir. Vahiy yolu ile gelen bilgilerdir. Bu bilgiler yaşam tarzını değiştirme de etkilidir. Hayatın her alanında etkilidir. Günümüzde ise  bu bilgi türünün aktarıcıları imamlardır. İslam’da Müslümanların Peygamberi  Hz Muhammed’tir ifadesi dini bilgi örneği sayılabilmektedir.

5. Bilimsel Bilgi

Bilimsel bilgi, akıl yürütme yolu ile elde edilmektedir. Bu bilgi türü nesneldir. Herkes için aynı şeyi ifade etmektedir. Bilimsel ilkeler ve bilimsel veriler ışığında elde edilen bilgi türüdür ve sistematiktir.

Bilimsel Bilgi Örnekleri

  • Sigara içilmesi sağlığa zarar verir.
  • Güneş ışının fazla alan vücut zarar görebilir.
  • Kalsiyum, kemikleri güçlendirir.
  • B12, hafızayı kuvvetlendirir.

6. Felsefi Bilgi

Felsefi bilgi, şüphe ederek başlanılan ve düşünme etkinliği ile elde edilen bilgi türüdür. Öznel bilgi hakimdir. Akla dayanmaktadır ve eleştirici özelliğine sahiptir.