E-Ticaret Sektöründe Yeni Ufuklar

İnsanları etkileme, manipülasyon uygulama, beden dili üzerine çalışma gibi daha birçok konu neredeyse tarih olmak üzere.

E-ticaret sektöründe yeni ufuklar açılıyor. Dijital dünya, satış pazarlama teknikleri konusunu tamamen değiştirdi. Amazon, eBay, Alibaba gibi çok büyük ölçekte yeni firmalar ortaya çıktı. Perakendecilik sektörü tamamen yeni bir hal aldı. Peki nedir bu değişiklikler? Gelin birlikte inceleyelim.

E-Ticaret Sektöründe Yeni Satış Pazarlama Teknikleri

Satış pazarlama teknikleri denilince, genelde hep yüz yüze satış metodları akla gelmektedir. İnsanları etkileme, manipülasyon uygulama, beden dili üzerine çalışma gibi daha birçok konu neredeyse tarih olmak üzere. Bunun yerine çok daha interaktif bir pazarlama alanı gelişiyor. Şimdi bu yeniliklere birlikte gözatalım:

Artırılmış Gerçeklik ile İnteraktif Deneyimler

Telefon kameranızı, ayağınıza tuttuğunuzda ürünü ayağınıza yerleştiriyor.

Arttırılmış gerçeklik, e-ticaretin yeni yeni gelişen bir alanı. Hem mağaza hem online kanallarda AR teknolojisiyle ürün denemeyi mümkün kılan bu yöntemler henüz basit halleriyle uygulanıyor ancak geleceğe yönelik potansiyelleri oldukça yüksek Goat isimli spor ayakkabı mağazası ise bu özelliği mobil uygulaması aracılığıyla sunuyor. Telefon kameranızı, ayağınıza tuttuğunuzda ürünü ayağınıza yerleştiriyor. böylelikle genel olarak ürünün rengi, değişik açılardan görünümü ve tarzınıza uygunluğu konusunda fikir sahibi olabiliyorsunuz.

AR konusunun öncüleri, Asos ve Goat gibi moda markaları oldu. Asos’un örneğinde markanın satın alma uygulaması içerisinde ürünü seçiyor ve ekranınızda AR olarak görüntüleri tıklıyorsunuz. Bulunduğunuz mekanın düz zemini üzerinde. seçtiğiniz kıyafeti denemiş bir modelin hologramı oluşuyor, hareket eden hologram. Kıyafetin oturuşu ve genel görünüşü hakkında fiziksel mağazadakine benzer bir fikir veriyor.

Etkili İletişimi Etkileyen Faktörler >>

IKEA ise AR trendini bundan 6 yıl önce, 2013 yılında yakalamıştı. Mobil app sayesinde, kameranız açık şekilde evinizde ya da bahçenizde gezindiğinizde, ekranınızda beliren IKEA mobilyaların, gerçek boyutlarından ve diğer dekorasyon ögeleriyle uyum sağlayıp sağlamayacağından emin olabiliyordunuz. E-ticaret devi Amazon da aynı özelliği 2017 yılında duyurmuştu.

Drone Teslimatlar

Amazon ve Apple’ın önceliğinde test uygulaması başlatılan drone teslimatlar, belli ki gelecek yıllarda daha sık konuştuğumuz bir konuya dönüşecek. Özellikle Türkiye gibi kargo şirketlerinin e-ticaretin darboğazı olarak tanımlandığı bir ülkede, bu seçenek önümüzdeki yıllarda hayat kurtarıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkabilir. Ülkelere göre sivil havacılık güvenlik uygulamaları çerçevesinde bu teslimat şeklinin bazı engellere de takılması söz konusu olabilir. Aynı zamanda satış pazarlama teknikleri arasındaki yerini şimdiden aldı diyebiliriz.

Algı Nedir? Algı Yönetimi Nedir? >>

Nesnelerin İnterneti ile Sesli Sipariş

Sesli Sipariş - Amazon Alexa, Apple Homepod ve Google Home, bu kategorinin en ön sıralarda yer alan cihazları arasında.

Amazon Alexa, Apple Homepod ve Google Home, bu kategorinin en ön sıralarda yer alan cihazları arasında. ilk olarak, dünyaca bilinen teknoloji devlerinin pazara girmiş olması, bu alanın oldukça büyük potansiyel taşıdığını gösteriyor. Amazon Alexa, Amazon üzerinden istediğiniz ürünü sesli sipariş edebilme özelliğine sahip. Apple Homepod ise özellikleri arasında Apple Store’dan sesli sipariş seçeneğini barındırıyor.

Sesli sipariş, yeterince geliştiğinde, önceki alışverişlerinizden veri toplayarak, size ürün önerilerinde bulunabilecek, teslimat ve ödeme bilgilerinizi kaydederek bu bilgileri tekrar dikte etmenize gereksinim duymadan siparişlerinizi alabilecek. Tüm bu gelişmeler Türkiye’deki e-ticaret ekosistemini nasıl etkileyecek ilerleyen senelerde göreceğiz.

Dijital Dünyanın Yeni Trend Pazarlama Yöntemi >>

Nakitsiz Bir Gelecek – Shopify’ın Yeni Ödeme Metodları

Tüm bu makine öğrenimli ve yapay zeka destekli gelişmelerin yanı sıra ödeme metodları da değişim içerisinde. E-ticaret platformu Shopify Coinpayments ile yaptığı işbirliği sonucu 300’den fazla kripto para birimini ödeme olarak kabul etmeye başladı. Ve birçok firma satış pazarlama teknikleri hakkında bilgi toplarken, ödeme yöntemlerinin kolaylıklarını ilk sırada tutmaya başladı.

İndirim Dönemi ve Kredi Kartları

Kasım ayı indirimlerini geride bıraktığımız bu günlerde dijitaldeki bilanço güncel istatistik verileriyle güçleniyor. BKM’nin açıklamalarına göre, online alışverişin en yoğun yaşandığı gün olan 29 Kasım Cuma günü 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşti. Bu rakam 2018 yılının aynı gününe denk gelen cuma günüyle karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 36 artış görülürken; bu önemli artış. Türkiye’nin nakitsiz toplum hedefine doğru hızla ilerlediğinin önemli bir göstergesi oldu.

E-ticaret sektöründe yeni satış pazarlama teknikleri, yeni metodlar üzerinde durduk. Sizce gelecek yılda son derece önemli olacak teknikler arasına başka neler eklenebilir? Düşünce ve yorumlarınızı bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.