Kişisel Farkındalığı Geliştirmenin 5 Yolu

Başarılı insanlar yüksek düzeyde öz farkındalığa sahiptir.

Kişisel farkındalık, kendinizin dışına çıkma ve kendi eylemlerinizi, güçlü yanlarınızı, zayıf yanlarınızı, düşüncelerinizi, inançlarınızı ve en önemlisi duygularınızı gözlemleyebilme yeteneğidir.

Başarılı insanlar yüksek düzeyde öz farkındalığa sahiptir. Neyin iyi olduğunu ve nerede zayıf olduklarını bilirler. Ayrıca ne zaman yardım isteyeceklerini bilirler ve kendi ilerlemelerini izlemekte ustadırlar. Bir durumu okuyabilirler ve eylemlerini, sözcüklerini uygun şekilde ayarlayabilirler, böylece daha fazla etkiye sahip olabilirler.

Kişisel farkındalığınızı geliştirmek durumunda olduğunuzu nasıl mı anlarsınız? :

  1. Herkesle sorunlu olduğunuzu düşünmeye başlarsınız veya sorumluluk almak yerine mazeret çıkarırsınız;
  2. İnsanlar bazen sizi anlamakta güçlük çekerler ya da sizden kaçınmaya başlarlar;
  3. Tepkileriniz her zaman ölçeğin en uç noktasındadır (örneğin savunuculuk, coşku veya öfke);
  4. Yaşamınız veya kariyeriniz beklediğiniz gibi ilerlemiyor ve neden olduğundan emin değilsinizdir.

Bu senaryolardan herhangi biriyle tanımladıysanız veya basitçe ‘bir şey eksik ‘hissine kapılıyorsanız, öz farkındalığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Akıllı insanların gerçeklikle yüzleşmesinin ve yaşamda ilerlemek için kendileriyle ilgili ihtiyaç duydukları bilgileri edinmesinin yollarından bazıları:

1.Başkalarından geri bildirim isteyin.

Güvendiğiniz insanlara ulaşın ve davranışlarınız hakkındaki görüşlerini isteyin. Onlara göründüğünüzü ya da onlara kendilerini nasıl hissettirdiğinizi sorun.

2.Düzenli olarak yeni bir şey öğrenin.

Öğrenme aklımızı yeni olasılıklara ve bakış açılarına açar. Bir kitap okuyun, bir seminere katılın ya da bir podcast dinleyin.

3.Sırayla konuşmalarını beklemek yerine, gerçekte ne söylediklerini anlama hedefi ile başkalarını dinlemeye başlayın.

Bu, başkalarını bir görüş veya bakış açısını paylaşırken yargılamak değil, gerçekte nereden geldiklerini anlamaya çalışmak anlamına gelir. Bu, kişisel farkındalık, empati kumanızı geliştirecek ve başkalarıyla daha derin bağlantılar kurmanıza olanak sağlayacaktır.

4.Davranışlarınızı nasıl yönlendirdiklerini anlamak için duygularınızı değerlendirmeye başlayın.

Bir dahaki sefere güçlü bir duygu yaşarsanız, o duyguyu merak edin, etiketleyin ve duygunun nereden geldiğini ve size neye ihtiyacınız olduğunu anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın.

5.Kendinizi değerlendirin.

Değerlendirmeler nerede güçlü olduğunuzu, üzerinde çalışmanız gereken alanları ve sizi parlayacağınız iş ve aktivitelere yönlendirecektir.

“Eğer kendi duygularından yola çıkıyorsan, diğer insanların duygularını okumakta sınıfta kalacaksın.” – Daniel Goleman