Bayramlar sevginin, özlemin ve birlikteliğin verdiği mutluluğun buluştuğu, en güzel sofraların kurulduğu çok özel zamanlardır. Bu güzel günlerin büyüsünü korumak adına dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktaya değinmek istiyorum bu yazımızda.
- Kurban Bayramı, ülkemizde genellikle yoğun bir şekilde kırmızı et tüketimiyle geçer. Kırmızı et; demir, B12 vitamini, magnezyum ve çinko açısından oldukça zengin bir besindir. Bu vitamin ve mineraller beden için çok değerli ve elzem besin öğeleridir. Ülkemizde özellikle demir ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Kurban bayramında bol kırmızı et tüketimiyle bol miktarda bu vitamin ve mineralleri de depolayabiliriz. Bu minerallerden özellikle demirin emilimi için C vitamini çok önemlidir. Demirin vücutta emilimini arttırır. Bu nedenle et yemeğinizin yanına bol limonlu salata, şekersiz limonata ya da limon sıkılmış mineralli maden suyu eklemeye özen gösteriniz.
- Kırmızı et, sindirim açısından zor bir besindir. Kurban bayramında üst üste yoğun olarak kırmızı et tüketimi özellikle hazımsızlık, gaz, daire(ishal) ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Bu sorunları en aza indirmek için eti iyice çiğneyin ve sebzelerle birlikte tüketiniz.
- Kurban etlerini dinlendirdikten sonra tüketmek en sağlıklı olandır. Kurban kesildikten sonra etlerinizi küçük parçalara ayırıp buz dolabının normal bölümünde 12-24 saat kadar dinlendiriniz.
- Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırında pişirme, haşlama ya da sebzelerle birlikte kendi suyu ve yağında pişirme tercih edilebilir.
- Kurban Bayramı’nda normale göre fazla olan kırmızı et ve tatlı tüketimi, kronik hastalığı olan bireyler için büyük bir risk etmenidir. Bayram boyunca özellikle kalp damar hastaları, diyebet, böbrek ve hipertansiyon hastaları başta olmak üzere herkesin dikkat etmesi gerekir. Sağlıklı beslenme ilkelerinden şaşmayıp, porsiyon kontrolüne dikkat ederek bayramı bayram gibi geçirmemiz mümkün.
- Bayramda mangal yapılacaksa, etler direk ateşe maruz bırakılmamalıdır. Yanacak kadar çok aşırı pişirilmemeli. Yanmış etin kanser riski oldukça yüksektir.
- Etli yemekler yaparken, yemeklerinize ekstra yağ eklemeyiniz. Kırmızı etin en yağsız kısmı bile en az %20 yağ içerir. Bu nedenle eti kendi yağı ve suyuyla pişiriniz.
- Kurban Bayramı’nda yoğun et tüketiminden dolayı vücut daha fazla asiditeye kayar. Bu asitliği çözmek için, en temel detoks(arınma) içeceğimiz olan suyu, daha fazla tüketmeye özen gösteriniz. Hatta içerisine limon sıkarak tercih etmek, detoksu hızlandıracak ve vücudu alkali yapmaya yardımcı olacaktır.
- Bayram ziyaretlerinin en vazgeçilmezi ve geri çevrilmesi en zor olanı da tatlılar galiba. O tatlıyı geri çevirdiğinizde gelecek olan ısrarlara göğüs germek tıpkı bir savaş vermek gibidir. Ama siz yine de en azından porsiyon kontrolüne dikkat etmeye özen gösteriniz. Tercihinizi daha çok taze/kuru meyve, sütlü tatlı ve dondurma gibi daha sağlıklı tatlılardan yana kullanınız.
- Kırmızı etin sindirim açısından zor bir besin olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle sindirim olaylarının daha rahat olduğu öğle öğününde tercih etmek çok daha iyi olacaktır. Akşam yemeklerinizi ise kurubaklagil veya sebze yemeği olarak tercih ediniz.
- Bayram süresince hem sindirimi rahatlatmak hem de kilo kontrolü için sabah veya akşam saatlerinde mutlaka yürüyüş yapmaya zaman ayırınız.
Sevdikleriniz ve ailenizle sağlık ve mutluluk dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…