Son yıllarda besin destekleri denildiğinde akla ilk gelenlerin başında multivitamin-mineral destekleri olmaktadır. Genel olarak sadece ülkemizde değil , tüm dünyada bu desteklerin yaygın kullanımı söz konusudur. Birçok birey bu desteklerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmasa da kullanıyor.
Vitamin ve mineraller doğrudan enerji sağlamayan ancak organizmanın enerji üreten yaşamsal reaksiyonlarına katkıda bulunan dolayısıyla metabolik işlevlerin sürdürülmesi, büyüme ve genel sağlık için elzem olan organik yapıda mikrobesin öğeleridir. Ayrıca bazıları (A, C, E vitaminleri) antioksidan özelliklerinden dolayı doku ve organları oksidatif strese karşı koruyarak kanserle savaşırlar. Dolayısıyla birçok dejeneratif hastalıktan korunmada ve tedavi aşamasında koruyucu rolleri vardır.
Peki bu vitamin-mineral destekleri kullanılmalı mı? Hangi durumlarda kullanılması daha uygundur?
Genel olarak yeterli ve dengeli beslenen bireyler vitamin- mineral desteğine ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte sağlıklı da olsa bazı özel durumları olan bireylerin besin desteği kullanması gerekli olabilir. Bunu daha detaylı açıklamak gerekirse; modern yaşam tarzının bir sonucu olarak, metropol insanının eskiye nazaran paketli ve hazır gıda tüketiminin artmış olması, doğal ve sağlıklı beslenmeden uzaklaşmış olmamız beraberinde bazı sorunları da
getirmiştir. Vitamin-mineral yetersizliği de bunlardan biridir. Ayrıca tükettiğimiz besinlerin besleyici değerinin eskilere göre azalmış olması da bu yetersizliğin sebeplerindendir. Avrupa’da beslenmeyle ilgili yapılan bir çok bilimsel araştırma da, çeşitli mikro besinlerin, alınması gerekenin altında alındığını ortaya koymaktadır.Bununla birlikte toplumumuzda pek çok birey, sosyo ekonomik etkenler nedeni ile besin değeri düşük olan besinlerle ya da tek besine dayalı olarak beslenmektedir. Bunun sonucunda bu bireylerde bazı besin ögesi/ögelerinin yetersizliği görülebilmektedir. Örneğin düşük gelirli ailelerin kırmızı et ve balık tüketiminin yetersiz olmasına bağlı olarak , demir ve omega-3 alımının düşük olması ve bu değerlerin bedende eksikliği söz konusu olabilmektedir.
Vitamin-mineral desteğinin gerekli olduğu durumları genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
Herhangi bir nedenden dolayı yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayan bireyler ,
Düşük enerjili diyet yapan bireyler,
Vejetaryen ve vegan bireyler,
Gebe ve Ezikli kadınlar ( özellikle folik asit, demir , omega 3, B12 vitamini gibi )
Bebek ve çocuklar (özellikle D vitamini desteği ve omega 3 desteği),
Demir yetersizliği anemisi olanlar,
Yaşlı bireyler,
Uzun süredir ilaç tedavisi gören bireyler (özellikle antibiyotik, laksatif, diüretik )
Herhangi bir alerjik durumdan dolayı besin alımı yeterli olmayan bireyler,
Diyaliz tedavisi gören bireyler,
Herhangi bir hastalıktan dolayı besin çeşitliliği sınırlı olan bireyler gibi durumlarda vitamin-
mineral destekleri yaşam kalitesini arttırmada büyük rol oynayabilir. Bu gibi durumlarda
diyetisyeniniz ya da doktorunuzun tavsiyesi ile önerilen dozlarda vitamin-mineral takviyeleri
kullanabilirsiniz.