Pişmanlıklar Hayallerinin Yerini Almadan Özgürce Hayal Et!

Daha çok çocukluğumuzda kalan hayal kurma eyleminin harekete geçmezden önce son tetikleyici olduğunu biliyor muydunuz?

Daha çok çocukluğumuzda kalan hayal kurma eyleminin harekete geçmezden önce son tetikleyici olduğunu biliyor muydunuz? Klasik söz “hayallerinin peşinden git.” Neden gidelim ki? Hiç birimiz sıradan gittiğimiz tatilin, mutlu olmadığımız anın, başarılmış işlerin hayalini kurmayız. Bize uzak olan, zor görünen şeylerin hayalini kurarız ve sonrasında mutlu hissederiz.

İşte bu yüzden önemlidir hayal gücüne sahip olmak. Hayal kurarak beklentiyi, amaçlarımızı yükseltiriz, hayal kurmanın sonucunda mutlu olduğumuz görerek harekete geçeriz. Bu hayal gücü bizleri daha çok düşünmeye, daha farklı boyutlarda hissetmeye sürükler. Hayal gücünü geliştirmenin en kolay ve kalıcı olduğu dönem elbette ki çocukluk dönemidir. Fakat hiçbir yaş hiçbir özelliğimizi geliştirebilmek için geç değil.

Amerikalı şair Robert Frost “ Bazıları etraflarına bakarak “Neden?” diye sorarlar. Ben etrafımda göremediklerimin rüyasını görerek “Neden olmasın?” diye sorarım.” derken, hayal kurmanın değerini yeteri kadar açıklamış.

Peki nasıl gelişir hayal gücü?

  1. Sürekli aynı pencereden değil, farkı pencerelerden hayata bakın. Bakış açınız sistematik hale gelirse verdiğiniz tepkiler, düşüncelere sıradanlığa bağlar ve farklılıklara, yeniliklere kendinizi kapatırsınız. Tek düze bir hayal gücü sizi esiri altına alır. Robert Frost gibi “neden olmasın?” düşüncesi hep sizinle olsun.
  2. Odaklı gözlem yeteneğinizle paralel bir hayal gücünüz vardır. İyi analiz edin, gözleyin.
  3. Ufkunuzu genişletin, sınırları zorlayın. Hayal kurmaktan, kurduğunuz hayalleri paylaşmaktan çekinmeyin. Başkaları ne der, rezil olur muyum düşüncelerinden kurtulun. Gittiğiniz her yeri ve kendinizi anca hayal ettiğiniz sürece değiştirebilirsiniz.
  4. Bu konuda iyi olan yazarların eserlerinden faydalanın. Size yenilik katıp, bakış açınızı, hayal dünyanızı genişletecektir. Mizahi yönü ağır basan insanları hayal güçleri daha geniştir. Çevrenize bu tür insanlardan ekleyin.
  5. Zeka türünüzü keşfedin. Görsel, işitsel, duyuşsal, psikomotor, bilişsel? Hangi zeka türüne sahipsiniz? Hayal gücünüz var olan zeka türünüzden beslenir.
  6. Sıradanlıktan, alışılmışlıktan vazgeçin. Her zaman belli bir düzen ya da sıra olmak zorunda değil. Olaylara tersten başlayın. Ara sıra olağanın dışına çıkın.
  7. İçinizdeki çocuğa şans verin. Bazen sizi sizden daha iyi tanıyacaktır.

Unutmayalım;

“Önce hayaller ölür, sonra insanlar.” – William Shakespeare