Sabah Yürüyüşü Saat Kaçta Olmalı? 8 Soru 8 Cevap

sabah yuruyusu saat kacta olmali

Sabah yürüyüşü, saat 5’ten sonra yapılmalıdır. Bunun sebebi ise; saat beşe doğru uyanma hormonu olan kortizol salgılanmaya başlanmasıdır. Sporu hayatının bir parçası haline getirmiş ya da getirmek isteyen kişiler tarafından en çok araştırılan konuların başında, spor için hangi saatlerin uygun olduğu gelmektedir. Bu sorunun cevabı biyolojik saat ile ilişkilidir ve biyolojik saati düzenleyen kan basıncı, hormon seviyeleri, vücut sıcaklığı gibi etkenler bu konuda önemli rollere sahiptir.

Spor için ideal saat, kişinin biyolojik saati ile ilgili olduğundan dolayı bu sorunun tek ve herkes için geçerli bir cevabı bulunmamaktadır. Kişinin en doğru saati bulması için vücudunu dinleyip, biyolojik saatine kulak vermesi gerekmektedir. Bununla birlikte bazı egzersizler için genellikle diğerlerine göre daha verimli olan saatler bulunmaktadır. Sabah saatleri de bu saatlerin içerisindedir ve özellikle sabah 5’ten sonra yapılan egzersizler oldukça verimlidir.

Contents

En Sağlıklı Yürüyüş Ne Zaman Yapılmalı?

En sağlıklı yürüyüş zamanı, sabah saatlerinde yapılan egzersizlerin metabolizma hızı üzerinde etkisi olduğundan dolayı, sabah saatleridir. Bununla birlikte günün farklı vakitlerinde yapılan yürüyüşlerin, farklı yararları bulunmaktadır. Depo yağları uyku sırasında enerji olarak kullanılmaktadır ve bunu sağlayan leptin hormonudur. Leptin hormonu 23.00 veya 24.00 saatleri arasında uyuyan bir kişide 1-2 saat sonra salgılanmaya başlamaktadır.

02.00 – 05.00 saatleri arası ise, bu hormonun en yüksek düzeyde salgılandığı saatlerdir. Özellikle geç vakitlerde yemek veya meyve yiyenler için yatmadan önce yapılan 20 dakikalık yürüyüş, hazır enerjinin kullanılması ve dolayısıyla gece leptin hormonu salgılanmasına fırsat verilmesi anlamına gelmektedir. Bununla birlikte sabah dinç ve enerjik uyanmak yerine yorgun uyanıyor olmak, gece leptin hormonunun görevini yerine getiremediği anlamına gelmektedir.

En iyi yürüyüş zamanı, sabah 5’ten itibaren ise uyanma hormonu olarak ifade edilen kortizol hormonun salgılanması ile başlamaktadır. Uyandıktan sonra yürüyüş ile metabolizma hızı arttırılabildiğinden ve dolayısıyla yağ yakımı meydana geldiğinden dolayı, yürüyüş yapmak oldukça verimli olmaktadır. Ancak bu yürüyüşün yapılabilmesi dinç uyanmaya yani leptin hormonunun salgılanmış olmasına bağlıdır.

Sabah Yürüyüşü Kaç Kilo Verdirir?

Sabah yürüyüşü düzenli olarak yapıldığı ve dengeli bir beslenme programı ile desteklendiği sürece ayda 2-3 kilo verdirmektedir. Her gün yapılan düzenli yürüyüşün hem fiziksel hem de zihinsel faydaları bulunmaktadır. Hafif tempolu 1 saatlik yürüyüş, 250-300 kalori yakılmasını sağlamakta ve bu da beslenme ile desteklenirse aylık 2-3 kilo verilmesini sağlamaktadır.

İlgili İçerik: Yürüyerek Göbek Erir Mi?

sabah yuruyusu saat kacta

Sabah Aç Karnına Yürüyüş Yapılır Mı?

Sabah aç karnına yürüyüş, kas yıkımını arttırabildiği ve istenmeyen sonuçlara yol açabildiğinden dolayı yapılmaz. Birçok kişi aç karnına yürüyüş yapmanın daha fazla yağ yakımı sağlayacağını düşünmektedir ancak aç karnına yapılan egzersizin kilo verme noktasında uygun bir metot olmadığı bilinmektedir.

Yürüyüş Süresi Ne Kadar Olmalı?

Yürüyüş süresi, vücudun yıpranma ve zarar görme riski olduğundan dolayı 30-60 dakika ile sınırlı tutulmalıdır. Her gün düzenli yürüyüş yapmak istenilen sonuçlara ulaşmak için en ideal yoldur ancak her gün yapamayan kişilerin haftada en az 3 gün yürüyüş yapması gerekmektedir. Yürüyüşün süresi haftada kaç gün yapıldığına göre belirlenebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Sporsuz Sadece Diyetle Kilo Verilir Mi?

Yürüyüş İle 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Yürüyüş ile 1 ayda verilen kilo 2-3 kilo olarak ifade edilebilmektedir. Ancak her vücudun birbirinden farklı olduğu ve dolayısıyla bu sayının kişiden kişiye farklılık göstereceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte ayda 2-3 kilo verebilmek için, yürüyüşün düzenli yapılması ve beslenme programı ile desteklenmesi önemlidir.

Yürüyüş Yapmak Vücudu Sıkılaştırır Mı?

Yürüyüş yapmak vücut sıkılığı üzerinde en etkili egzersizlerden biri olduğundan dolayı, vücudu sıkılaştırmaktadır. Özellikle tempolu yürüyüşler vücudun şekillenmesi ve sıkılaşmasında oldukça etkili olmaktadır. Bu etkinin hissedilmesinde dik bir şekilde ve vücut kaslarını sıkıp bırakarak yürümek önemli bir rol oynamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Karbonhidrat Az Alınırsa Ne Olur?

Sabah Yürüyüşü Aç Karnına Mı Yapılır?

Sabah yürüyüşü aç karnına yapıldığında beklenmeyen yönde sonuçlara neden olabileceğinden dolayı, aç karnına yapılmaz. Birçok kişi sabah yürüyüşünün aç karnına yapıldığında daha verimli olacağını düşünebilmekte ve bunu uygulamaya koyabilmektedir. Ancak aç karnına yapılan yürüyüşler yağ değil kas yıkımına neden olabilmektedir.

Sabah Yürüyüşü Kahvaltıdan Önce Mi Sonra Mı?

Sabah yürüyüşü kahvaltıdan sonra yapıldığında daha etkili olduğundan dolayı, kahvaltı sonrasında yapılmalıdır. Kahvaltıdan önce yürüyüş yapmak vücutta kas yıkımı meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle yürüyüşlerin kahvaltıdan önce değil, sonra yapılması önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.