Stres Nedir? Stresin Zararları Nelerdir?

Gereksiz korku, endişe, kaygı, stresin, insan bünyesine verdiği zararı hiçbir şey veremez.

Stres nedir? Stresin zararları nelerdir? Tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina, yaptığı psikolojik deneyle stresin bize verdiği zararları açıkça ortaya koymuştur. 

Stres Nedir? Stresin Zararları Nelerdir?

Stres, uyum sağlanması ya da tepki verilmesi gerekli herhangi bir tehlike anında vücudun gösterdiği doğal bir reaksiyondur. Tehlikeyle ilgili gözlenen durum gerçek bir olay olabileceği gibi zihnin “tehlikeli olarak algıladığı” bir durum da olabilir.

Kişiyi korumak adına ortaya çıkan stres tepkisi, çok fazla gözlendiğinde yaşam kalitesini ve bireyin işlevselliğini bozabilir. Gündelik yaşam içinde okul, ev, aile, iş ortamında pek çok yaşam olayı stres verici hale gelebilir. Bedensel, duygusal, düşünce ve davranış düzeyinde ortaya çıkan stres, yalnızca olumsuz yaşam olayları karşısında değil; iş ya da şehir değişikliği gibi uyum gerektiren herhangi durumda da gözlenebilir.

Çocuğunuzun Okul Stresi İle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz? >>

İbn-i Sina Ve Stres Deneyi

Tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina, stresin zararları ile ilgili bir deney yapar.

Tıp adamı, astronom, yazar ve filozof İbn-i Sina, stres in bize verdiği zararı vurgulamak için bir deney yapar. Bu deney şöyledir:

  • İki kuzuyu iki ayrı kafese koyar. Kuzular aynı yaşta, aynı kiloda, aynı cinstir ve aynı yemlerle beslenir. Tüm şartlar eşittir. Ancak yan kafeste bir kurt vardır ve kurdu yalnızca kuzulardan biri görebilmektedir.
  • Aylar sonra kurdu göre kuzu huzursuz, zayıf, çelimsiz olduğundan ölür. Kurt kuzuya hiçbir şey yapmamasına rağmen, kuzu yaşadığı korku ve stres yüzünden ölmüştür.
  • Kurdu göremeyen diğer kuzu ise oldukça huzurlu olduğundan besili ve kiloludur.
Bu deneyde İbn-i Sina, zihinsel etkinin sağlık ve bünye üzerindeki olumlu ve olumsuz etkisini deneyimlenmiştir.
 
Gereksiz korku, endişe, kaygı, stresin, insan bünyesine verdiği zararı hiçbir şey veremez. Bu salgın günlerinde en çok uzak durmanız gereken şeydir korku, endişe, kaygı, stres, panik. Kendiniz ve çevrenizin sağlığı için stresten uzan durmalıyız.
 
 
Stresin Zararları İle Nasıl Başa Çıkabiliriz?
 
Stresle baş etmek için şunları yapabiliriz;
  • Fiziksel egzersizler yapabiliriz,
  • Sağlıklı beslenmeliyiz,
  • Düzenli uyumalıyız ve dinlenmeliyiz,
  • İnsanlarla iletişim kurarak, sosyal bağları sürdürmeliyiz,
  • Geçmiş ya da geleceğe değil de o ana yani şimdiki zamana odaklanmalıyız,
  • Anın tadını çıkarmaya çalışmalı ve gevşemeyi öğrenmeliyiz.

Bunlar stresi yenmekte uygulanabilecek en önemli yöntemlerin başında gelmektedir. Ne yaptığımızda kendimizi iyi hissediyorsak onu yapmalıyız ki o anda kalıp huzuru içimizde yaşamalıyız. İşte o zaman ne stres kalır nede negatif bir durum kalır. Her zaman ki gibi her şey bizim elimizdedir. Bu nedenle kendimizi neye maruz bıraktığımıza dikkat etmeliyiz.