Stres, toplum içinde birçok kez telaffuz edilen fakat ne olduğu tam bilinmeyen bir kavramdır.

Stres, toplum içinde birçok kez telaffuz edilen fakat ne olduğu tam bilinmeyen bir kavramdır. Bu nedenle de makalemize “stres nedir?” sorusu ile başlayıp, stres kavramını iyice tanıyıp, stres yönetimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunacağız.

İlk olarak 17.yüzyılda literatüre giren stres; vücudumuzun tehlikelere karşı göstermiş olduğu doğal bir tepki olarak tanımlanabilir. Bu tepki hem fiziksel hem de duygusal anlamda olabilir. Verilen bu tepkilerin hayat kalitenizi düşürme olasılığı var. Bu nedenle yazımızın ilerleyen bölümlerinde stresle başa çıkma yöntemlerine de değineceğiz. Ayrıca, ilk bakışta kötü bir izlenim yaratan stresin, aslında bir motivasyon aracı olarak da kullanılabilirliği hakkında da değerlendirme yapacağız.

Stres Nedir? Stresin Belirtileri Nelerdir?

Günlük yaşamda stres yaşanmasına rağmen bunun farkına varılmayabilir. Stres, bir vücutta çok sık bir şekilde belirirse, birey buna alışabilir ve artık hissetmeyebilir. Sonuç olarak birey, yaşadığı olayları strese bağlamaz. Çünkü, stresin belirtileri artık onun için sıradan olmuştur.

  • Stres, her ne kadar normal olarak görülse de çeşitli belirtileri vardır; Duygusal, bilişsel-düşünsel, davranışsal ve bedensel.

Stresi Başarıya Nasıl Dönüştürebilirsiniz? >>

1. Stresin Bedensel Belirtileri

Stres, bedenimizin verdiği bir reaksiyon olarak biliniyor. Bu nedenle vücudumuzda beliren bazı belirtiler vardır; sık sık hastalanmak, mide de bulantı hissi, hastrointestinal sorunlar, nefes alıp verirken hızlanma, sebepsizce aşırı yorgunluk hissi ve kalp çarpıntısı.

2. Stresin Duygusal Belirtileri

Genellikle depresyon ve kaygı bozukluğu şeklinde görülür. Fakat bunlara ek olarak; eskiden yaparak zevk alınan şeyden artık zevk almama duygusu, mutsuzluk, bunalmışlık ve kararsızlık.

3. Stresin Bilişsel Belirtileri

Tüm olaylara karşı endişeli bir şekilde yaklaşma, bir konu hakkında karar verememek, unutkanlık, odaklanma konusunda güçlük yaşamak gibi belirtiler, stresi anlama konusunda bilişsel belirti olarak ortaya çıkar.

Zor Zamanlarınızda Sizi Bu Ayakta Tutacak >>

4. Davranışsal Belirtiler

Uyku konusunda yaşanan problemler (aşırı uyumak ya da uyuyamamak, kaliteli uyku eksikliği), iştah konusunda problemler(çok yemek yemek ya da yemek yiyememek), kaygı bozukluğu belirtileri ve buna benzer olağan dışı davranışlar, stresin habercisidir.

Stresle Başa Çıkmak İçin Neler Yapılmalı?

Stres nedir? Sorusuna cevap verdik. Şimdi de bu amansız düşmandan korunmak için neler yapabileceğimize bir gözatalım. Stresi tam anlamı ile yok etmek mümkün değil. Fakat, stresle başa çıkma yöntemleri kullanarak, stresin etkisi azaltılabilir. Öncelikle, stresin kaynağını belirlemeniz gerekli. Çünkü, stresin kaynağını belirlediğiniz zaman stresin farkında olup, ona göre hareket edebilirsiniz.

Stres ile ilgili günlük gibi kayıt defteri tutmalısınız. Olayları kayıt altına almanız farkındalığınızı arttıracaktır. Stresi azaltmak için uygulanacak olan gevşeme hareketleri, bedendeki stresi en aza indirip, sizi rahatlatabilir.

Ayrıca, zihinsel olarak da dikkatinizi başka yerlere vermeniz sizi rahatlatır. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi konulara dikkat ettiğinizde de stresi en aza indirmiş olacaksınız. Tüm bunları yapamadınız ve stres hayatınızda büyük bir sorun olarak devam ediyorsa; psikolojik destek alarak da bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

Pozitif Ruh Hali İçin Bunları Yapmanız Önemli >>