Birinin Yalan Söyleyip Söylemediğini Nasıl Anlarsınız?

Psikologlar, yalan söyleyen kişinin dört temel bulgu ile anlaşılabileceğini keşfettiler.

Birinin yalan söyleyip söylemediğini nasıl anlarsınız? Alışverişte, sosyal hayatta yada ilişkilerinizde karşınızdaki kişinin yalan konuştuğunu anlayabilirsiniz. Bazı ufak gözlemler ile kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.

Psikologlar, yalan söyleyen kişinin dört temel bulgu ile anlaşılabileceğini keşfettiler. Bu 4 eylemi gerçekleştiren kişi büyük bir yüzdeyle doğruyu söylememektedir. İnsanlar yalan söylerken daha fazla baskı altındadır. Sadece sosyopatik kişilikte bulunanlar yalanlar üzerinde herhangi bir baskı hissetmezler.

Sosyal Becerilerinizi Geliştirmenin 10 Yolu >>

Yalanı ve yalancıyı anlama

Birinin yalan söyleyip söylemediğini nasıl anlarsınız?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikologlar, yalan konuşan bir insanı hemen fark edebileceğiniz noktalar olduğunu söylemektedir. Peki bu bize ne sağlar? Bu sizin:

  • Sürekli olarak kandırılmanızı önleyebilir. İnsanların ne kadar salladıkları veya ne kadar doğru konuştukları hakkında ufak da olsa bilgi sahibi olursunuz. Gereksiz yere vaktinizi harcamamış, zaman kazanmış olursunuz. Ayrıca karşınızdaki kişinin, bir konuda ne kadar ciddi olduğunu ölçebilirsiniz.

Bu nedenle burada bahsedeceğimiz dört kısa ve net yöntem ile kendinizi biraz daha sağlama alabilirsiniz.

Hızlı Öğrenme İçin Gerekli Beceriler >>

Yalan söylediğinde sık sık kendinden bahseder.

Kişiler genellikle yalan söylerken, üçüncü şahısları kullanırlar. Bunu yaparken kendini yalanın merkezinden uzaklaştırır ve genellikle arkadaşlarını kullanır. Konu hiçbir zaman kendileri hakkında değildir.

Sürekli olumsuz bir ruh halindedir.

Çünkü bilinçaltında kendini suçlu hisseder. Bu durum ifadelerini ve beden dilini etkiler. Yalanı öfkeli bir şekilde ve olumsuz söyleyebilirler. Yalan konuşan kişinin, eğer bir psikopat değilse, güvensiz bir beden dili vardır. Gözlerini sürekli kaçırırlar. Kendilerini koruma altına almaya çalışırlar.

Olayları basitçe düzenler.

Bir yalan çok karmaşık olmayabilir ve bu genellikle kişinin hızlı bir çözüm bulmasından kaynaklanır. Kurgusal bir yalan çok basit olabilir. Çünkü kişi zaten bilinçaltında olayları kurgulamıştır. Her şeye söyleyecek, öne sürecek bir nedenleri vardır. Anında cevapları hazırdır. Bu kurgular ne kadar basit olsa da ortada hep bir tutarsızlık olacaktır.

Karmaşık cümleler ile açıklanacaktır.

Basitçe düzenlenmiş yalan, karmaşık cümlelerle açıklanacaktır. Kısacası yalan konuşan kişi, sahte kıvrımlı cümleler ve karışık kelimeler seçer. Gereksiz detaylar ve cümleler yalancıyı ortaya çıkarır. Cümleler, kişinin düşüncelerini kıpraştırmaz. Cümleler abartılı olsa bile sizi etkiler.

Psikologlar tarafından anlatılan bu yöntemler size günlük hayatta yardımcı olacaktır. Bu gibi durumlarda, soru sormayı ihmal etmeyin. Soru sormak, sizin de zihninizi açar. Düşünme yönteminizi geliştirir. Karşınızdaki kişinin daha fazla açıklama yapmasını sağlar. Böylece, olaylar arasındaki kurguyu çözmenize fırsat verecek yanıtlar gelecektir.

Kişisel Gelişim İçin Neler Yapmalısınız? >>