Bireysel Zaman Planlama Teknikleri

Zaman satın alınması, geri getirilmesi, tekrar edilmesi imkansız olan tek gerçektir.

Bireysel zaman planlama teknikleri nelerdir? Zaman planlaması nasıl yapılır? Bu sorular kişisel gelişim ile ilgilenen insanlar için çok önemli konulardır. Çünkü insan verimli olmak, hedeflere zamanında ulaşmak, kariyer gelişimine katkıda bulunmak gibi etmenlerden dolayı zaman planlamasına ihtiyaç duyar.

Zaman satın alınması, geri getirilmesi, tekrar edilmesi imkansız olan tek gerçektir. Bireysel zaman planlama teknikleri ise zamanı mümkün olduğunca etkili kullanma becerileri bütünüdür.

Bireysel Zaman Planlama Teknikleri

Okul yıllarından itibaren zaman planlaması üzerine ufak da olsa bazılarımız çalışmaktadır. Sınav zamanlarından başlar bu konu. Daha sonra üniversite yılları… En sonunda da artık bir işe başlamışızdır veya kendi işimizi kurmuşuzdur. Evleniriz, çocuklarımız olur. Peki, zamana ne oldu? Büyüdükçe zamanı artan var mı acaba aramızda? Sanırsak bunun cevabını hepimiz biliyoruz.

Etrafınızda, evli, işinde yoğun çalışan ancak eğlenmeye de gezmeye de vakit bulabilen arkadaşlarınız veya tanıdıklarınız mutlaka vardır. Bu insanlar için zaman nasıl geçiyor acaba? Bunun cevabı, zaman planlamasında yatıyor. Eğer siz de yirmi dört saatinizi verimli geçirmek istiyorsanız zaman planlaması yapmanız gerekmektedir.

Milyoner Aklın Sırları – T. Harv Eker | Kitap İncelemesini Okudunuz Mu? >>

Peki nedir bu zaman planlama teknikleri? Gelin bu tekniklere birlikte bakalım;

Günlük çıkarın

Günlük hayatta zamanı nasıl kullandığınıza dair günlük çıkartın. Detaylı bir şekilde gününüzü ele almak zaman kaybına neden olan etmenleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede sizi yavaşlatan sebepleri keşfedip, ortadan kaldırmak için çözüm arayabilirsiniz.

Önceliklerinizi listeleyin

Bu hayatta öncelikleriniz neler karar verin, gerekirse kağıda not alın. Önceliklerinizi sıraya koymanız işlerinizi kolaylaştırıp, planlı ilerlemenizi sağlar.

Masanızı düzenleyin

Kullandığınız masanın düzenli olması sizlerin işinize daha kolay motive olmanızı sağlar. Düzenli bir masada aradığınızı bulmanız kolaylaşır ve strese girme olasılığınız azalır. Kafa karışıklığı oluşturan genelde dağınık masalardır.

Önceliklerinizi Nasıl Belirleyeceğinizi Biliyor Musunuz? >>

Hayır demeyi bilin

Sizlerin zamanından çalıp, kendi işlerini ilerleten insanlar her zaman vardır. Böyle insanların önüne set çekmeyi öğrenin. Ya da kendi işlerinizin önceliği için diğer insanları bekletebilmeyi prensip haline getirin.

Ertelemeyi bırakın

Sevmediğiniz ve yapmanız gereken işler varsa hemen bitirin, ertelemeyin. Bu günümüzün önde gelen sorunlarından. Ertelediğimiz her iş daha büyük yük olarak geri dönüyor, yapılma ihtimali düşüyor. Bu yüzden elinizin gitmediği işleri ilk bitirip, aradan çıkartın.

Mükemmelliyetçi olmayın

Elbette ki idealist olmak bize güç ve yön verir. Fakat bunu mükemmel olmaya çalışmakla karıştırmak sizleri daha da yavaşlatır, kendinizi yıpratıp var olan potansiyelinizi kaybetmenize sebep olur.

Başarınızı Arttıracak Zaman Yönetimi Teknikleri | Tuğba Özdanal >>

En çirkin kurbağayı en başta yemeye bakın

Yorucu ve zor işler için sabah saatleri ideal. Böyle işleri günün farklı saatlerinde yapmak yorulmanın ve yoğunluğun artma ihtimali ile birlikte sizleri zorlayacaktır. Tamamlamanız daha güç hale gelecektir. En çirkin kurbağayı en başta yemeye bakın. Enerji ve motivasyonunuz yerindeyken zorlu süreci atlatmak en doğrusu.

Konsantre olun

Yaptığınız işin içinde kaybolmayın. Her ne yapıyorsanız bunun bilincinde olarak ilerleyin. Tüm dikkatinizi vererek, verimli çalışmak hem sizleri yormayacak hem de zamanınızı tasarruflu kullanmanızı sağlayacaktır.

Dengeyi koruyun

Kendinize, ailenize, sevdiklerinize zaman ayırırken cimri olmayın. İnsanları motive eden, yorulmuşken ayakta tutan hislerden biri de size iyi gelen insanlarla birlikte olmaktır. Yarın gene güçlü şekilde işinize devam edebilmeniz için öncelikle kendinizi dinç tutmanız gerekir. Kendinizi dinlendirin.

Hangi iş daha acil?

İşlerinizin aciliyet derecesini belirleyin. Böylece hangi işi ne zaman ve ne kadar sürede yapacağınızı bilerek zamanınızı ayarlayabilirsiniz.

Motivasyonunuzu Mu Arıyorsunuz? Buraya Baktınız Mı? >>