Corona Virüs Salgınına Karşı Bağışıklığı Güçlendirmenin Püf Noktaları

Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın hastalıklar arasına alınan corona virüse karşı bağışıklığımızı nasıl güçlendiririz?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın hastalıklar arasına alınan corona virüse karşı bağışıklığımızı nasıl güçlendiririz? Bağışıklığımızı güçlendirmek için tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

Çin’de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs etkisini göstermeye devam ediyor. Ülkemizde de salgının artması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı tarafından evde kalın çağrısı yapılmaktadır. Peki bu günlerde sadece evde kalmak bağışıklığımıza yardımcı olur mu? Tabii ki de hayır. Bağışıklığımızı artırıcı besinler, hastalıklara karşı çok önem arz etmektedir.

Corona Virüs Salgınına Karşı Bağışıklığımızı Nasıl Güçlendiririz?

Son günlerde yaşanan corona virüs salgını birçoğumuzu endişelendiriyor. Fakat panik yapmaya gerek yok. İçinde bulunduğumuz bu olağanüstü zamanda sağlıklı beslenme her zaman olduğundan çok daha büyük önem arz etmektedir.

Hijyen konusunda herkesin çok daha dikkatli olduğundan eminim. Önlem amacıyla hijyen kurallarına dikkat ederken sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bu zamanda yapılabilecek en akıllıca şeylerden biridir.

Ölümsüzlük Mantarı – Kırmızı Reishi Mantarı Özellikleri >>

Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?

Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan özellikli A, C ,E vitaminleri olmazsa olmaz mikro besin ögelerimizdir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan özellikli A, C ,E vitaminleri olmazsa olmaz mikro besin ögelerimizdir. Balık, süt,  yumurta, yeşil sebzeler (ıspanak, kabak, brokoli gibi), domates, havuç ve kayısı gibi besinler A vitaminin zengin kaynaklarıdır.

Limon, portakal, mandalina, kivi, kuşburnu, ananas, yeşil biber, maydanoz, roka, ıspanak ve karnabahar C vitamini açısından  zengin besinlerdir. Eğer gün içerisinde yeterince C vitamini kaynağı besin tüketemiyorsanız C vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi), kuru baklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı bitkiler ve bunların yağları ise  E vitaminin zengin  kaynaklarıdır. Bu antioksidan kaynağı besinlere günlük beslenmenizde daha çok yer vermeye özen gösteriniz.

2020 Yılı Sağlıklı Beslenme Trendleri >>

Ayrıca antioksidanların en güçlüsü ve bağışıklık sistemimizin yöneticisi olan “GLUTATYON”  bu dönemde bizler için çok önemlidir. Glutatyon, sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için ihtiyacımız olan en önemli moleküldür. Vücudumuz glutatyonu kendi kendine üretir. Bu dönemde vücudumuzda glutatyon sentezini destekleyen sülfürlü besinleri tüketmeye daha çok özen göstermeliyiz. Peki neler bu besinler?

Trunçgiller, şalgam, pancar, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, mor lahana ve pırasa bu besinlerdendir. Gün içerisinde pancar veya mor lahanayı yoğurda katıp, sarımsak ekleyip mutlaka en az bir öğününüzde tüketmeye özen gösteriniz.

Vücudun detoksunu ( toksin atımı )  en iyi sağlayan ve metabolizmayı çalıştıran en değerli içeceğimiz sudur. Kişinin günlük aktivitesine ve vücut ağırlığına göre değişse de günde ortalama 10-12 bardak su tüketmemiz gerekiyor.

Kükürtlü besinler olan soğan ve sarımsağı her gün yemeklerinizde kullanınız. Antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinlerdendir soğan ve sarımsak. Salatalarınızı havuç, pancar, mor lahana, yeşillikler ve bol soğan ile renk renk yapmaya özen gösteriniz. Her renk ayrı bir antioksidan ve vitamin demektir. Ayrıca yoğurt ve çorbalara da sarımsak ekleyerek tüketmek bu dönem için çok önemlidir.

Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? >>

Omega 3 içeren besinler gerekli midir?

Omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir yağ grubudur.

Yeteri kadar omega 3 kaynağı besin tüketmeye özen gösteriniz. Omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir yağ grubudur. Omega 3’ün zengin kaynakları  yağlı balıklardan uskumru, sardalya, ton, somon  ve  yağlı tohumlardan ceviz, badem, keten tohumudur. Omega 3 kaynagı olan balığa, haftada 2 gün ızgara ya da fırında pişirerek bol limonlu salatalarla sofralarınızda yer veriniz.

Bağışıklık sisteminde çok güçlü etkinliği olan diğer bir vitamin ise D vitaminidir. D vitamini seviyenizi kontrol ettirin, eğer düşükse ( 30’un altındaysa düşük demektir) D vitamini takviyesini doktorunuza danışarak kullanınız. Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için D vitamini çok önemlidir.

Corona Virüs Günlerinde Kendinizi Nasıl Olumlu Hissedersiniz? >>

Bir diğer bağışıklık güçlendirici ise probiyotik besinlerdir. Ruh ve bedenimizin sağlığı ile bağırsak sağlığımız doğrudan bağlantılıdır. Bağırsaklarımız, bağışıklık sisteminin en önemli organıdır.Tıbbın babası Hipokrat “Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır.” ve “Mutlu bağırsak, mutlu insan” sözleriyle bağırsak sağlığının bizler için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle bağışıklığı desteklemek, ruh ve beden sağlığımızı korumak için her gün mutlaka yoğurt, probiyotik yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotik besinler tüketmeye özen gösteriniz.

Zencefil tüketilmeli midir?

Son olarak bağışıklık sistemimiz üzerinde çok büyük etkinliği olan, antioksidan bakımından oldukça zengin baharatlar zencefil, zerdeçal ve sumağı yemeklerinizde ve içeceklerinizde kullanmaya özen gösteriniz.

Son olarak bağışıklık sistemimiz üzerinde çok büyük etkinliği olan, antioksidan bakımından oldukça zengin baharatlar zencefil, zerdeçal ve sumağı yemeklerinizde ve içeceklerinizde kullanmaya özen gösteriniz. Zerdeçal, antioksidan ve antikansorejen özelliği ile yemeklerin baş baharatı olmayı hak ediyor.

Ayrıca hemen hemen bütün yemeklere ekleyebileceğiniz bir baharattır. Yemeklerin tadını ve kokusunu değiştirmez. Fakat zerdeçali karabiberle birlikte kullanmak çok önemlidir. Çünkü karabiber, zerdeçalin emilimini destekleyen bir baharattır. Sumak ise salatalara ve çorbalara çok yakışır. Zencefili de yaptığınız bitki çaylarına ölçülü bir şekilde ekleyerek kullanabilirsiniz.

TRT EBA TV Frekansı Nedir?