Hayatımızda gerçekleşen değişimi yakalayabiliyor muyuz?
Aslında farkında bile olmuyoruz. Dönüp etrafımıza bakarsak bir çok yakalayacağımız nokta olacaktır. Mesela eskiden bankalarda veznedarlar olurdu fiş kesen kişiler olurdu, şimdi ise hiç biri yok. Bankada çok az insan çalışıyor çünkü işlerin çoğunu makinalar yapıyor, bankamatikler çoğaldı. Birçok insanda dolayısıyla işsiz kaldı. Artık birçok işimizi evde oturup ayaklarımızı uzatarak yapabiliyoruz.
Örnek verecek olursak;
- bir çok faturamızı internetten ödüyoruz,
- biletlerimizi internetten alıyoruz,
- alışverişlerimizi online sitelerden yapıyoruz,
- kitabı, gazeteyi bile internetten okuyoruz.
Beş yıl öncesinde olan şeyler şuan yok, neden? Çünkü hayat müthiş bir değişim ve gelişim içerisindedir. Bizler bu hızın farkına her zaman varamayız, hayatın akışında ilerleriz ama oturup düşündüğümüzde küçük araştırmalar yaptığımızda bu durumu görebiliriz. Sizin için küçük bir araştırma yaptık, hızlı değişim hakkında. Bu araştırma bazı istatistikleri içermektedir.
Biliyor muydunuz?
# ABD çalışma bakanlığı tahminlerine göre bu günün öğrencilerinin 38 yaşına varıncaya kadar 10-14 arası işi olacak.
# ABD çalışma bakanlığına göre her çalışan 4 kişiden 1’i mevcut işinde bir yıldan daha az süredir çalışmakta. Her çalışan 2 kişiden 1’i bulunduğu işte 5 yıldan az süredir çalışmakta.
# Eski ABD eğitim bakanı Richard Riley e göre 2010 yılındaki en popüler 10 meslek şuan adı bile duyulmamış meslekler olacak. Şuanda öğrencileri adı bile bilinmeyen işler için yetiştiriyoruz. Onları henüz keşfedilmeyen teknolojiler için eğitiyoruz. Ne için? Henüz problem olduğunu dahi bilmediğimiz problemleri çözmeleri için.
# Eksponensiyel zamanlarda yaşıyoruz. Yani pek çok şeyin değiştiği zamanlar. Her ay Google üzerinde 2.7 milyar arama ve sorgulama yapılmakta Google öncesi bu soruları kime soruyordunuz?
# Hergün iletilen Metin mesajlarının sayısı yeryüzündeki insan sayısından fazla.
# İngilizce de yaklaşık 540.000 kelime mevcut shakespeare in zamanından 5 kat fazla
# Hergün yayımlanan kitap sayısı 3.000 sen fazla.
# Tahmine göre New York Times gazetesindeki bir haftalık bilgi 18.yy da yaşayan birisinin tüm yaşamı boyunca karşılayabileceği bilgiyi içermekte.
# Yeni teknik bilgiler her 2 yılda bir ikiye katlanıyor.
# 2023 yılına kadar 1000 abd doları değerindeki sıradan bilgisayarın insan beyninin hesaplama kabiliyetine erişmesi bekleniyor.
# Tahminler çıkarsa 2049 yılına kadar 1000 abd doları tutarındaki bir bilgisayar tüm insanların hesaplama kabiliyetini geçecek.
Yukarıda yazdıklarımız değişen veya yakın zamanda değişecek olan noktaların sadece birkaçı. Hepsini yazsak sayfalar alır. Gördüğümüz gibi hayatta hızlı bir değişim söz konusudur.
“Her değişim daima başka değişimlere ihtiyaç gösterir.” – Niccola Machieavelli
Machieavelli’nin de dediği gibi değişim ihtiyaçtır. Bu değişimin eserleri de insanlardır. Hergün yeni şeylere ihtiyaç duyarız. Geriye dönüp baktığımızda Henry Ford’un ürettiği araba ilk günkü gibi kalmadıysa, demek ki değişim ihtiyaç ve gereklidir.