Enflasyon, neredeyse her dönem hayatımızda olan bir kavram. Peki, hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan enflasyon nedir? Enflasyon tanımı nasıl açıklanır? Bu yayınımızda tüm bunların yanıtını vereceğiz.
Enflasyon; siyasi, ekonomik vb. sebeplere bağlı olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına denmektedir. Tabii, bu artış zaman içerisinde de gerçekleşebilir fakat yüksek enflasyon ile birlikte aniden artış gerçekleşmektedir. Enflasyon oranını, mal ve hizmet bedellerinin artış oranına göre tahmin etmeniz de mümkün.
Yüksek enflasyon diğer bir deyişle, enflasyon yukarı yönde seyir ettiği zaman mal ya da hizmeti satın alma gücü azalmaktadır. Bir nevi ürünler pahalılaşacaktır fakat paranızın değeri aynı kalacaktır. Düşük enflasyon diğer bir deyişle, enflasyon aşağı yönde seyir ediyorsa, bu sefer paranızın değeri artacaktır. Buna bağlı olarak da ürünlerde ucuzlama görülecektir. Daha rahat ürün satın almanız mümkün olacaktır. Şunu da belirtmekte fayda var; enflasyon düşmesi , sizin gelirinizin artması anlamına gelmez. Sadece fiyatlardaki düşüş anlamına gelir. Aynı para almanız mümkün.
Gelecek Kaygısı Olanlar El Kaldırsın – Özgür Demirtaş >>
Enflasyon Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Enflasyonun artmasının nedenleri veya azalmasının nedenleri iktisatçılar tarafından tam anlamı ile çözülememiştir. Uzun yıllardır yapılan tartışmalar sonucunda net bir sebep bulunmasa da üzerine çeşitli teoriler üretilmiştir.
- İlk teoriye göre; satın alma gücü fazlaysa ve piyasada talep edilen ürün veya hizmetler az ise enflasyon ortaya çıkar. Bu teoriye göre talep arzdan daha fazla ise enflasyon görülür.
- İkinci teoriye göre; şirketler, üretim ve pazarlama yaparken kar marjlarını korumak için maliyetler arttığında fiyatı arttırırlar. Bu sebepten dolayı da enflasyon görülebilir.
Soru: Bu iki teori enflasyonun ortaya çıkışı konusunu farkla şekillerde ele alıyor. Sizce, hangisi daha doğru? Yorumlarda belirtebilirsiniz.
Enflasyonun Sonuçları Neler Olabilir?
Enflasyon nedir? – Enflasyonun sonuçları, olumlu veya olumsuz olabilir. Kontrolümüz altında olmayan durumlar haricinde kişisel tahminlerle de bu durumu olumlu veya olumlu hale getirebiliriz nasıl mı? Küresel ve yerel piyasayı takip ederek.
- Enflasyon arttığında paranın değeri azalır ve alım gücü düşer.
- Enflasyon azaldığında paranın değeri artar ve alım gücü artar.
- Enflasyon artmadan önce borç veren birisi, paranın değersizleşmesi ile kaybeder. Bu durum tam tersine de olabilir.
- Belirsiz enflasyon, şirketler için tehlikedir. Herkes temkinli davranacağı için az yatırım ve az tüketim olacaktır.
- Enflasyon yükseldikçe rekabet gücü düşecektir.
- Bankalar faiz oranlarını değiştirebilir. Bu durum sizi rahatlatabilir veya zora sokabilir.
Enflasyon Oranı Nasıl Hesaplanır?
Enflasyon hesaplama işi biraz karmaşıktır. Bu yüzden enflasyon oranı hesaplamak için çeşitli enflasyon oranı hesaplayan sitelerden destek alabilirsiniz. Ayrıca güncel enflasyon oranları hakkında resmi açıklamalar için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) resmi web sitesini de ziyaret edebilirsiniz.