Tasarruf, aynı zamanda doğadan gelen ürünleri, hayvanlardan gelen ürünleri ve çeşitli enerjileri de ekosistemin devamı için idareli kullanmaktır.

Tükettiğimiz kaynakların daha dikkatli bir şekilde kullanılması, tasarruf nedir? Sorusunun cevabıdır. Halk arasında kullanılan şekliyle ‘idareli kullanım’ dır.

Tasarruf, sadece maddi açıdan idareli kullanmak değildir. Tasarruf, aynı zamanda doğadan gelen ürünleri, hayvanlardan gelen ürünleri ve çeşitli enerjileri de ekosistemin devamı için idareli kullanmaktır. Eğer, uçan kuşları, yeşil ormanları, mavi denizleri ileride de görmek istiyorsanız, mutlaka tasarruf yapmalısınız.

Enflasyon Nedir? >>

Tasarruf sadece maddi anlamda değerlendirilmemelidir. İşin manevi, yani dini tarafı da vardır. Dini öğretiler de gereksiz kullanımdan kaçınılmaması gerektiğini bizlere söyler. Aynı zamanda boşa tüketim yaparken, aklınıza ‘Afrika’ da aç ve susuz gezen çocukları düşünün.

Peki, nerelerde tasarruf edilir? Tasarruf için neler yapılmalı? Dilerseniz, bu soruların cevabı için alt başlıklarımıza geçelim;

Hangi Alanlarda Tasarruf Yapılabilir?

Tasarruf, sadece maddi açıdan idareli kullanmak değildir.

Bu Ek Gelir Fırsatlarını Biliyor Musunuz? >>

Tasarruf edilebilecek alanlar, dünyevi şartlara göre kısıtlıdır elbet. Her hayat farklı olduğu için tasarruf edilecek alanlar değişebilir. Aşağıda belirtilen alanlarda yapacağınız tasarruflarla hem maddi hem manevi anlamda rahatlayacaksınız.

  • Enerji alanında tasarruf yapılabilir; ışık, su vs. buralarda verimliliği düşürmeden gereksiz enerjiden tasarruf etmeniz gereklidir.
  • Tüketim alanında tasarruf yapılabilir. Bu paralelde zararlı tüketim alışkanlıkları terk edilebilir.
  • En önemlisi de zamandan tasarruf edilebilir. Zamandan tasarruf ederseniz, hayatınız da daha güzel günler yaşayabilirsiniz.
  • Üretim bölümünde tasarruf edilebilir. Fazla üretim yerine ihtiyaca göre üretim yapılabilir.

Tüm bu alanlardan tasarruf yaptıysanız sürecin %80’ini tamamladınız demektir. Son olarak, günümüzün en büyük sorunlarından biri olan ‘alışveriş’ konusuna değineceğiz. Bu konuya ayrı başlık açmak istedik. Çünkü, bu konu her şeyin başında geliyor.

Para Tasarruf Sırrı >>

Alışverişte Tasarruf Nasıl Yapılır?

Alışveriş alanında yapılan gereksiz harcamalar, hem enerjiye hem zamana hem de tüketim ve üretim maddelerimize uyuyor. Bu nedenle de önemi çok büyüktür. Alışverişte nasıl tasarruf ederim? Sorusunun cevabını 11 maddede sizlere vermeye çalıştık. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

  1. Alışverişe çıkmadan önce mutlaka ihtiyaçlarınızı bir kağıda yazın.
  2. Nakit para, her zaman güçlüdür. Bu nedenle de alacağınız ürünün pazarlığını mutlaka yapın.
  3. Tatil ve yemek gibi organizasyonlarda erken rezervasyonu kullanın.
  4. Fabrika satış mağazaları her zaman daha hesaplıdır. Bu nedenle ilk tercihiniz olsun.
  5. İnternetten alışverişe mutlaka göz gezdirin. Rekabetin çok olduğu alanlarda fiyatlar düşebilir.
  6. Reklamlara kanmayın, ihtiyaçlarınız doğrultusunda alışveriş yapın.
  7. Kalitesiz ürünü tercih etmeyin. Çünkü, erken bir zamanda bozulacaktır. Orta düzeyde ürünleri tercih edebilirsiniz.
  8. Yeni çıkan ürünleri almakta acele etmeyin. Beklemenizde her zaman fayda var.
  9. Maliyet analizi yapmadan asla alışveriş yapmayın.
  10. Marka bağımlılığından dolayı liralarınızı saçmayın. Aynı özellikteki ürünler farklı markalarda, farklı fiyatlara satılabilir.
  11. Piyasadaki tüm mağaza ve marketlerden fiyat analizi yapın. Size en uygun fiyatlı olanı tercih edin. Tabi, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek olanı.

Tüm bu süreç sizin para yönetimi yapabilmeniz için gerekli konulardır. Eğer gelir ve gideriniz uyuşmuyorsa kesinlikle para yönetimi için bir şeyler yapma zamanı gelmiş demektir. Bunun en basit hali bir plan yaptıktan sonra tasarruf yapmaya başlamaktır. Hayal ettiğiniz hedeflere en kısa zamanda ulaşmanız dileklerimizle..

Sıfır Tabanlı Bütçe Nasıl Yapılır? >>