Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, mutlaka ulaşmanın mümkün olmadığını savunan düşünce biçimine denir.
İnsanı İçten İçe Bitiren Şey
Şüpheciliği en iyi şekilde Sofistlerden ünlü düşünür Gorgios, “Hiçbir şey yoktur, olsa da bilemeyiz, bilsek de aktaramayız.” sözüyle anlatmıştır. Çünkü algılarımız bizi çoğu zaman yanıltır. Fakat biz aklımızı kullanarak ve deneyimleyerek doğru bilgiye ulaşabiliriz.
Gorgios’un bu sözünden sonra şüpheciliği yıllar öncesinde filozoflar doğru bilgiye ulaşmak için kullanırdı yani bir metot olarak kullanılırlardı. Fakat günümüzde insanlar çok farklı şüpheler içerisindeler. Bunun temeli de korkuya ve cesaret eksikliğine dayanıyor. Yani boş bir şüphe, hiç bir şey denememe isteği bir nevi tembellik de diyebiliriz. Değişimi reddetme de diyebiliriz. Artık bunu duruma göre tanımlayabiliriz.
Önemli olan husus bize bu şüpheciliğin çok zaman kaybettiriyor olmasıdır. Şüphe duymaktan hiç bir şey yapamıyoruz her şeylerden geri kalıyoruz. Oysa başarının yolu basitlikten geçer basit düşün basit yaşa ancak o zaman aklımıza güzel fikirler gelebilir, bir şeyler değişir ve gelişir.
Yıllarca başkalarının içimize ektiği ve büyüttüğü korkular bizim başarmamızı büyümemizi engellemektedir. Hepimizin içinde güçlü potansiyeller vardır hatta sınırsız düşünebilme fikirler üretebilme kabiliyeti vardır. Neden bunu doğru bir şekilde kullanmayalım.
Kişi bilinçaltındaki düşüncelerin bir yansımasıdır. Bir işe başladığımızda hatta başlamayı düşündüğümüzde bile eğer olumsuz düşünürsek olaya şüpheli yaklaşırsak o iş olmayacaktır. Fakat olumlu düşünürsek şüphe duymazsak kendimize güvenirsek her şey daha iyi olacaktır. Olmasa bile sizi motive edecek çok şey vardır. Nasıl olmayacağını öğrenmiş olmak ve ders çıkarmak gibi.
Basitçe düşünecek olursak, bilinçaltı her ne kadar güçlü olsa da gerçekle yalan arasındaki farkı ayırt edemiyor. O yüzden bize çok iş düşüyor. Zor değil en iyi çözüm tekrar etmek iyi şeyleri düşünmek şüphe duymamak ve kendine güvenmek. Yeterli niteliklere hepimizde sahibiz önemli olan bilinçaltına güzel şeyler resmetmektir.