Kader Ve Özgür İrade -  Alın yazısı, Yazgı veya Mukadderat olarak da anılır.

Kişisel gelişim bölümümüzde bu defa kader ve özgür irade konusuna değineceğiz. Acaba başımıza gelenler bizim elimizde mi yoksa kader mi? Bu sorular üzerinde duracağız.

Kader Nedir?

Kader (Arapça: قدر, İngilizce: Destiny, fate; felsefedeki adıyla determinizm), bütün olayların önceden ve değişmeyecek biçimde düzenlediğine inanılan ezeli takdir. Alın yazısıYazgı veya Mukadderat olarak da anılır.

Bir çok insan hayatında gerçekleşen olumsuz durumlarda her zaman kendi kaderini suçlar, bu durum hayattaki en büyük yanılgıdır. Çünkü suçu kendimizden başkasına attığımız zaman vicdan rahatlaması denilen durum gerçekleşir. Her şey kaderin suçu değildir.

Kader kavramı üzerinde çok tartışılmıştır. Bu konu da belli başlı doğrular vardır. Kader kavramı insanların zamanı oluşturmasıyla farklı bir boyut kazanmıştır. Daha doğrusu zaman kavramının oluşmasıyla insanlar bir şeyleri yanlış yorumlamışlardır.

Tanrı tüm zamanlara hakim bir varlıktır ve bizim hangi yoldan gideceğimizi, hayatımızda ne gibi kararlar alacağımızı ve nasıl hareketlerde bulunacağımızı bilmektedir. Aynı zamanda özgür irade dediğimiz bir şey vardır. Yani Tanrı bizim özgür irademizle neyi seçeceğimizi veya neyi seçmeyeceğimizi bilmektedir. 

Kişisel Gelişim İçin Yapmanız Gerekenler – Analiz Derdi Geride Bırakır >>

Özgür İrade Nedir?

Özgür İrade - Özgür irade, kişinin eylemlerini, arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücüdür.

Özgür irade, kişinin eylemlerini, arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücüdür. Tanrı tüm zamanlara hakim olduğu için bizim geçmiş zaman dediğimiz ruhlar aleminde gelecekte ne gibi bir adım atacağımızı bilmektedir. Kaderimiz bizim özgür irademizle şekillenmektedir.

Seçmiş olduğumuz her yoldan ve attığımız her adımdan biz sorumluyuz. Karşımıza çıkan negatif durumların suçlusu kader veya Tanrı değildir. Her şey bizim seçimimizdir( bazı istisnai konular hariç; kaza gibi, doğduğumuz ve öleceğimiz tarihler gibi). Yani bizim irademizin dışındaki durumlar hariç her şeyden bizler sorumluyuz. Dolayısıyla ortada suçlu yok, özgür irademiz sayesinde yaşadığımız hayatımız var.

2021 İçin Edinmeniz Gereken 21 Kişisel Gelişim Hedefi >>

Konumuzu Antik Yunan’ın ünlü tragedya yazarı, Sophokles’in sözüyle daha iyi açıklayalım. 

” Kader, harekete geçmeyen kişiye asla yardım etmez.”

Bu sözümüzde de görüldüğü gibi her şey bizim elimizdedir. Kaderimizde bizim elimizdedir. Yolun da gitmeyen bir şeyler varsa harekete geçip olan durumu değiştirmeliyiz. Hayatımızı değiştirmek için yeni şeyler yapmalıyız, yeni şeyler denemeliyiz, öğrenmeliyiz. Ancak o zaman hayatımız da güzel şeyler gerçekleşir.

Attığımız adımları çok iyi atmalıyız, verdiğimiz kararları çok iyi almalıyız, denemekten korkmamalıyız. Kısacası hayatımızın iplerini elimize alıp, kimseyi veya herhangi bir şeyi suçlamadan, harekete geçmeliyiz. Çünkü kader, harekete geçenlere yardım eder ve her şey daha güzel olur.