Günlük yaşamlarımıza devam ettikçe, ortaya çıkan her durumu bilinçli olarak yorumluyoruz – hem büyük hem de küçük. Aklımızda, yaşadıklarımız hakkındaki algımızı şekillendiren içsel bir sese sahibiz. İç görüşlerimizden bazıları olumsuz olabilir, gerçekçi olmayan, kendini yitiren ve kendine zarar veren tarza dönüşebilir. ‘Kesinlikle başarısız olacağım’ veya ‘İyi ki yapmadım’ gibi şeyler söylüyoruz. Umutsuzum. İşe yaramazım.’
Olumsuz, kendi kendine konuşma hali aşağıdakilerinden kaynaklanabilir:
- Olumsuz düşünceleri harekete geçiren kötü bir ruh hali.
- Çocukluğunuzdan kaynaklanabilecek aşırı derecede kritik olma alışkanlığı.
- Karamsarlık ve daima en kötüsünü beklemek.
- Olumsuz geçmiş deneyimler ve tarihin kendisini tekrar ettiği inancı.
- Korku, endişe, depresyon ve olumsuz düşünceyi besleyen ve devam ettiren farklı psikolojik problemler.
Olumsuz kendi kendine konuşmanın sonuçları zamanla artmaktadır. Negatif kendi kendine konuşmaya her başladığınızda, kendinize bir ok vurursunuz. Her ok kendi başına oldukça önemsiz. Ama zamanla seni kırabilir. Tekrar tekrar kendiniz olmak ve daha kötüye inanmak sizi yavaşlatır. Kendinizi sakar, kaybeden, çirkin, aptal, önemsiz ya da değersiz olarak düşünmek, kendi konuşmanızın olumsuz olduğunu ve yavaş yavaş kendi ölümünüzü düzenlediğinizi gösterir.
“Olumlu Bir Zihniyet Sağlamak için 7 Pratik İpucu” adlı makalemiz için >>
İçsel olumsuzluk, kendinizi onarılamayacak derecede kusurlu, yetersiz veya yetersiz olarak görmenizi sağlar ve sonuç olarak kendinize olan güveniniz azalır. Kendinizi umutsuz olarak görmek, bir şeyler ters gittiğinde kendini suçlamak ya da en kötü senaryolarda oturmak, abartılı, olumsuz düşünce modellerinin örnekleridir. Ve bu tür çarpık düşünme, aşağı doğru spiral olmanıza neden olabilir.
Olumsuz kendi kendine konuşma, sahip olduğunuz akılcı fikirleri yok eder. Negatif ifadeleri zihinsel olarak prova ettiğiniz her zaman, bu irrasyonel inançları ve algıları güçlendiriyorsunuz.
Kendini olumsuz konuşmadan kurtarmak için;
Negatif bir zihniyeti pozitif olanla değiştirmek, yavaş ve metodik bir çaba gerektirir. Olumsuz düşünceleri tanımanıza, durdurmanıza ve değiştirmenize yardımcı olabilecek birkaç adım:
- Olumsuz kendi kendine konuşma zamanını tanımlayın.
- Bu düşünceleri neyin tetiklediğini tanımlayın.
- Olumsuz olgularla olumsuz düşüncelerinize karşı koyun.
- Olumsuz düşünceleri ortaya çıkar çıkmaz karşı koymak için kullanabileceğiniz bir senaryo oluşturun.
“Ben değersizim” gibi düşünceler ortaya çıktığında, “çocuklarımın bana ihtiyacı var” ya da “meslektaşım işime değer veriyor” gibi daha gerçekçi düşüncelerle karşı karşıya kalın. Olumlu gerçekleri olan olumsuz ifadelerle her karşılaştığınızda, olumsuz düşünceleriniz güç kaybeder.
Bu döngüyü tekrar tekrar tekrarlamak, zihninizi araştırmak ve olumluya odaklanmak zihninizi eğitir. Ve yavaşça olumlu düşünceler seninle yol almaya başlar. Hayatı nasıl ön plana çıkardığınız ve onunla nasıl etkileşim kurduğunuz konusunda gücünüz var. Yerine getirilmesinde ve hedeflerinize ulaşmada ilk adım, kafanızdaki bu küçük sesi pozitif konuşma konusunda eğitmekle başlar.