Kişisel markanızı nasıl tanımlarsınız? İşinizi, ticaretinizi benzersiz kılan nitelikleri belirleyerek kalabalıktan sıyrılın ve hedef pazarınızla bağlantı kurun; markalaşmanın ilk adımı budur.
Markanız; işletmenizle iletişim kuran herkese kim olduğunuzu, neye önem verdiğinizi ve ürünlerinizin neden önemsenmesi gerektiğini anlatır. Açık, net ve tanınır bir marka kimliği geliştirmek yeni müşterileri çekmeye ve mevcut müşterileri sadık tutmaya yardımcı olur. Markalaşma yoluyla, sizin ve işletmenizin hikayesini sosyal medya, dijital pazarlama ve grafik tasarım da dahil olmak üzere işletmenizle ilgili her alana yansıtırsınız.
Kişisel Markanızı Nasıl Tanımlarsınız?
Bir marka vaadi tanımlamak, markanızı hayata geçirmek için de bir temel sağlar. Müşterilere ne sağladığınızı, müşterilerinizin kim olduğunu ve markanızın neden benzersiz olduğunu belirledikten sonra insanların işletmenizle etkileşime girdiği her yerde uyumlu ve tutarlı bir marka mesajı verebilirsiniz. Marka vaadinizi şekillendirmeye, müşterilere işletmenizin kim olduğunu ve ürünlerinizin ne gibi deneyimler sunacağını anlatmaya aşağıdaki dört soruyu açık bir şekilde cevaplayarak başlayabilirsiniz.
-
Ürünlerinizi neden satıyorsunuz?
Web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda, Etsy dükkanınızda müşterileri markanıza çeken en önemli unsur yaptığınız işin özgünlüğü ve kişisel yönüdür. Bu nedenle işinizin hikayesinin markanıza nasıl uyduğunu düşünün. Ürünlerinizin ardındaki hikaye müşterileri etkiler çünkü ürününüzün hikayesi satın aldıkları ürünü özel kılar ve kendilerini özel hissettirir.
Bu örnekte olduğu gibi ürünü “kullanışlı” olması için tasarlamadıysanız anlatmanız gereken hikaye ve verdiğiniz mesaj işlevinden ziyade görünüşü ile ilgili olmalı.
- Şampuan markalarını düşünün. Aslında plastik bir kutuda kimyasal sıvılar satıyorlar. Fakat marka hikayeleri “güzel/parlak/kolay taranan saçlar” dan bahsediyor.
-
Ürününüzde önemli olan nedir? Ürününüzün diğerlerinden farkı ne?
Eşsiz satış öneriniz ne? Ürününüz müşterilere diğerlerinden farklı olarak ne katıyor? Eşsiz satış öneriniz neyi teklif ettiğinizi, neye değer verdiğinizi ve insanların markanız ve ürününüzden neler bekleyebileceğini ifade etmenin bir yoludur.
- Ne sattığınızı düşünün: Deri cüzdanlarınızı diğer deri cüzdanlardan farklı kılan ne? El yapımı takılarınız neden özel?
- Müşterilerinizin bakış açısından onlara ne sunduğunuzu düşünün: Onların ihtiyaçlarına cevap verebilecek, sizin benzersiz olarak sunduğunuz şey ne?
Bu sorunun cevabı tasarımdan tutun da kullandığınız malzemeye kadar her şeyi kapsayabilir. Eğer markamızı benzersiz yapan şeyi biz net bir şekilde bilirsek buna anlaşılır bir şekilde müşteriye de iletebiliriz.
İpucu: Marka hikayeleri marka ve ürünle ilgili olmalı. Ürünleri yapmaya olan tutkunuz, yaparken nelere dikkat ettiğiniz sizinle ilgili. Marka vaadiniz ise marka hikayesinin temel taşıdır.
Kadın Girişimciler İçin Harika İş Fikirleri >>
-
Sattıklarınızı tanımlamak için hangi kelimeleri kullanırsınız ve başkalarının ürünlerinizi nasıl anlatmasını istersiniz?
Diyelim ki düğün sektöründe iş yapıyorsunuz ve dekorasyondan hediyeliğe geniş bir yelpazede ürünleriniz var. Bu rekabetçi sektörde nasıl fark yaratıyorsunuz? Bu sorunun cevabını bulmak için 20/10/4 egzersizini yapın.
Markanızı tanımlamak için 20 farklı kelime bulun, sonra bunları 10’a indirin ve en son da 4 tanesinde karar kılın. Marka tavrı “eğlenceli, modern, dinamik, samimi” olan bir düğün dekorasyoncusuyla “sofistike, elegant, şık, deneyimli” olan bir marka arasında ciddi farklar olacaktır. Aynı mantık çatal kaşık satarken de, otel işletirken de, örgü kazak satarken de geçerli. Ulaşmak istediğimiz bir kitle olduğu sürece markalaşmak için bir tavrımız olmak zorunda.
İpucu: 20/10/4 egzersizinde bulduğunuz kelimeler özel sıfatlar olmalı. Örneğin tişört satıyorsanız listenizde “pamuklu” kelimesi olmamalı. Ürün özelliklerini değil ürünlerin nasıl tanımlanmasını istediğimizi bulmaya çalışıyoruz.
İpucu: Markanızın tavrı sosyal medya hesaplarındaki gönderilerinizden müşteri iletişiminize kadar her şeyi etkiler. Kendinizi en rahat hissettiğiniz tavrı seçmeniz başarılı olmanızı kolaylaştırır. Eğer kurumsal bir iletişim kurmak istiyorsanız marka tavrınız şakacı ve esprili olmamalı. Aynı şekilde samimi algılanmak istiyorsanız;
- “X Markasının Yeni Koleksiyonu Çıktı” şeklinde markanızdan üçüncü bir şahıs gibi bahsetmemelisiniz. Bu durumda “Yeni koleksiyonumuzu gördünüz mü?” daha uygun tavırda bir cümle olacaktır.”
-
Müşterileriniz kim?
Dükkanınızdan alışveriş yapması muhtemel kişiler hakkında bir beyin fırtınası yapın. O kişiler sizin hedef kitleniz ve ürün tasarlarken ve pazarlarken onu hep aklınızın bir köşesinden tutmalısınız. Markalaşmanızla onlara vadettiğiniz şey kitlenizin demografiklerini yansıtmalı:
- Kaç yaşındalar?
- Bütçeleri ne kadar?
- Nerede yaşıyorlar?
Müşterilerinizi tanımak onların ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına, değer verdikleri şeylere yönelik üretim yapmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bu bilgiler doğrultusunda sosyal medya paylaşımlarınızı da onların hoşuna gidecek, ilgilerini çekecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Hedef kitlenize odaklanın; herkese her şeyi satamazsınız.
5. Marka misyonunuzu bulun.
Her markanın farklı bir misyonu vardır, bunu açıkça dile getirmeseniz de misyonunuza dair genel bir fikrinizin olması markalaşmak konusunda size çok yardımcı olur. (Marka adı) müşterilerine (markanızı diğerlerinden ayıran özellikler) bir deneyim sunar.
Neden, ne, kime ve nasıl sattığınız sorularının cevapları misyonunuzu bulmada kolaylık sağlar ve hedef kitlenin beklentilerini netleştirir. Marka misyonunuzu bulun ve bu misyonu markanızın kendi sesi, tasarımı ve tavrı ile nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
İpucu: Eğer hedef kitleniz ürünün organik malzemeden yapılmış olması ile ilgilenmiyorsa bunu öne çıkarmaya çalışmayın yada bu özelliği önemseyecek bir kitleyi hedefleyin.