Mentor Nedir? Mentor Ne Yapar? Detaylı Rehber

mentor ne demek

Mentor, iş sahasına yeni giren bireylere destek ve danışmanlık veren kişilere verilen bir isimdir. Sektör hakkında yeterli bilgiye sahip mentörler, sektöre yeni girmiş ve tecrübesiz olan bireylerin, reflekslerini, becerilerini geliştirmek için çaba gösterirler.

Mentorluk, piyasaya yeni giren tecrübesiz insanlar tarafından neden sıkça aranıyor dersiniz? Çünkü, piyasa içerisinde güvenebileceğiniz ve size yardım edebilecek kişiler mentorlerdir. Bu yüzden de kendini geliştirmek isteyen ve hata yapmak istemeyen tecrübesiz kişiler tarafından aratılıyor.

Mentor: İş hayatına yeni girecek olanlara yol gösteren ve tecrübe doğrultusunda onlara işi öğretmeye gayret eden öğretmendir.

Mentor Ne Yapar?

Mentor belirli bir konu üzerinde tecrübeleri olan ve o konu ile alakalı eğitim almış kişiye denmektedir. Mentor, sizi yöneten kişidir. Vereceği yönlendirmeler ile sizi piyasa içerisinde var edecek kişidir. Fakat, yaşam koçlarında durum böyle değildir. Yaşam koçları daha çok size sorular sorarak, sizi yönlendirmeye çalışır. Ancak, mentorlerde soru sorma eğilimi fazla yoktur. Çünkü, duruma göre yönlendirme vardır.

İyi Bir Mentor Nasıl Olmalı?

İyi mentor özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Başarılarıyla kendini kanıtlamıştır.
  • İlgili konuda bilgili ve tecrübelidir.
  • Öğretmeyi sevmelidir.
  • Sadık bir eğitmendir.
  • Motivasyonun ve üretmenin kaynağıdır.
  • Bakış açısı değiştirmelidir.
  • Kişiyi bulunduğu zorluklardan çıkarmalıdır.
  • Zorluklarla baş etmesini öğretmenlidir.
  • İşin püf noktalarını anlatmalıdır.
  • Balık yemeyi değil balık tutmayı öğretmelidir.
  • Önyargısız olmalıdır.
  • Yeni bakış açısı kazandırmalıdır.

Mentorlere Neden İhtiyaç Duyulur?

Mentor dediğimiz kişi bir şirket içerisinde çalışırken bir sonraki kuşağa şirket hakkındaki bilgileri aktarabilecek kişidir. Bu nedenle de şirket içerisinde yeni nesillere sistemi öğretmek mentorun işidir. Elbette ki her patron, yüzyıllar boyu sisteminin aksamadan devam etmesini ister. Bunun içinde nesilden nesile bilgi aktaracak kişilere ihtiyaç duyarlar. Bu sırada da devreye mentorler girer ve bilgi aktarımını yaparak, kişiyi doğruya yönlendirir.

mentor

Koçluk ve Mentorluk Arasındaki Fark Nedir?

Koçluk ve mentorluk arasındaki farklar; mentorluk bilgiye, tecrübeye ve tavsiyeye odaklanırken koçluk tamamen sorulara odaklanmaktadır. Koçluk, hedeflere karşı beceri geliştirmeyi amaçlarken, mentorluk kariyere yöneliktir. Koçluk hem kurumsal hem de bireysel olabilmektedir, mentorluk ise genel olarak kurumsal bir yapıdadır.

Informal Mentorluk Nedir?

Informal mentorluk, kişilerin kariyerlerinde ve iş hayatında yükselmesi durumunda yol gösterici ve yönlendirici uzmanlara ihtiyaç duyması karşılığında yardım almasına denir. Kendini geliştirme, diğer çalışan insanlar ile iyi iletişim kurabilmesine yardımcı olmaktadır.

Formel mentorluğa göre informal mentorlukta kurulan ilişkiler daha yakın ve daha samimidir. Bu yöntemde plan olmadan süreçler iler ve mentorluk süresince kişi ihtiyaç duyduğu kişiyi kendisi seçmektedir. Çalışan ya da öğrenci kendi özelliklerine göre tecrübesine uygun mentoru kendi seçmektedir.

İnformal, diğer mentorluklara göre daha verimli olduğu gözlemlenmektedir. Bu süreçte kişiler; içten, samimi ve daha yakın ilişki kurdukları için istenilen sonuç daha kısa süre içinde elde edilmektedir.

Mentor Öğretmen Ne Demek?

Mentor öğretmenlik öğrencinin akademik ve sosyal alanda gelişimini dikkatlice izlemesini, kişinin kendini tanımasını, farkındalık yaratmasını, planlama ve beceri kabiliyetinin artmasını sağlamaktadır.

Öğrenciye uygun kişisel planlama, analiz ve değerlendirme becerisinin gelişmesinde katkıda bulunarak motivasyonunu artırmaktadır. Ayrıca okul ile ev arasında iletişim bağlantısının kopmamasını, etkin bir biçimde devam etmesini sağlamaktadır.

Mentorle Neler Yapılabilir?

Mentorle rehberlik görüşmeleri yapılabilir. Bunun sonucunda da gelişmeye yönelik yeni hedefler belirlenerek bu hedeflere ulaşmak için planlar yapılabilir. Mentor, kişileri başarıya ulaştırma konusunda uzman olmalıdır.

Mentorluk Kavramının Özü Nedir?

Mentorluk kavramı; kurumun içinde yer alan ve bu kurumun farklı görev bölgelerinde çalışıp tecrübe kazanmış kişilerin, astlarına, şirketin izlediği politikasına, kurumun getirdiği gerekliliklerine ve kariyeri yönlendirmesine yardımcı olmaktır.

Kişisel kariyer planlamasında eğitimin yeri tartışılmazdır. Fakat bu eğitimi nasıl kullanışlı hale getirileceğini ve yararlı kılmayı sağlamak gerekir. Genç çalışanların bulunduğu ortama uyum sağlaması, kültüre adapte olabilmesi üstlerinin yardımı sayesinde gerçekleşmektedir.

Mentorlük, günümüz şartlarında kurumlara ve bireylere büyük fayda ve hizmet sağlamaktadır. Mentor eğitimi alan kişi dayanışmaya ve etkileşime geçmeye daha fazla önem vermektedir. Çalışan, mentorün deneyimlerinden yararlanarak daha az hata yapmayı ve yapılan hata sonucunda neler yapması gerektiğini öğrendiği için iş hayatında daha hızlı yükselmektedir.

Mentörluk İsmi Nereden Gelir?

Mentorlük kelimesinin kökeni mitolojiye dayanmaktadır. Homeros Odysseia’dalthaca Kralı Ulysses’in savaşa gitmeden önce oğlu Telemachus’un en yakın arkadaşı olan Mentor’a emanet eder. Kralın savaştan dönmesi 20 seneyi bulur ve Mentor, prensi kralın yokluğunda elindeki imkanlar ile en iyi şekilde eğitir. Mentorlük ismi Yunan Mitolojisi’nde yer alan bu efsaneden gelmiştir.

Bu sebep ile mentorlük firmanın ya da kurumun içinde bulunan ve bu kurum içinde farklı görevlerde çalışıp tecrübe kazanmış olan astlarına; şirket politikası, kurum içi düzeni, kurumun gereklilikleri, şirket içi çalışma stratejisi, çalışma becerisini ve kariyer yönlendirme konularında tavsiye de bulunan ya da yol gösterici kimse olarak tanımlanmaktadır.

Mentor Görüşme Nedir?

Mentor görüşme, tecrübeli bir mentor ile tecrübesiz bir danışan tarafından gerçekleştirilen bilgi paylaşımına verilen isimdir. Mentor, tecrübesiz kişi ile sürekli olarak görüşme gerçekleştirmektedir.

Mentor mu? Mentör mü?

Mentor kelimesinin doğru yazımını bu yayında sizlerle paylaşalım; doğru kelime ‘mentor’ olarak bilinmektedir. Sebebi ise ‘mentör’ kelimesi ile karıştırılıyor olmasıdır.

Mentorler Ne Kadar Kazanır?

Mentorun bulunduğu sektöre kazancı değişmektedir. Çünkü, kazancı yüksek bir sektörde ise kazancı buna bağlı olarak daha yüksek olacaktır. Fakat, daha standart bir işte ise kazancı da o derece de olacaktır.

Kariyerinde İlerlemek İsteyenler İçin Film Önerileri >>