Etkili iletişim, hayatınızın neredeyse her aşamasını daha iyi hale getirebilir. Güçlü iletişim becerileri işinizde başarılı olmanıza yardımcı olacak ve kişisel ilişkilerinizi olumlu yönde etkileyecektir. Öte yandan, zayıf iletişim tüm ilişkilerinde çok çeşitli zorluklara yol açabilir. Yaşamınızın neredeyse her aşamasında derin bir etkiye sahip olabilecek bir beceridir. İyi bir iletişimci olmak için, nasıl dinleyeceğinizi öğrenmek zorundasınız.
Aktif Dinleme Nasıl Yapılır?
Bunların çoğunu önemli konuşmalarda başarabilirseniz, aktif bir dinleyici olma yolundasınız demektir.
-
Göz Temasını Koruyun
Düzenli göz teması kurduğunuzda, kişiye dikkat etmek zorunda kalırsınız. Dikkatini dağıtmak daha az kolay. Ayrıca, konuşurken onlara bakarsanız söylenenleri yeterince umursadığınızı diğer kişiye iletmiş olursunuz.
-
Çok Fazla Hareket Etmeyin
Yeniden düzenlemek ve zaman zaman rahat olmak iyidir. İyi olmayan, sürekli bir kalemle oynamak, telefonunuzu almak veya her yere bakmaktır. . Çok hareket etmek, diğer kişinin ne dediği ile ilgilenmediğiniz izlenimini veriyor.
-
Kesintisiz İlerleyin
Bu zor ve hızlı bir kural değildir. Belli bir noktada netleşmeniz gerekiyorsa, kibarca sormanız sorun değil. Yapmak istemediğin şey, başka bir cümleyi kendi fikrini kesmek için birine bölmek. Yapmanız gereken şey dinlemek, konuşmak değil.
-
Sözel Olmayan İpuçlarını İzleyin
İletişimin çoğu sözel olmayan şekilde gerçekleşir. Bu, bir kişinin sizinle beden dili aracılığıyla iletişim kurmasını ifade eder. Ağızlarından çıkan gerçek kelimeleri değil hareketlerini ortaya koyar. Konuşurken diğer kişinin bıraktığı sözsüz ipuçlarını izleyin. Eğer rahatsızlarsa, kıpırdayabilirler. Eğer gerginlerse, gözlerinin içine bakmayabilirler. Bu sözel olmayan ipucu türleri, diğer kişinin nasıl hissettiğini bilemenize yardımcı olabilir.
-
Yeniden Düzenleyin ve Netleştirin
Bazen biri bizimle konuşurken, istediğimiz kadar açık olmayabilirler. Gerektiğinde, diğer kişinin söylediklerini tekrar yazın ve açıklığa kavuşturmaktan korkmayın.
-
Bazı Teşvik Ediciler Kullanın
Birisi her şeyi yapmakta zorlanıyorsa, konuşmaya devam etmelerini veya daha fazla ayrıntı paylaşmalarını sağlamak için biraz cesaretlendirme sağlamanın bir sakıncası yoktur. Örneğin bir hikaye anlatabilirsiniz. Sohbeti devralacak hiçbir şey yok ama gerektiği gibi küçük bir cesaretlendirme işe yarayacaktır.
-
Sondalama
Gerektiğinde daha fazla bilgi için araştırma yapmak son derece iyidir. Unutmayın ki amacınız sohbeti devralmak değil, aktif olarak diğer kişiyi dinlemek. Şimdi henüz ortaya çıkmayan daha alakalı bilgiler olabileceğini düşündüğünüzde, birkaç deneme sorusu sormak sorun değil. “Bu sizi nasıl hissettirdi” veya “bu durumla başa çıkmanın en iyi yolunun ne olduğunu düşünüyorsunuz” gibi şeyleri sormak, diğer kişinin hisleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlamak için iyi yollardır. Bu, durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
-
Minimal Konuşma
Unutma, aktif bir dinleyici olmak için dinlemelisin. Diğer kişiyi gerçekten dinlemek ve anlamak istiyorsan, buradaki rolün fazla konuşmak değildir. Aktif bir dinleyici olmak, en az konuşmayla dinlemek demektir.
-
Karşıyı Doğrulamak
Hepimiz nasıl anlaşılmayı istediğimize geri dönersek, diğer kişiyi onaylamak iyi bir fikirdir. “Bunun sizi nasıl üzeceğini anlıyorum” ve “muhtemelen aynı şekilde tepki verirdim” gibi şeyler söylemek, diğer kişinin kendi tarafında olduğunuzu hissetmesini sağlar. Onlarla empati kurup anladığınızı hissettirin. Bu da yine konuşmada ve ilişkide güven oluşturmaya yardımcı olacaktır.
“Etkili İletişim Kurarken Atlanmaması Gereken 16 Kural” makalemiz için >>