Network sektörü her ne kadar basit bir ticaret şekli olsa da içerisinde yapılmaması gereken hatalar vardır. Bu hatalar ölümcül olabilir. Yani demek istediğimiz şey yıllarca emek verdikten, vakit ayırdıktan, binlerce “Hayır” duyduktan sonra bu hataları yapmanız tüm birikiminize zarar verebilir.
Eric Worre bu ticaret içerisinde 20 yılı aşkın tecrübesi olan ve bu ticaretten multi-milyoner olmuş en ünlü networkerlerdendir. Aynı zamanda yazar, danışman ve hayat koçudur.
Eric Worre, network içerisinde uzak durmamız gereken şu 10 nokta konusunda bizi uyarıyor;
-
Ürün veya hizmetinizi olduğundan iyi göstermek.
Çoğu zaman bir insanın işimize katılmasını o kadar çok istiyoruz ki işi biraz süsleyip abartıyoruz. Ortaya, orada olmaması gereken iddialar atıyoruz ve bu aslında yardım etmekten ziyade güvenilirliğinizi zedeliyor. Eğer birine, bazı semptomlara yardım edeceğinizi söylerseniz harika, eğer bazı durumlarda yardım edeceğinizi söylerseniz, harika. Ama abartmanıza gerek yok.
-
Geliriniz hakkında yalan söylemek.
Bu hatalardan bahsederken belirtmem lazım, çoğunu ben de yaptım. Gelirinizi hiçbir zaman fazla göstermeyin. Bazen biri bunu diğeriyle paylaşır. ‘’Sizi arkadaşımla tanıştırayım, ayda şu kadar para kazanıyor.’’ dediklerinde onları düzeltmezseniz, durdurmazsanız, bu yalan söylemekle aynı şeydir. Gidip bir beyanda bulunmayın. Geliriniz en yüksek seviyesinden biraz düşük olabilir ama siz yinede beyanatta bulunursunuz. Bu sizi içeriden zedeler ve güvenilirliğinizi yok eder.
-
Bir distribütör veya şirketiniz hakkında olumsuz konuşmak.
Hiç kimse olumsuz bir liderin arkasından gitmek istemez. Bazen hayal kırıklığına uğrarız ve başkalarını suçlamak isteriz. Sadece kendi topluluğumuz içinde birlik olduğumuzdan emin olalım. Ağ pazarlama dışındaki ana yapı hakkında olumsuz konuşabiliriz. Ama lütfen, kötü bir şey yapmış olsa dahi başka bir distribütör hakkında olumsuz yorumlar yapmayalım.
-
Tutarsızlık.
Yılın başında heyecandan duramazsınız, süper bir motivasyonunuz vardır. Ama Ocak 15 olunca nolur? Birden bir iki hafta kayboluverirsiniz. İnsanlar yılın 52 haftasında tutarlı olan birinin izinden gitmeyi seçerler. Tutarsızlık, ivmeyi mahveder.
-
Kazandığından fazlasını harcamak.
Bu durum sizi seçeneğinizin olmadığı durumlara sürükler. Arabanız olsa daha fazla satış yapacağınızı düşünüp, araba almak isteyebilirsiniz. Ama bu doğru değildir. Finansal harcamalarınızı her zaman minimum seviyede tutun. İşinize yatırım yapabilecek özgürlüğünüz olsun.
-
Başka birinin distribütörünü çalmak.
Bu güvenilirliğinizi yerle bir eder. Hiç kimseyi çalmayın, inanın buna değmez.
-
İş arkadaşlarınızla yatmak.
Bir toplantıda veya şirket içinde çekici birini bulup eğlenceli olabileceğini düşünmeniz takımınızı batırır. Bu ölümcül bir hatadır.
-
Sarhoş veya bağımlı olmak.
Şirketin gözü önünde herhangi bir uygunsuz davranışta bulunursanız bu takımın ölümü haline gelir. Bu davranışlarda kimseye liderlik edemezsiniz.
-
Sahne açgözlülüğü.
Sunumda o kadar iyisinizdir ki tüm sunumları siz yapmak istersiniz. Bizim hedefimiz ilk olarak öğrenmek, 2. olarak öğretmek, 3. olarak da insanlara öğretmeyi öğretmektir.
-
‘’Başarı Koması’’ olarak adlandırdığım hatadır.
Belli bir seviyede başarı elde edersiniz ve sıralamada belli bir yere gelirsiniz. Bu sizi bir çeşit koma haline sokar. Kastım şu ki; Toplantılara gidersiniz, yapmanız gerekenleri yaparsınız ama bir çeşit zombi gibisinizdir. Tutkunuzu, motivasyonunuzu, ve sizi iten gücü kaybetmişsinizdir. Yapmalarını söylersiniz ama siz bir şey yapmazsanız eğer, artık bir lider değilsinizdir. Silkelenip kendinize gelmelisiniz.