Saadet Zinciri Nedir? Kurucusu Kenan Şeranoğlu Kimdir?

Saadet zinciri nedir

Saadet zinciri bir kişinin, başka bir kişiyi kurulan sisteme dahil edip para kazanması ile meydana gelen bir iş şeklidir. Bu sisteme ilk girenler daha çok kazanır, daha sonra katılanlar ise daha az kazanç sağlar. Bir yerde katılımlar azaldığında iş batar ve en son giren kişi ciddi anlamda zarar eder. Tam bu durumda dolandırıcılık olayı gerçekleşmektedir. Bu nedenden dolayı da çoğu ülkede yasaklanmıştır. Saadet zinciri olarak da bilinen piramit sistemi ülkemizde ponzi sistemi olarak da biliniyor.

Ponzi oyunu 1920 yılında Charles Ponzi tarafından ortaya çıkarıldı. Bu nedenle de Charles Ponzi kimdir gibi sorular sıkça aranıyor. Ponzi, müşterilere ilk kırk beş günde %50, doksan günde ise %100 kazanç vadetmişti. Charles Ponzi bu sistemi, İspanya pezosunun resmi ve serbest piyasalardaki fiyat farkını kullanarak; serbest piyasadan pezoyla ucuza uluslararası posta pulları aldığını ve sonrasında da bu pulları yüksek kur fiyatından satarak Amerikan dolarına çevirdiğini anlatmıştır. Böylece 200 dolar yatıran bir kişinin parası kırk beş gün sonra 100 dolar kar getirmiş olacaktı.

Ponzi zinciri devam etmek zorundaydı. Devam edebilmesi için sisteme sürekli yeni kişilerin dahil olması gereklidir çünkü posta pullarından gelen kar ile değil, insanların yatırdıkları paralar ile ödeme yapılıyordu. Ve bu sistem 1920 yılı sonlarından 10 bin kişinin üzerinde bir yatırımcıya ulaşmış (7 ay gibi bir sürede) ve çökmüştür. Temel olarak Ponzi sistemi yatırımcılara yine onlardan alınan paralardan ve yeni giren yatırımcıların ödedikleri paralardan komisyon olarak ödemelerin yapıldığı bir dolandırıcılık düzenidir.

Ponzi sistemleri diğer bir adı ile saadet zinciri dolandırıcılarının atasıdır. Bu tarz piramit sistemler dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle ortaya çıkmış ve binlerce insana ulaştıklarında ortadan kaybolmuş ve yasal olmayan bu firmalar altında insanları mağdur etmişlerdir. Dilerseniz Saadet zinciri nedir? Sorusunun cevabını sizlerle paylaşalım;

90’lı yıllarda ortaya çıkmış, kolay yoldan para kazanma sistemi olarak bilinen piramit sistemin Türkiye’ye uyarlanmış ve halk arasında ‘Titan Zinciri’ olarak da bilinen halidir. Bu sistem, üyelerin şikayetleri üzerine devlet tarafından tamamen yasaklanmıştır.

Saadet Zincirinin Kurucusu Kimdir?

Saadet zincirinin kurucusu Kenan Şeranoğlu olarak bilinmektedir. Titan Kenan kimdir? Sorusunun yanıtı da budur. Sistemin kurucuları olarak bilinen Kenan Şeranoğlu ve Ahmet Hakan Baz bir otelde doğum günü kutlaması yaparken yapılan baskında tutuklanarak ceza evine gönderilmişlerdir.

İlginizi Çekebilir: Network Marketing Nedir?

Kenan Şeranoğlu Kimdir?

Kenan Şeranoğlu, titan saadet zincirinin kurucusu olarak bilinmektedir. 20 yıl önce 16.000 kişiyi dolandırma suçundan cezaevine girmiştir ve şu anda 50 yaşını geçmiştir. Bu sistemde bir katılım ücreti alınır ve kişi sisteme dahil edilir. Bu döngü sürekli olarak devam eder çünkü bu kişilere yüksek kazançlar vadedilmiştir.  1999 yılında katılım ücreti 2400 Alman Markı olarak belirlenmiştir. Yeni üyeden alınan paralar, eski üyelere kâr adı altında veriliyordu.

Saaadet Zinciri Yasal Mı?

Sistemin dolandırıcılığa zemin hazırlamasından dolayı saadet zinciri yasal değildir. Birçok ülkede yasaklanmıştır ve suç sayılmaktadır.

Saadet Zincirinin Diğer Adı Nedir?

Saadet zincirinin diğer adı piramit sistemi veya piramit şemasıdır. Türkiye ise sıkça saadet zinciri dolandırıcılığı olarak bilinmektedir.

Saadet Zinciri Caiz Mi?

Saadet zinciri dolandırıcılık ile özdeşleştirilmiştir bu yüzden dolayı da caiz değildir. Bu işi yapan kişilerin başka bir insanın hakkına girdiğini düşünürsek, hem ahlaken hem de dinen caiz olmadığı görülmektedir.

Saadet Zinciri Nasıl İşliyordu?

 

Saadet zincirinin işleyişi konusuna da değinelim ve onun aslı olan piramit sistemleri anlatarak başlayalım. Dolandırıcı piramit sistemlerde ürün satışı ya da pazarlaması yoktur. Kişiler yüksek meblağlar ödeyerek sisteme dahil olurlar ve her yeni üye için komisyon alırlar. Bazı firmalar bir ürün ortaya koyarlar fakat bu ürünler genelde faydası olmayan ve uçuk fiyatlara satılan ürünlerdir. Yasal olarak kullanılan doğrudan satış sistemlerinde her şey orantılıdır.

Piramit sistemlerde her zaman ilk dahil olanlar sonradan dahil olan ve olacaklardan daha fazla kazanırlar, yani verilen emek değil de sisteme önce dahil olmak kazanç getirir. Ponzi sistemi dolandırıcılığında üstteki kullanıcılar her zaman çok kazanırken aşağıya indikçe ya az kazanılır ya da hiç kazanılmaz. Bu piramit sistemler birçok ülkede yasal değildir.

 

Saadet zinciri, klasik çok katlı pazarlama (multi level marketing) sisteminin ülkemize uyarlanmış modeli olarak lanse edildi. Bu sistemde de katılımcılar mutlaka bir katılım ücreti ödemek zorundaydı. Fakat saadet zinciri, piramit sistemde olduğu gibi herhangi bir ürün veya hizmet sunmuyordu. İnsanlara para getirerek para kazandırıyordu. Yani ortadaki tek değerli şey paraydı, başka hiçbir şeyin önemi yoktu saadet zincirinde. Sizden, ürün satmanız değil de para getirecek kişi bulmanız isteniyordu. Bu da sistemi her an çökmeye hazır kılıyordu.

Herhangi bir ürün yada hizmet satılmayan, sadece kişilerin getirdikleri paralara önem verilen sistemler çökmeye mahkumdur. Saadet zinciri olan firmalar ürün satsa dahi fiyatının çok daha üstünde ürün satarlar çünkü ürün satmak değil, sisteme para kazandırmak önemlidir bu sistemlerde.

Network Marketing Gerçekleri

Gerçeklere, network marketing nedir sorusu ile başlayalım. Network marketing, 21. yy.ın en iyi fikri olarak görülen bir dağıtım modeli ve doğrudan satışın gelişmiş bir türüdür. Network marketing sistemleri bu kadar iddialı görünümünün asıl sebebi kişilere tamamen kendi emekleri doğrultusunda kazanç sağlamasıdır.

Network marketing başarısının bir diğer sırrı da kurduğunuz takımın tümüne eşit fırsatlar sunmasıdır. Bu sektöre girmek isteyen insanlar, herhangi bir bilgi birikimi veya deneyim aranmaksızın bu sektöre girebilirler ve bu durum da network marketing sektörünü diğer sektörlerden ayırıp farklı bir yere koymaktadır. Network Marketing’de yapılan şey ürünü üreticiden direkt olarak müşteriye satmasıdır. Tabii bu işleyişi en iyi network marketing firmaları yapmaktadır.

Network Marketing Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin >>

saadet zincirleri ve ponzi nedir

Network marketing sektörü size pazarlama gibi alanlarda ilerleme ve eğitim fırsatı sunmanın yanında kişisel gelişim fırsatı da sunar. Tabii daha fazla eğitim için; Network Okulu Eğitimleri konunda destek almanızda fayda var. Bu platformda kişiler piramit sistemden farklı olarak sürekli gelişim içerisindedir. Birçok ünlü yatırımcı bu sektör hakkında oldukça pozitif olan fikirlerini dile getirmişlerdir.

Örnek vermek gerekirse başta günümüzün Amerikan Başkanı Donald Trump’ın network marketing sektörünü destekleyen birçok videosuna internetten ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Trump’ın bir network marketing şirketi vardır. Uzun seneler dünyanın en zengini olmuş, şuan ise dünyanın ikinci zengini olan Bill Gates bir konuşmasında “Eğer her şeye sıfırdan başlayacak olsaydım, Network Marketing’i seçerdim.” demiştir.

Bir diğer örnek 20. yy’ın en iyi yatırımcılarından birisi ve aynı zamanda dünyanın 3. en zengin kişisi olan Warren Buffett’tır. Warren Buffett’ın birçok network marketing firmasında yatırımı vardır ve bunlar hakkında; “Şu ana kadar yaptığım en iyi yatırımlardan biri.” demiştir. Bunun oldukça iddialı ve ciddiye alınması gereken bir söz olduğuna dikkat çekmek isteriz.

Network Marketing Firması Ve Saadet Zinciri Farkları >>

Network Marketing Tuzağı

 

İlk olarak Network Marketing Yasal Mı? Sorusunun cevabını vererek konumuzu başlayalım. Network marketing tamamen yasaldır. Hiçbir suç teşkil etmemektedir. Gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Network marketinge tuzak diyen ya da o şekilde yaklaşan insanlar genel olarak saadet zincirini bir yerden duymuş ya da deneyimlemiş insanlar oluyor.

Network Marketing, doğru firmalar tercih edilmez ise tabii ki bir tuzak olabilir. Birçok saadet zinciri firması, Network marketing firmalarının isim ya da ülke değiştirmiş versiyonudur. Bu tuzağa düşmek de düşmemek de sizin elinizdedir. Saadet zinciri olan firmalarda genel olarak kesin kazanacağınız yönünde telkinler verirler fakat tabii ki de böyle bir şey mümkün değildir.

“Bedava peynir, sadece fare kapanında olur.”

Network Marketing’in tuzak olmasında hükümetlerin de payları vardır. Doğru denetimler yapılmaz ise kişiler bunu fırsat olarak görüp network marketing adı altında Ponzi sistemleri kurabilirler. Kişilerin elinde olduğu kadar, bu tehlikeyle baş etmek hükümetlerin de görevidir. İnsanlar şunu düşünerek hareket ederler: Eğer hükümetler izin verdiyse bu kurumlara, demek ki güvenilirdir bu kurumlar ve bizler de yatırım yapabiliriz.

Kişiler yaptıkları yatırımlardan sonra, hükümetlerin denetlememesi gibi sıkıntılardan dolayı bir saadet zinciri gibi bir firmaya denk gelmişlerse mağdur konuma düşebilirler. Böyle bir durumda da hükümetler kişilerin mağduriyetini gideremez. Bunun için buradaki asıl görev sizlere düşüyor unutmayın. Doğru, güvenilir ve resmi kaynaklardan araştırmadan bu konuda adım atmamalısınız.

Resmi Kaynaklardan: Network Marketing Yasal mı? >>

Network Marketing Tuzağına Düşmemek!

Öncelikle bu tarz tuzaklara düşmemek için iş yapılacak firma iyi seçilmelidir. Bu seçim köklü firmalar yönünde olursa; sizin içinizde, şirkete olan güven daha yüksek olacaktır ve bu sizin çalıştığınız firmayı daha çok sahiplenerek daha cesurca ilerlemenizi sağlayacaktır. Çünkü birçok firma daha yolun başındayken kapanmaktadır.

Bunun birçok sebebi var tabii ki de. Özellikle küçük firmalar ani büyümelerde ürün yetiştirememek gibi sıkıntılar çekebilirler. Çünkü network marketing sektörü katlamalı büyüdüğü için bir anda çok hızlı büyümeler yaşanır ve bu hızlı büyümeler de alt yapısını yeterince geliştirmemiş olan küçük firmalar için bir tehdit haline gelebilir. Köklü firmaların bir diğer avantajı da oradaki insanların bu işi uzun süredir yapıyor olmasıdır. Bu kişiler size hem pazarlama alanında hem de kişisel gelişim alanında çok şey kazandırırlar.

Doğru Firmayı Nasıl Seçeceğiniz Hakkında Bilgi Almak İçin >>

İnsanların en çok düştüğü tuzaklardan biri de hayallerdir. Başka insanları görüp ilk yılında kendine çok büyük hedefler koyarlar. Hedef koymak tabii ki de kötü bir şey değildir fakat bu hedefe ulaşamamak kişilerin motivasyonunu düşürebilir. Birçok insan erken safhada büyük paralar kazanmayı düşünerek(yanlış beklenti ile) girer bu işe fakat bu hedeflerine ulaşamadıkları için işi yapmayı bırakırlar.

Her işte olduğu gibi bu işte de büyük bir emek, sabır ve zaman gerekir. Bu iş size, kısa yoldan zengin etmek gibi vaatler vermez. Size emeğinizin karşılığında sürekli büyüyen kazanç sağlar. Kendi oluşturduğunuz bu tuzağa düşmemek için kendinize daha olabilir hedefler belirlemelisiniz. Hedeflerinize ulaşamasanız bile mücadeleyi ve çalışmayı bırakmamalısınız.

Birisi size uçuk rakamlar gösterip size kısa sürede zengin etmeyi vaat ediyor ise muhtemelen sizi bir tuzağa çekiyordur. Tabii ki de bu sektörden zengin olabilirsiniz bunun çok fazla örneği vardır. Fakat kimse sizin de zengin olacağınızı garanti edemez ve bu şekilde konuşan insanlar sizi doğru yere götürmezler. Network marketing hakkında her şeyi sizinle paylaşmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

Network Marketing İle İlgili Tüm Konu,Soru ve Cevaplar YouTube Kanalımızda >>