Yoğun İş Temposu İçinde 11 Basit Ve Sağlıklı Yaşam İpucu

Sağlıklı bir yaşam tarzı, sadece sağlıklı bir diyet ve aktivite seviyesini korumanın ötesindedir. Aynı zamanda stresi, uykuyu ve hatta her gün öğrendiğimiz bilgiyi yönetmeyi de içerir.

Birçok insan, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek istediğini fakat bunun için çok meşgul bir yaşantısının olduğunu iddia eder.  “Ama ben çok meşgulüm” diyebilirsiniz. Bu, çok sık karşılaştığımız ve genellikle belli bir kariyer türüne sahip olmak, bir çocuğu doğurmak veya kararlarının sonucunu tamamen dikkate almadan bir evcil hayvan kabul etmek isteyen insanlardan duyduğumuz bir cümledir.

Gerçekten anlamsızca bir çoğumuzun yaptığı şey, sağlığımızdan daha önemli gördüğümüz önceliklerimizin olmasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, eğer kendimizi önemsiyorsak, sağlığımız önceliğimiz ise  sağlıklı yaşam tarzı için “çok meşgul” olamayız. Neden “kendimiz” önceliğimiz olmalıdır? Çünkü her birey kendi hayatının temelidir.

Eğer temel sağlam değilse, yukarıdaki her şey devrilecektir. Bir insan çok fazla sorumluluk alıyor, kendi sağlığını ve iyiliğini ihmal ediyorsa, en önemli sorumluluğu tamamen ihmal ediyordur. Sağlıklı bir yaşam tarzı, sadece sağlıklı bir diyet ve aktivite seviyesini korumanın ötesindedir. Aynı zamanda stresi, uykuyu ve hatta her gün öğrendiğimiz bilgiyi yönetmeyi de içerir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı dengeden ibarettir. Bu dengeyi sağlamanıza yardımcı olacak birkaç basit öneriden bahsetmek istiyorum.Tüm önerileri uygulamanıza bile gerek yok, ancak birkaç tanesini uygulamaya başlamanız bile sağlıklı bir yaşam tarzı için doğru yolda olmanıza yardımcı olacaktır.

1.Bir Program Oluşturun

Her ne iş yaparsanız yapın onu daha sonra değerlendirmek gereklidir.

Her şeyin başladığı yer burası. Organize olmanın ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenin en iyi yollarından biri, önemli işlerinizi öncelik haline getirdiğiniz bir program oluşturmak ve bu programdaki listeleri mümkün olduğunca kullanmaktır. Programınız, gün boyunca her bir görevi nasıl tamamlayacağınıza ve sağlıklı yaşam tarzı aktivitelerine nerede katılabileceğinizi belirleyecektir

2.Sağlıklı Uyku Alışkanlıklarını Koruyun

Çalışmalar, bedenin yenilenmesinin ve iyileşmesinin büyük bölümünün uyku süresinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu sadece vücudunuzun kaslarının toparlanması değil, aynı zamanda beyinin toparlanması ve tamiratının gerçekleştiği zaman dilimidir. Bunu göz önünde bulundurarak  her gece yeterli uyku uyumaya özen gösteriniz.

Yeterli süre uyuyamadığınızda, vücudunuz ve beyniniz tam kapasitede çalışamaz, bu da karar verme sürecinizin tehlikeye gireceği anlamına gelir.

Derin uyku uyumaya odaklanın ve  uykunun REM dönemleri içinde kalın.

 3. Kaliteli Su İçmek

Terlemeyle kaybettiğiniz sıvıyı geri yerine koymak için öncelikle günlük ortalama 3 litre kadar su içmeye özen gösteriniz.

Basitçe söylemek gerekirse, hücrelerimiz su içinde yaşıyor. Bu çok önemli, su olmadan hücrelerimiz etkin bir şekilde çalışamaz ve hatta hastalanmaya başlarız. Suyunuzun kalitesi de oldukça önemlidir. Doğal kaynak sularına birincil besin kaynağı olarak bakmamız gerekiyor.

 4. Düzenli Egzersiz

Önemli olan şey, düzenli yapılan bir spor aktivitesidir. Örneğin; günde en az 20 dakika boyunca düşük tempoda yürümek. Eğer bunu düzenli olarak yapıyorsanız bu çok güzel bir şeydir.  Egzersiz sırasında kendinize meydan okuyun ve X miktarında vücut ağırlığını kaybetmek ya da Y miktarını kaldırmak gibi net ve ulaşılabilir bir hedef belirleyebilirsiniz.

5. Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Edinin

Sağlıklı yaşam tarzı yaklaşımı, sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme şekli oluşturmayı hedefler. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı,  makro ve mikro besin alımını dengelemek ve korumak üzerine şekillenir. Yeterli ve dengeli bir beslenme şekli sürdürülebilir bir yaşam için elzem bir konudur. Kendi yaşam tarzınız, sosyal çevreniz, kültürel özellikleriniz,yaşınız,cinsiyetiniz ve sağlık durumunuza uygun olarak nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmeye istekli olun. Gerektiğinde bir beslenme uzmanı ve diyetisyenden destek alın.

 6. Bağırsak Sağlığınıza Özen Gösterin

Birçok bilimsel çalışma, bağırsakların ikinci beyin olduğundan bahseder. İnsan bağırsağı ve  beyni arasında çok fazla iletişim vardır. Karar verme sürecinin çoğunluğu bağırsakta başlar. Sağlıksız bir bağırsağa sahip olmanız durumunda kararlarınızın da oldukça sağlıksız olacağından emin olabilirsiniz.Doğal fermente besinler, probiyotikler ve tatlandırılmış siyah veya yeşil çay içeceği olan kombuchaya beslenmenizde daha çok yer vererek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

7. Gerekli Durumlarda Besin Takviyesi Kullanın

bazı durumlarda besin takviyelerinin kullanılması hayati önem taşıyabilir. 

Önceliğimiz yeterli ve dengeli beslenme olmakla birlikte gerekli durumlarda doktor veya diyetisyeninizin tavsiyesi ile besin takviyesi kullanabilirsiniz. Çağımızda, beslenmemizin ve besinlerin besleyici değerlerinin eski çağlara göre çok daha yetersiz olması nedeniyle bazı mikro besin ögelerinin yetersizliği ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu besin ögesi eksiklikleri giderilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle en az 3 ayda bir kan değerlerinizi kontrol ettirip özellikle vitamin-mineral seviyelerinize baktırınız.

 8. Doğada Zaman Harcayın

Doğada vakit geçirmek, fiziksel ve özellikle zihinsel sağlığın tedavisinde son derece etkilidir. Doğu Anglia Üniversitesi’nden araştırmacılar, 20 farklı ülkeden 290 milyon katılımcıdan oluşan bir dizi çalışmada, 103 gözlemsel çalışma ve 40 girişimsel çalışmadan elde edilen verilere baktılar. Çalışma verileri, yeşil alanlarda daha fazla zaman geçirmenin stres hormonu kortizol seviyelerinin azalmasına, düşük kalp atım hızı, koroner kalp hastalığı riskinin azalması, düşük kan basıncı, düşük kolesterol ve tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla sonuçlandığını göstermiştir. Bu çalışmalar sonucunda gebe olan kadınlarla ilgili daha da şaşırtıcı veriler bulunmuştur. Doğada daha fazla zaman geçirmenin, gebelerde erken doğum riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

9. Meditasyonu Önemseyin

Meditasyon yapmak için nilüfer pozunda sessizlik içinde oturmanıza gerek yok.

Meditasyon yapmak için nilüfer pozunda sessizlik içinde oturmanıza gerek yok. Sadece sessiz bir ortamda oturup kendinizi dinleyip, yaptıklarınızı ve yapmadığınız şeyleri , neyi neden yaptığınızı değerlendirmek bile size çok iyi gelecektir.

10. Arkadaşlarınızla Ve Ailenizle Zaman Geçirin

Teknoloji çağında, dikkat dağıtıcı ögelerden dolayı ailemize, arkadaşlarımıza hatta kendimize bile yabancılaşmaya başladık. Arkadaşlarınızla, ailenizle ve hatta evcil hayvanlarınızla zaman geçirmek, ruh ve beden sağlığınıza çok daha iyi gelecektir.

 11. Kaliteli İçerik Ve Bilgiye Odaklanın

Yaz aylarında aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek için sabırsızlanıyorsunuz

Aldığınız bilgileri kontrol etmek çok önemlidir. Birçok kişi aslında farkında bile olmadan düşük kaliteli içerik ve bilgi edinmeyi tercih ediyor. Düşük kaliteli olduğunu düşündüğümüz şey, uyuşturan TV programları veya haber kanalları mesela.

Yüksek kalite olarak nitelendirdiğimiz şeyler ise, kişinin kendisinin veya durumunun farkındalığının artmasına neden olacak ve kaçınılmaz olarak bireyin yaşam tarzında iyileştirmeler yapmasına yardımcı olacak bilgileri öğrenmesidir.

Kaliteli kitaplar, sesli kitaplar, belgeseller, çevrimiçi kurslar ve konferanslar harika bir başlangıç ​​noktasıdır! Bu önerilerin her biri size farklı şekillerde fayda sağlayacaktır. Optimal sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmekle gerçekten ilgileniyorsanız, hepsini uygulamak için çalışacaksınız. Uygulamalarınınızın sonuçlarını görmeye başladığınızda, çok heyecanlanacak ve günden güne gelişmeye devam etmek isteyeceksiniz.

Sağlığınızı ve kaliteli bir hayatı ciddiye almamışsanız, şimdi başlama zamanı! İyileştirmeler yapmak için her gün küçük adımlar atabilirsiniz ve zamanla bunlar büyük sonuçlara yol açacaktır. Bir yıl, iki yıl, 5 yıl geriye bakın ve sağlıklı yaşam için bir strateji yürüttükten sonra ne kadar sağlıklı ve mutlu olduğunuzu görün!