Anlayarak hızlı okuma teknikleri konusunda en yorucu ve en hatalı davranışlarından birisi verimsiz göz hareketleridir.

Anlayarak hızlı okuma, günümüzde okuma tekniği olarak kullanılmaktadır. Az vakitte daha fazla kelime için kullanılan bu yöntem, literatürde anlayarak hızlı okuma teknikleri olarak da geçmektedir. Bu teknikler kullanılarak bireyin, daha fazla kelimeyi daha kısa sürede okuması hedeflenmektedir.

Her ne okursanız okuyun, hızlı okumak zorundasınız! Zaman durmuyor, ve gerek verimli ders çalışmak gerekse kişisel gelişiminiz için okumanız gereken birçok şey var. Hızlı okuduğunuz taktirde daha çok şey okumanız mümkün hale gelecektir. Tabi, bu aniden oluşacak bir şey değildir. Tekniklerden ziyade, okuma alışkanlığınızın da olması gerekmektedir. Hali hazırda iyi okuyan birisi bu teknikleri öğrenerek hızlı okuma konusunda kendini geliştirebilir. Ancak, son yapılan tekniklerde yavaş okuyanlar içinde çeşitli formüller üzerinde durulmuştur.

İnsanlar ortalama dakikada 250 kelime kadar okumaktadır. Bu da yaklaşık bir sayfayı 1-2 dakika civarında okuma anlamına gelmektedir. Hızlı okuma teknikleri ile 250 kelimeden 500 kelimeye çıktığınızı hayal edebiliyor musunuz? Eğer, gerçeklerin farkına vardıysanız ve okumanın önemini kavradıysanız anlayarak hızlı okuma konusunda sizlere yardımcı olacak tekniklere geçelim.

Dikkat Süresi Nasıl Artırılır? >>

Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri

Anlayarak hızlı okuma kursları olduğu bilinmektedir.

Anlayarak hızlı okuma kursları olduğu bilinmektedir. Bizler, bu başlıkta herhangi bir kursa gitmeden kendi imkanlarınız çerçevesinde yapabileceğiniz hızlı okuma teknikleri konusundan bahsedeceğiz. Dilerseniz, nasıl hızlı okurum? Sorusunun cevabını verelim.

1. Sizi Engelleyecek Şeylerden Kurtulun

Hızlı okumadan evvel okuma yapmak için size uygun ortamı sağlamış olmanız gerekmektedir. Bunun içinde çevrenizde dikkatinizi bozan ne kadar cisim veya canlı varlık var ise onlardan kurtulmanız gerekmektedir. Daha izole bir yer seçip, okumaya odaklanmalısınız.

2. İç Seslendirme

Anlayarak hızlı kitap okumak için öncelikle hız gereklidir. İç seslendirme denilen olay, okunulan metnin içten okunmasıdır. Dünya üzerinde de en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Fakat, içerden metni seslendirdiğinizde vakit kaybedersiniz. Sizin yapmanız gereken şey; iç ses yapmadan okumaktır. İç ses yapmadan okumak size zaman kazandıracaktır. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde faydasını göreceksiniz. Ayrıca, kelimeleri blok blok şeklinde okumalısınız. Blokları seslendirmek her zaman daha zordur.

Kısa Hikayeler: Ala Geyik Hikayesi >>

3. Verimsiz Göz Hareketleri

Anlayarak hızlı okuma teknikleri konusunda en yorucu ve en hatalı davranışlarından birisi verimsiz göz hareketleridir. Göz, 4 cm alanı kaplayabilir. Bu da yaklaşık 4-5 kelimeye denk gelmektedir. Bu nedenle bakışlarınızı yumuşatın. Kelimeleri tek tek görmeyin, onları birer grup gibi görün ve öyle okuyun. Göreceksiniz ki daha da hızlı okumaya başlayacaksınız.

4. Pratik Yapın

Verimli kitap okuma için bol bol pratik yapmanız gerekmektedir. İşleyen demir pas tutmaz misali her gün kitap okumalısınız. Birkaç yılın sonunda meyvesini toplayacaksınız.

5. Kolay Metinler İle Başlayın

Anlayarak Hızlı okuma konusunda yapılan hatalardan birisi de zor metinlerden başlamaktır. Bu sadece moralinizi bozar. Bu nedenle de daha basit metinlerden faydalanın. Motivasyonunuzu yüksek tutun.

6. Motivasyon ve Konsantrasyon

Bu iki kavram olmasa hızlı okuma teknikleri bir işe yaramayacaktır. Her şeyin başı konsantrasyon ve motivasyondur. Bu nedenle de ‘iç ve dış dikkat dağıtıcı her şeyi kısıtlayın’. İç sesinizi bastırmaya çalışın metne odaklanın. Yapabileceğinize inanın.

Kişisel Gelişim İçin Okumanız Gereken Kitaplar – 1 >>