Verimli Ders Çalışma Taktikleri | Başarıya Götürecek 8 Teknik

verimli ders calisma taktikleri

Verimli ders çalışma taktikleri, farkında olmadığınız noktalara yoğunlaşarak ders çalışma potansiyelinizi arttıracaktır. Özellikle sınav döneminde olan bireyler için dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bu hususlar ile verimli ders çalışarak başarıya bir adım daha yaklaşabileceksiniz. Rehberlik öğretmenlerinin tavsiyeleri doğrultusunda kaleme aldığımız bu yazıda siz değerli öğrenciler için nasıl başarılı olurum? Sorusunun cevabını vereceğiz. Dilerseniz, ders çalışma yöntemleri konusunu derinlemesine işleyelim.

Contents

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

 

  1. Kendinize bir hedef belirleyin.
  2. Programlı çalışın.
  3. Ders çalışmak için uygun ortamı bulun.
  4. Telefon, televizyon vs. cihazları ortadan kaldırın.
  5. Ders çalışırken farklı teknikleri kullanın.
  6. Kendinizi ödüllendirin.
  7. Dersi parçalara ayırın.
  8. Eksikliklerinizi tespit edin ve iyi duruma gelmeye çalışın.

1.Kendinize Bir Hedef Belirleyin

İlk iş olarak kendinize bir hedef belirleyin. Belirlemiş olduğunuz hedef çerçevesinde çalışma performansınız değişecektir. Ayrıca hedefinize ulaşma gayesi ile çalışma azminiz de artacaktır.

2.Programlı Çalışın – Plan Yapın

Belirlenen hedefin ardından plan yapılmalıdır. Plan ve program dâhilinde çalışan kişiler, diğer kişilere göre daha öz güvenlidir. Yaptığınız planlar doğrultusunda hedefe ulaşma şansınız diğer adaylara göre daha yüksektir.

Zaman çok değerlidir. Zamanı doğru kullanmanın sırrı ‘plan’ dır. Unutmayın ki vaktiniz dar, zamanı iyi kullanmak zorundasınız.

Erteleme Hastalığı Nedir? >>

3.Ders Çalışmak İçin Uygun Ortamı Bulun

 

Ders çalışmak için sessiz bir ortam sizin için iyi olacaktır. Ayrıca bulunduğunuz ortamın düzenli olması ve masa üzerinde sadece ders materyallerinin olması sizi motive edecektir.

4.Telefon, Televizyon vs. Cihazları Ortadan Kaldırın

Dikkatinizi dağıtabilecek; cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik cihazlardan uzaklaşın. Bu cihazlar, açık bile olsa kapatılmalıdır. Çünkü açık cihaz sizi kendine çekebilir. Merak duygusu ile dikkatiniz dağılabilir.

verimli ders calisma

5.Ders Çalışırken Farklı Teknikler Kullanın

‘Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır’ diye bir atasözü vardır. Bu atasözünden hareketle; her öğrenci farklı şekilde ders çalışabilir. Yani, her öğrencinin farklı bir stili vardır. Size uygun ders çalışma stilini keşfetmelisiniz. Okuyarak veya yazarak ders çalışmak en çok tercih edilen stillerdir.

6.Kendinizi Ödüllendirin

 

Ders çalışmaya başlamadan önce ortaya bir ödül koyun. Örneğin; 100 soru çözersem kendime çikolata alacağım. Gibi ödüller koyun. Göreceksiniz ki performansınız daha da artacak.

7.Dersi Parçalara Ayırın

Her şeyi tek seferde yapmanız mümkün değil. Bu nedenle çalışacağınız konuları parçalara bölün. Parçalara böldüğünüz konular bitince küçük küçük molalar verin. Zihninizi yormadan çalışın. Not alın. Çünkü söz uçar; yazı kalır. Bu sayede dersten alacağınız verim artacaktır.

Size verilen verimli ders çalışma taktikleri ile performansınızda artış hissedeceksiniz. Eğer hissedemezseniz size naçizane bir önerimiz var. Çevrenizde sizleri olumsuz yönlendiren birileri olabilir. ‘Yapamazsın’ gibi cümleler kurarak sizi olumsuz etkileyenler olabilir. Bir an önce bu kişilerden kurtulun. Kimseye kulak asmayın. Yapacağınıza inanın ve sadece hedefinize odaklanın.

8.Eksikliklerinizi Tespit Edin

Bazı öğrenciler sürekli olarak aynı konuları çalışarak ders çalıştığını zannedebilir. Bu durum, savunma mekanizması olarak anlaşılabilir. Bir kişi, kötü olduğu derslere çalışmak istemeyebilir. Bu durumda ne yapmak gerekiyor? Bu durumda olan bir öğrenci başarısız olduğu dersin en basit konularından ders çalışmaya başlamalı. Daha sonra eksikliklerini fark ederek çalışmalarını sürdürmeli. Deneme sınavlarında hangi derste problem çekiyorsanız, o derste problem yaşadığınız konuları tespit edin ve bu doğrultuda çalışın.

Bireysel Zaman Planlama Teknikleri >>