Erteleme hastalığı, diğer bir adı ile Procrastination; bireyin, yapacağı işi ertelemesi ve yapması gereken işten kaçınması olarak bilinir.

Erteleme hastalığı nedir? Sorusu genellikle işini erteleyenler tarafından aranıyor. Erteleme hastalığı, diğer bir adı ile Procrastination; bireyin, yapacağı işi ertelemesi ve yapması gereken işten kaçınması olarak bilinir.

Bir işe başlamadan önce son kez başka bir şey yapma girişimi ve daha önceden belirlenmiş, yapılması gereken bir işi erteleme ve öteleme hastalığı, toplum içerisinde yaygın olarak görülen bir durumdur. Bu kişilerin genel özellikleri, kendilerine bahaneler üretmektir. Bir işe başlamadan önce kendilerine bahaneler üreterek o işi yapmamaya çalışırlar. O işten kaçış yolu bulana kadar bahaneler üretirler.

Tabi bu durum bir çok alanı olumsuz etkiler. Örneğin; erteleme hastalığı, iş ve okul gibi vakitli iş yapmanız gereken yerlerde sizin başarısız olmanıza sebep olur.

Ye O Kurbağayı! Kitabından Alınması Gereken Dersler >>

Erteleme Hastalığının Nedenleri

Erteleme hastalığının belirtileri, çok rahat bir şekilde fark edilebilir. Sizlere verilen belirtileri, kendinizde görüyorsanız bu rahatsızlığa yakalanmış olabilirsiniz.

  • Mükemmelliyetçilik
  • Yanlış iş seçimi
  • Konu bilgisi yetersizliği
  • Bitirememekten korkmak
  • Motivasyonun eksikliği
  • Zaman yönetiminin kötü yapılması

Erteleme Hastalığının Görüldüğü Tipolojiler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte iyice yaygınlaşan procrastination, her cinsiyet ve her yaştan bireylerde görülebilir.

Siz Hangi Gruba Aitsiniz? – Komik Ve Anlamlı Karikatürler >>

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte iyice yaygınlaşan procrastination, her cinsiyet ve her yaştan bireylerde görülebilir. Genelde bu kişiler, çevresi tarafından ‘rahat’ olarak tanımlanırlar.

Yapılacak iş önemsiz olarak görülür bunun sebebi ise motivasyon eksikliğidir. Tüm bunlarda işi erteleme eğilimini doğrurur. Bazı durumlarda bireyler, işin nasıl yapılacağını bilmez ve kendini o iş alanında yetersiz hisseder. Bu durumda da erteleme devreye girebilir.

Son olarak; erteleme hastalığı, zaman yönetimini tam yapamayan ve başarısızlıktan korkan kişilerde de görülebilir.

Erteme Hastalığından Nasıl Kurtulunur?

Erteleme hastalığı için dua etmenize gerek yok. Erteleme hastalığından kurtulmak için; hayatınızda birkaç düzenleme yapmanız yetecektir. Öncelikle, özgüveniniz yüksek olmalıdır, Kendinize güvenmelisiniz. Kendine güvenmediğinizde hiçbir işte başarılı olamazsınız.

Kendinize en uygun işi seçmeye çalışın. Yapamayacağınız işleri seçmeyin çünkü başarısız olma korkusu sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bir işi yaparken planlı olun, zamanı iyi bir şekilde değerlendirin. Zamanı kötü değerlendirmek, başarısız olma hissi yaratır. Bu his de sizi erteleme yapmaya itebilir.

Bu nedenle erteleme hastalığı konusunu aşmak istiyorsanız, öncelikle kendinizdeki hatayı bulmak zorundasınız. Hatayı bulduktan sonra kendinizi düzeltmeye çalışmalısınız.

Her Şeyi Ertelemenizin Sebebi Bu! >>