İdeal Uyku Süresi - Uyku ve uyanıklık ritmi gün içerisinde uyku ve uyanıklık döngüsünü belirleyen biyolojik bir saattir.

İdeal uyku süresi nedir? İdeal uyku saatleri başarımızı ve de verimli çalışmamızı etkiler. Yanlış bilinenin aksine uykusuzluk, sürekli çalışma zihnimizi yıpratmaktadır. Peki bu durumun çözümü ne?

  • Hayatını düzene sokmaya önce uyku düzeninden başla.
  • Verimli bir gün için iyi ve kaliteli bir uyku gerekli.
  • Günde en az yedi saat uyumalıyız.
  • Uyurken bilincimiz kapanır, bir nevi başka boyuta geçeriz.

Gün içerisinde uykuya dair bir sürü şey duyarız doğru ya da yanlış. Günümüzün ortalama üçte birini uyuyarak geçiririz, peki uykuya dair neler biliyoruz, insan bu üçte birlik süreçte ne yapıyor, ruh bedeni terk mi ediyor?

Uykunun Tarihi

Uyku, çağlar boyu insanoğlunun ilgilendiği bir konudur. Antik çağda insanoğlu uykuyu başka dünyaya yolculuk olarak tanımlarlar. Yunan kültüründe ise uyku, midede sindirilen besinlerin çıkardığı buharın beyne ulaşması sonucu oluşur. Eski Yunan’da uykusuzluğun nedenini damarların içine dolan kanın oluşturduğu basınç olarak belirtmiştirler. Orta çağda ise uyku,hayvan içgüdülerinin kalıntısı olarak görülmüştür.

18. yüzyılda da uyku kanın beyinde oluşturduğu baskı, 19. yüzyılda duyusal uyarıların eksikliğinin sonucu olarak tanımlanmıştır. 20. Yüzyılın başlarında ise beyinde yeteri miktarda biriken hipnotoksinlerin  beyni uyumaya zorladığı benimsenmiştir.

Kaliteli Uyku Neden Önemlidir? >>

Uyku – Uyanıklık Ritmi Nedir?

Uyku, çağlar boyu insanoğlunun ilgilendiği bir konudur.

Uyku ve uyanıklık ritmi gün içerisinde uyku ve uyanıklık döngüsünü belirleyen biyolojik bir saattir.

  • Bu biyolojik saat vücudumuzdaki fizyolojik süreçlerin başlama ve sonlanma zamanlarını belirlemektedir (hormon salınımı, uyku ve uyanıklığın zamanı, kan basıncı, vücut ısısı).
  • Uyku ve uyanıklık zamanımızı belirleyen biyolojik saatimiz ise günlük ritimdir (sirkadyen ritim).

Günlük ritim, 24 saatlik döngüde organizmanın fizyolojik tepkilerini düzenler. Elektroensefalogram (EEG) yöntemiyle beyin dalgalarının ölçüldüğü, uyku uyanıklık ritminin nasıl çalıştığını gösteren çalışmalar sonucu, gün içerisinde gece yarısıyla şafak vakti arasında uykusuzluk en yüksek düzeydedir. Öğleden sonra ise uykusuzluk biraz daha yükselmekte ve tekrar düşmektedir.

Hafıza Nasıl Geliştirilir? 7 Doğal Yol Burada >>

Uyku Evreleri Nelerdir?

İdeal uyku süresi hakkında bilinçlenmek için uyku evrelerini bilmelisiniz. Uyku sürecinde bilinenin aksine oldukça fazla beyinsel ve fiziksel aktivite ortaya çıkar. Uyku evrelerinde göz hareketleri, kas gerginliği, kalp ve nefes ritmi gibi birçok aktivite gerçekleşir. Uyku evreleri polisomnografi denilen uyku tetkiki ile belirlenir.

  • 1.Evre; Uykunun ilk evresidir ve sadece %5 ini oluşturur. Uyku ve uyanıklık arasında olunduğundan hafif uyku olarak tanımlanır. Kas hareketleri yavaşlar, kaslarda zaman zaman çekilme olur. Göz hareketlerinde yavaşlama görülür. Bu evrede çevreye karşı duyarlılık düşer ancak kişi kolayca uyanabilir. Bu evrede nadiren rüya görülür. Beyin teta dalgaları yayar.
  • 2. Evre; Solunum ve kalp atışları yavaşlar, vücut ısısı düşer. Göz hareketleri daha da yavaşlar. Uykunun neredeyse yarısını oluşturur. Betin teta dalgaları yaymaya devam eder.
  • 3. Evre; Uyku derinleşmeye devam eder. Bu evrede uyanmak ya da uyandırılmak oldukça güçtür çünkü bu evrede uyku oldukça derindir. Uykunun %20-25 ini oluşturur. Beyin teta dalgaları yerine delta dalgaları yaymaya başlar.
  • 4. Evre; Bu evre uykunun en derin olduğu evredir ve üçüncü evreye göre bu evre uyanmak daha da güçtür. Uyurgezerlik veya konuşma bu evrede görülür. Bu evrede beyin delta dalgaları yaymayı daha da arttırır.   

Bu dört evre Rem dışı uyku olarak tanımlanır. Peki Rem Uykusu nedir? Gelin şimdi de bunu inceleyelim.

Kahkahanın Faydaları Nelerdir? >>

Rem Uykusu

Rem dışı uykuda göz hareketlerimizin yavaşladığını belirtmiştik. Ancak daha ayrıntılı inceleyecek olursak bu evrede şunlar meydana gelir;

  • Rem uykusunda ise göz hareketleri hızlanır.
  • Rem uykusunda beynimiz uyanık olduğumuz zamandan daha fazla oksijen tüketir.
  • Nefes alışverişleri hızlı ve düzensizdir.
  • Kan basıncı yükselir.
  • Bütün bunların karşısında bedenimiz neredeyse tamamen hareketsizdir. Uykunun %20-25 ini kapsar.
  • Rüyalar bu evrede görülür.

Rem dışı uyku ve Rem uykusu bir döngüden oluşur ve normal bir yetişkin uykusu dört veya beş döngüden oluşur. Bu döngüler yaklaşık 90- 120 dakika sürer. İnsanlarda uykusuzluğa dair çalışmalar, bağışıklık sistemimizin zayıfladığını, dikkat dağınıklığının arttığını, kolay öfkelendiğimizi göstermektedir.

Bilim insanları tam olarak kaç saat uykunun yeterli ve gerekli olduğu konusunda fikir birliğine varabilmiş değildir. Bazı insanlar günde 5-6 saat uyuyup güne zinde başlar. Bazıları da 8-9 saatin onlar için yeterli olmadığını diler getirir. Ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğunu belirlemek, kendi bedenimiz tanımakla, dinlemekle başlar.

İdeal uyku süresi hakkındaki yazımızı okudunuz. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce bir insan günlük ne kadar uyumalıdır? Düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yıl Sonundan Önce Yapmanız Gerekenler Listesi Burada >>