Başarı yolundaki engeller, kişisel gelişimimiz için gerekli midir? Bu engeller, zihnimizde mi yoksa gerçekte de var mı? En son ne zaman, bir engel ile karşılaşıp geri döndüğünüzü hatırlayın. Ya da sizi gerçekten ağırlaştıran bir engelle karşılaştığınız zamanı düşünün. Kişisel gelişiminizin zirve yapacağı bu dönemlerde bakış açınız nasıldı?
Her ne kadar tatsız olsa da, yolumuza gelen engeller büyüme için gereklidir. Hayatta hiçbir sıkıntı, engel veya başarısızlıkla yüzleşmek zorunda kalmazsak, deneyimlerimiz oluşmazdı. Dezavantajı nedir peki? Uyum sağlamak ve olgunlaşmak zorunda kalmayız. Dolayısıyla teoride, yaşamdaki engellerle yüzleşmek aslında arzu edilir. Karşılaştığınız engeller ne kadar fazlaysa, oldukça olgun ve uyarlanabilir olmanız da o kadar iyi olur. Yine de herkes hevesli bir şekilde engelleri aşmaz ve başa çıkmaz.
İşte Engelleri Sevmeniz İçin Birkaç Neden
Bazı insanlar engellerden kaçınmak için büyük çaba sarfederler. Veya varlıklarını inkar ederler. Diğerleri ise engellerin onları ezmesine izin verir. Kendilerini mağlup hissederler. Ancak bu başarısız, sıradan insanların düşünce yapısıdır.
Hayatında başarılı olmuş insanlar sizce hiç engelle karşılaşmamış olanlar mıdır? Size bir sır verelim. Cevap “Hayır”! Karşılarına engel çıkıyor. Ancak onlar bu engellerle boğuşmak yerine, onları kabul ederek, severek çözümünü arıyorlar. Neden severek diyoruz? Çünkü onlara her şekilde deneyim sağlayacak, ders çıkaracak bir süreç gözüyle bakıyorlar.
Steve Jobs Hayat Hikayesi >>
Çoğu insan, engelleri olumsuz olarak düşünür. Ancak, engelleriniz veya sınırlamalarınızla yüzleşirken fırsatçı bir tavrı koruyabiliyorsanız. Nihayet hedeflerinize ulaştığınızda daha da etkileyici bir sonuç elde edersiniz! Gerilemeye karşı tavrınız, meydan okumadan yükselip yükselmemenizin veya bunun içinde sıkışıp kalmamanızın sonucunu belirleyecektir.
Engeller size amaç verir
Bazen engeller hedeflerinizi sıfırlayabilir. Her zaman bir şeyler yapmanın belirli bir yolunu yapmış olabilirsiniz ya da belirli hedeflerin peşinden gitmek isteyebilirsiniz. Ancak başarısızlıklar veya zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda, yeniden düşünmek ve yolunuzu yeniden incelemek zorunda kalırsınız.
Yeni ve heyecan verici bir şeye odaklanmaya başlayabilirsiniz. Kabul edersiniz, engeliniz sizi bir süreliğine raydan çıkarabilir. Ancak aynı zamanda zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda güç bulmanıza da yardımcı olacaktır. Bir engelin üstesinden gelmek zorunda kaldığınızda, sadece hareketlerden geçmek yerine bir amacı yerine getirmiş olursunuz.
“Engelleri Avantaja Çevirin – Betül Mardin” adlı videolu içeriğimiz için >>
Bir engelin üstesinden geldikten sonra, yolunuza çıkacak olan bir sonraki sorunun üstesinden gelme konusunda kendinizden emin hissetme olasılığınız daha yüksektir. Önünüzdeki diğer hedeflerle mücadele etmeye hazırsınız. Her ne kadar engeller hoş olmasa da, aslında amaçlarımıza ulaşmamızı engellemiyorlar. Bir sonraki yere gidilecek yerler için kılavuz görevi görürler. Bir şekilde durmanız ve belki de atılacak yeni, daha iyi bir yol olup olmadığını düşünmeniz için zaman verir.
Elbette, engeller içimizdeki hayal kırıklığı, öfke veya üzüntü gibi birçok olumsuz duyguları ortaya çıkaracaktır. Ancak bizi hedefimize ulaşmalarını engellemediklerinin farkına varmak önemlidir – yalnızca başlangıçta beklediğimiz yolu değiştirirler.
Engeller bakış açınızı değiştiriyor
İster isteyin ister istemeyin, engeller kaçınılmazdır. Hayat sürekli değişiyor ve bu yüzden sürekli yeni durumlara değişmeli ve uyum sağlamalıyız. Hayat sana yeni engeller atmayı asla bırakmayacak. Bu yüzden yapılacak en iyi şey, bu engelleri nasıl daha iyi görüp başa çıkabileceğimizi bilmektir. Ve onları kişisel gelişim için fırsatlara dönüştürmektir. Hayatı bir poker oyunu gibi düşünüyorsanız, verdiğiniz kartları en iyi şekilde kullanmanın ne kadar avantajlı olduğunu görmek kolaydır.
Kaçınılmaz olarak bazı insanlara diğerlerinden daha iyi el dağıtılırken, başarı şansınız çoğunlukla oyunu nasıl oynadığınıza göre belirlenir. Engelleri hayatınız için bir avantaj olarak görebiliyorsanız, onları o kadar iyi idare ediyor olursunuz ve bu deneyimi sizi daha da ileri götürmek için kullanırsınız.
Başarılı İnsanların Hayatlarını Konu Alan 20 Harika Film İçin >>
Zihin yapınız, engellerle karşılaştığında çok önemlidir. Sıkıntı yoluyla iyimser olmak için pratik yaparken, bilerek seni tüketebilecek olumsuz güçlerden uzaklaşıyorsun. Bu olumlu bir zihniyetin gücüdür. Engelleri kabul etmek size bir amaç verecek, sizi beklenmeyen durumlara hazırlayacaktır ve bakış açınızı değiştirerek kendinizin daha iyi bir versiyonuna geçmenizi sağlayacaktır.
Kaderimizi belirleyen başımıza gelenler değil, fark yaratan şey, olaylarla ilgili yaptığımız şeylerdir. Yaptığımız seçimler ve yol boyunca yaptığımız eylemler, sahip olduğumuz düşünceler, odaklandığımız şey ve kendimize 7/24 söylediklerimizi nasıl çerçevelendirdiğimiz gibi… İşte size ilham verici bir alıntı:
“Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa, o yol sizi hiçbir yere götürmez.” – George B. Shaw
Peki siz de engeller hakkında böyle mi düşünüyorsunuz? Tecrübelerinizi veya görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.