Unutkanlık Nedir? Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Unutkanlık hastalığı her ne kadar fark edilmese de ilerleyen zamanlarda ciddi problemlere yol açabilir.

Unutkanlık ile birlikte ortaya çıkan hafıza problemleri günümüzde ciddi rahatsızlıkların başında geliyor. Unutkanlık hastalığı her ne kadar fark edilmese de ilerleyen zamanlarda ciddi problemlere yol açabilir.

Gündelik yaşamın kalitesini düşüren ve hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olan unutkanlık, her yaşta ve her cinsiyette görülebilir. Uzun vade de görüldüğü gibi anlıkta görülebilir. Bu nedenle de insanların kendilerini gözlemlemesinde yarar var.

Unutkanlık hastalığının adı nedir? Sorusu, daha teorik bilgi isteyenler tarafından sıkça aranıyor. Tıp literatüründe ‘demans’ ismi verilen hastalık için tıp çözümlerinin yanı sıra ‘öneriler’ çerçevesinde de çözümler vardır. Bu önerilere ilerleyen bölümler de değineceğiz.

Zihninizi Temizlemenin 29 Yolu >>

Unutkanlığa Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Psikiyatride kullanılan kaynak bulma yöntemi şu şekildedir; unutkanlığın kaynağını bulmak için ‘nöropsikiyatrik testler’ yapılır ve ipuçları toplanır. Yapılan bu testler doğrultusunda da unutkanlık hastalığı sebepleri sıralanır. Bulunan bu sebepler genellikle; beyinden kaynaklı unutkanlık, hormon yetersizlikleri ve vitamin eksikliği olarak görülür.

Psikiyatrinin, bulduğu bu sebepler doğrultusunda verilecek tavsiyeler ve ilaçlar vardır. Doğru tedavi yöntemi kullanıldığında gerekli iyileşmeler sağlanabilir.

Unutkanlık Kendini Nasıl Belli Eder?

Unutkanlık ile birlikte ortaya çıkan hafıza problemleri günümüzde ciddi rahatsızlıkların başında geliyor.

Unutkanlık nasıl anlaşılır? Gibi soruların cevabı sizde gizlidir. Çünkü, kendinizin her anını ve her durumunu gözlemleme fırsatınız var. Bu nedenle unutkanlık yaşadığınız anları not alarak, sıklığına göre tespitte bulunabilirsiniz.

Hızlı Öğrenme İçin Bu Becerilerinizi Geliştirin >>

Unutkanlık ilk olarak basit durumlar üzerinden görülür;

  • Bir yere koyulan eşyanın yerini hatırlayamama,
  • Zaman ve yön kavrama becerilerinizin, algılarınızın zamanla kaybolması,
  • Bir konuyu veya soruyu anlayamama, sıkça sorma,
  • İnsanları tanıyamama.

Bu maddeler size basit gelebilir fakat öyle değildir. Bu basit gibi görünen maddeler ileriki zamanlarda çok büyük rahatsızlıkların (Alzheimer) ana kaynağı olabilir. Bu nedenle, eğer bu maddelerden çoğunu kendinizde görüyorsanız, mutlaka bir psikiyatriye danışın.

Ağır Depresyon ve Unutkanlık İlişkisi

Ağır depresyon durumu hayatın belirli dönemlerinde görülebilir. Yaşanılan ağır depresyon hali, her ne kadar psikolojik bir sorun olarak görülse de etkilediği şeyler de vardır. Bunlardan birisi; unutkanlık hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaygı seviyesinin en üste çıkması, sinirlilik halinin tavan yapması gibi durumlarda yani ağır depresyonun kendini göstermesiyle ‘unutkanlık’ görülebilir.

Kalıcı Öğrenme İçin Feynman Tekniği >>