Araştırma Yöntemleri Nedir Ve Türleri Nelerdir?

Araştırma yöntemi, bir araştırma sürecinin amaç ve niteliklerini gerçekleştirmek için kullanılan araçlar veya bir araç olarak tanımlanmaktadır.

Araştırma yöntemlerini metodolojiyi alet veya aletlerin kullanılacağı sistematik bir işlem olarak düşünün. Araştırma yöntemi, bir araştırma sürecinin amaç ve niteliklerini gerçekleştirmek için kullanılan araçlar veya bir araç olarak tanımlanmaktadır. Etkili bir şekilde kullanılmaması durumunda bir takımın kullanımı yoktur.

Contents

Araştırma yöntemlerini anlamak için önce araştırmanın ne olduğunu anlamamız gerekir. Araştırma, bilimsel yöntemleri, araç veya araçları kullanarak belirli bir problemin veya kaygının dikkatli bir şekilde incelenmesidir. Çocukken hatırlayın, ilkokullarda projeler verildi ve bunu detaylı olarak öğrenmemiz istendi. Araştırma, bu temel projenin yetişkinler için olan şeklidir, ancak daha kesin ve eksiksiz bir versiyondur!

Araştırma, herhangi bir şey, bilimsel araştırma, temel araştırma, uygulamalı araştırma, pazar araştırması- nitel pazar araştırması ve kantitatif pazar araştırması, problem odaklı araştırma, problem çözme araştırması hakkında olabilir. Bir şeyi araştırmaya başlamak için, bir çözüme ihtiyaç duyan bir sorununuz veya endişeniz olması gerekir.

Araştırma gerçekten doğru araştırma sorularını sormakla başlar.

Sonraki adım, sorunu veya konuyu doğru yönde araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini seçmek ve daha sonra uygun sonuçlar çıkarmak için bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olacaktır.

Müşterilere ve ilgili araştırmalara gelince, çevrilmemiş taş olmamalıdır. Müşterinin araştırmasını belirleyin ve planlayın, işinizi nasıl verimli bir şekilde pazarlayacağınız ve konumlandıracağınız konusunda akıllı kararlar alınmasına yardımcı olun. Doğru araştırma yöntemini seçmek, müşterileriniz hakkında önemli cevaplar almanıza yardımcı olacaktır. Ancak daha ileri gitmeden önce, ilk önce araştırma yöntemlerini tanımlayalım.

Araştırma yöntemleri genel olarak “Nitel Araştırma” ve “Nicel Araştırma” olarak sınıflandırılmaktadır. Her iki araştırma yöntemi de farklı özelliklere ve veri toplama yöntemlerine sahiptir. Bloğun bu bölümünde, bu araştırma yöntemlerinin her ikisi hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.

Daha İyi Bir Öğrenci Olmanın 10 Yolu >>

Nitel Araştırma Yöntemleri

Nitel araştırma, araştırmaya katılan katılımcılara açık uçlu sorular sorulduğu konuşma yöntemlerini kullanarak veri toplayan bir araştırma yöntemidir. Toplanan cevaplar esasen sayısal değildir. Bu yöntem yalnızca bir araştırmacının “ne” katılımcının ne düşündüğünü anlamalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda belirli bir şekilde düşündüklerinin “neden”lerini söyler. Yaygın olarak kullanılan nitel araştırma yöntemleri:

Bire Bir Görüşme

Bu görüşme tekniği sistematik olarak planlanır ve adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir zamanda bir katılımcı ile yürütülür. Bire bir görüşmeler, önceden soru hazırlamak ve araştırmacının katılımcıya sadece en önemli soruları sormasını sağlamak için bir araştırmaya ihtiyaç duyar. Bu tür bir röportaj 20 dk ila yarım saat arasında sürer. Bu süre zarfında araştırmacı, katılımcılardan çıkarımlar yapmak için olabildiğince anlamlı veri toplar.

Odak Grupları

Odak grupları, genellikle konuyla ilgili uzman olan yaklaşık 6-10 katılımcıdan oluşan küçük gruplardır. Grup üyeleri arasında tartışmayı kolaylaştıran bir odak grubuna bir moderatör atanır. Bir moderatörün odak gruplarını yönetmedeki deneyimi önemli bir rol oynar. Deneyimli bir moderatör katılımcılara araştırma ile ilgili oldukça fazla bilgi toplamalarına yardımcı olacak doğru araştırma sorularını sorarak soru sorabilir.

Eleştirel Düşünme Becerilerinizi Nasıl Geliştirirsiniz? >>

Etnografik Araştırma

Etnografik araştırma, insanların doğal ortamlarında herhangi bir değişiklik yapıldığında gözlemlenen derinlemesine bir araştırma şeklidir. Bu yöntem, Amazon yağmur ormanları bile olabilen hedef kitlenin doğal ortamına adapte olan bir araştırmacı açısından biraz zorlayıcı olabilir! Coğrafi yerler bu tür bir araştırma yönteminde bir kısıtlayıcı olabilir. Görüşme yapmak yerine, bir araştırmacının bilgi toplamak için sürecin kişisel olarak deneyimlenmesi gerekir.

Metin Analizi

Metin analizi, mevcut herhangi bir dokümantasyon formu aracılığıyla kelimeleri, metinleri vb. kodlayıp çözerek sosyal hayatı analiz etmek için kullanılan diğer nitel araştırma yöntemlerinden biraz farklıdır. Araştırmacı, belgelerin bilgilerle donatıldığı bağlamı inceler ve anlar ve ardından ondan anlamlı çıkarımlar çıkarmaya çalışır. Modern zamanlarda, araştırmacılar sosyal medya platformunda etkinlikleri takip ediyor ve düşünce kalıplarını anlamaya çalışıyorlar.

Örnek Olay Araştırması

Örnek olay araştırması, adından da anlaşılacağı gibi bir kuruluşu incelemek için kullanılır. Bu araştırma yöntemi yıllar içinde gelişmiştir ve araştırmacılar tarafından bilinen en değerli nitel araştırma yöntemlerinden biridir. Bu tür araştırmalar eğitim sektörü, felsefi ve psikolojik çalışmalar gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu yöntem devam etmekte olan araştırmalara derinlemesine dalmayı içerir ve veri toplar.

Kişisel Gelişim İçin Film Önerileri >>

Nicel Araştırma Yöntemleri

Nicel araştırma yöntemleri, fenomeni araştırmak için sistematik bir şekilde sayılarla ve ölçülebilir bir formla ele alınabilecek her şeyle ilgilenen yöntemlerdir. Bir fenomeni açıklamak, tahmin etmek veya kontrol etmek için ölçülebilir değişkenlerle ilişkilerin gerekçelendirilmesi bağlamında soruları cevaplamak için kullanılır.

Araştırmacılar tarafından bu tür bir araştırmayı yürütmek için sıklıkla kullanılan üç yöntem vardır, bunlar:

Anket Araştırma

Anket çalışmalarının en önemli amacı anket yaparak büyük bir nüfus hakkında bilgi edinmektir. Kalem ve kağıt kullanarak bir anketin yapıldığı günler geride kaldı. Bugün, çevrimiçi anketler, uygun olmaları ve bir e-postayla gönderilmeleri veya internette sunulmaları nedeniyle popüler bir araştırma şeklidir. Bu yöntemde, bir araştırmacı en alakalı anket sorularını içeren bir anket tasarlar ve anketi dağıtır. Araştırmacı cevapları aldıktan sonra, anlamlı bulguları ve verileri sıralamak için onları özetler.

Tanımlayıcı Araştırma

Tanımlayıcı araştırma, gözlemlenen bir olgunun özelliklerini tanımlamaya ve daha fazla bilgi toplamaya karşılık gelen nicel bir araştırma yöntemidir. Bu araştırma yöntemi katılımcıları çok sistematik ve doğru bir şekilde betimlemek için tasarlanmıştır. Basit bir deyişle, betimsel araştırma, fenomeni tanımlamak, ondan gözlemler ve sonuçlar çıkarmakla ilgilidir.

İlişkisel Araştırma

İlişkisel araştırma , iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi inceler. İlişkisel araştırmayı anlamak için bir örnek verelim. Korelasyonel araştırmayı anlamak için bir örnek ele alalım, Varsayımsal olarak düşünün, araştırmacı kanser ile evlenen kadınlar arasında bir korelasyon araştırıyor. Diyelim ki evli kadınların kanserle negatif bir ilişkisi var. Bu örnekte iki değişken vardır: kanser ve evli kadınlar. Olumsuz korelasyon söylediğimizde, evli kadınların kanser olma olasılığı daha düşüktür. Ancak, bu evliliğin doğrudan kanseri önlediği anlamına gelmez.

Kişisel Gelişim Kitap Önerileri >>

Araştırma Metodolojisinin Belirlenmesi

Uygun araştırma yöntemlerini seçmek için, araştırma hedeflerini açıkça tanımlamak gerekir. İşte, işiniz için göz önünde bulundurabileceğiniz araştırma hedeflerinden bazılarına örnek:

  • Araştırmaya başlamak için müşterilerinizin ihtiyaçlarını öğrenin.
  • Tercihlerini bilin ve onlar için neyin önemli olduğunu anlayın.
  • Müşterilerinizi ürünlerinizden ve hizmetlerinizden haberdar etmenin uygun bir yolunu bulun.
  • Müşterilerinizin gereksinimlerini karşılamak için ürünlerinizi veya hizmetlerinizi iyileştirmenin yollarını bulun.

Bilmeniz gerekenleri belirledikten sonra, size bu bilgileri hangi araştırma yöntemlerinin sunacağını sormalısınız.

İyi organize olmuş bir müşteri araştırma süreci, geçerli, doğru, güvenilir, zamanında ve eksiksiz sonuçlar üretir. Müşterilerinizin görüş ve ihtiyaçlarını titizlikle yansıtan araştırma sonuçları satışlarınızı büyütmenize ve operasyonlarınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Sonuçları elde etmek için, kuruluşunuz için ayrıntılandırdığınız süreçleri oluşturup izlemeniz gerekir:

Hedeflerinizi belirleyin

Müşterinin araştırma hedeflerini göz önünde bulundurun ve kendinizle özdeşleşenleri tanımlayın ve bilgileri edindikten sonra bir strateji planlayın. Akıllıca tanımlayın ve akıllı hedeflerinizin  sonuçlarına uyduğundan emin olun. Ulaşılabilir hedefler, yani akıllı hedefler koyduğunuzdan emin olun.

Araştırmanızı planlayın

İyi planlama, bilgi toplayan araştırma yöntemlerini seçmek için yaratıcı ve mantıksal yaklaşımların kullanılmasını sağlar. Planınız, ihtiyaç duyduğunuz bilgilerin türünden ve karmaşıklığından, pazar araştırması ekibinizin becerilerinden ve bilgilere ve bütçenize ne kadar sürede ihtiyacınız olduğunu etkileyecektir. Pazar araştırmanız için yeterli bir stratejik planlama yapın

Soru listenizi tanımlayın ve hedeflerinize en iyi ulaşacak araştırma yöntemlerine karar verin. Araştırma yaklaşımınızı ve verileri nasıl sınıflandıracağınız ve analiz edeceğiniz hakkındaki ilk fikrinizi detaylandırın.

Yabancı Dil Öğrenmenin Önemi >>

Sonuçlarınızı toplayın ve harmanlayın

Araştırma sürecini nasıl gerçekleştireceğinizin, toplamanız gereken verilerin ve toplama yöntemlerinin bir listesini yapın. Bu, araştırma süreçlerinizi takip etmenize ve bulgularınızı anlamlandırmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, araştırmanızın müşterilerinizin ve pazarınızın görüşlerini doğru bir şekilde yansıttığını doğrulamanıza olanak sağlar. Şu maddeler ile bir kayıt tablosu oluşturun:

  • Tüketici araştırma etkinliği
  • Gerekli veri
  • Veri toplama için araştırma yöntemleri
  • Veri analizi için izlenecek adımlar.

Unutmayın, araştırma yalnızca geçerli, doğru ve güvenilir olduğunda değerli ve faydalıdır. Kusurlu olan araştırmalara güvenmek tehlikelidir; yanlış sonuçlar müşteri kaybına ve satışların düşmesine neden olabilir .

Müşteri bilgilerinin nasıl toplandığı hakkında bilgi edinmek ve verilerinizin aşağıdakilerden emin olmak önemlidir:

  • Geçerli – kurulu, mantıklı, titiz ve tarafsız.
  • Doğru – hatasız ve gerekli detayları içeren.
  • Güvenilir – aynı şekilde araştırma yapan diğer kişiler tarafından da üretilebilir.
  • Zamanında – güncel ve uygun bir zaman diliminde toplanır.
  • Tamamlandı – işletme kararlarınızı desteklemek için gereken tüm verileri içerir.
  • Araştırmanızı analiz edin ve anlayın.

Verilerin analizi, basit ve doğrudan adımlardan teknik ve karmaşık işlemlere kadar değişebilir. Bir yaklaşım benimseyin ve yaptığınız araştırma yöntemlerine dayanarak veri analizi yöntemini seçin .

Etkili Öğrenme İçin Not Alma Teknikleri >>

Bulguları hazırlayın

Verilerinizi kolayca girmenizi sağlayan bir elektronik tablo seçin. Çok miktarda veriye sahip değilseniz, bunları yazılımda bulunan temel araçları kullanarak yönetebilmelisiniz. Daha eksiksiz ve karmaşık veriler topladıysanız, verilerinizi yönetmenize yardımcı olacak belirli programlar veya araçlar kullanmayı düşünmeniz gerekebilir.

Sonuç çıkarmak için bilgileri gözden geçirin ve yorumlayın

Tüm verileri topladığınızda, bilgilerinizi tarayabilir ve sonuçlar çıkarmak ve bilinçli kararlar almak için yorumlayabilirsiniz. Verileri gözden geçirmeli ve sonra:

  • Başlıca eğilimleri ve sorunları, gözlemlediğiniz fırsatları ve sorunları tanımlayın ve her biri için bir cümle yazın.
  • Ana bulguların her birinin görünme sıklığını takip edin.
  • Bulgularınızın en sık görüleninden en az yaygınına doğru bir listesini yapın.
  • Tespit edilen güçlü yönlerin, zayıf yönlerin, fırsatların ve tehditlerin bir listesini ayrı ayrı değerlendirin ve uygulayın.
  • Araştırmanızla ilgili sonuç ve tavsiyelerinizi hazırlayın.

Araştırmanızla ilgili herhangi bir sonuca varmadan önce hedeflerinizi gözden geçirin. Tamamladığınız sürecin ve topladığınız verilerin sorularınızı yanıtlamasına yardımcı olup olmadığını unutmayın. Araştırmanızın ortaya çıkardığı sonuçların ve önerilerinizin tanımlanmasını kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını kendinize sorun. Sonuçlarınızı gözden geçirin ve şu anda bildiklerinize dayanarak:

İşinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı stratejiler seçin;

  • Stratejilerinize göre hareket edin
  • Bilgilerdeki boşlukları araştırın ve gerekirse ek araştırma yapmayı düşünün
  • Araştırmanın sonuçlarını gözden geçirmeyi ve etkili stratejileri düşünmeyi planlayın.

Araştırma Nedir? Türleri Nelerdir? >>