Varoluşsal Bir Krizle Nasıl Başa Çıkılır?

İnsanlar olarak olağanüstü şeyler yapabiliriz. Yaşamın en beklenmedik zorluklarını, gel gitlerini memnuniyetle karşılayarak aşırı fiziksel ve zihinsel uzunluklara dayanma gücümüz var. Bazen hayat bizden en iyisini alır ve daha sonra tekrar yükselmek için uzun bir yolculuğa başlar.

Bu makalede, varolan bir krizin ne olduğunu ve bu krizle karşı karşıya kalırsanız ne yapabileceğinizi açıklayacağız.

Varoluşsal Kriz Nedir?

Varoluşsal bir kriz, hayatınızın amacını veya bir bütün olarak varlığımızın amacını sorgulamaya başladığınızda ortaya çıkar. Bu anlar, stres, mağlubiyet ve tatminsizlik duyguları ortaya çıktıkça duvara karşı yığılmış hissetmemize ve yaşamın en büyük cevaplarını bilme özlemi içimizde derinleşmeye devam ederken ortaya çıkma eğilimindedir.

Mesele şudur – hayata verilen büyük cevaplar her zaman bir insana özneldir ve bu tamamen mükemmeldir. Bununla ilgili doğru ya da yanlış cevap yok, fakat burada varoluşsal bir krizle başa çıkmanın ve tekrar mutlu bir yaşam sürmenin bir çok yolu var.

Mevcut Bir Krize Neden Olan Nedir?

Kalbi provoke eden, duygusal patlamalar veya sıkıntıya neden olabilecek farklı konular vardır.

İnsanların varoluşsal bir krizi farklı şekilde tanımladığını ve çeşitli meselelerin onları tetikleyebileceğini daima unutmayın. İşte bazı örnekler:

  • Bir ortama sosyal olarak yanlış yere yerleştirilmiş hissetmek
  • Bir seferde aşan hataların Domino etkisi
  • Zihinsel enerjinin aşırı tükenmesi
  • Sevilen birini kaybetmek
  • Hayatta “istediğiniz yerde” olmamak

Yaşamın bir kısmı bir topluluğa dahil oluyor ve bazen varlığımızın hissi dış güçlerin kabulünden geliyor. Toplumdaki yerimiz , diğer insanlardan aldığımız ilgiyle destekleniyor ve bunun sonucunda başarılarımızı, mutluluğumuzu ve hatta dünyadaki amacımızı sorgulamaktayız. Çok azının farkındayız ki bu sorular kendimiz için olan şefkatimizi sertleştiriyor, çünkü yarattıkları baskı ve stres bizi çok etkiliyorr. Stres , bir durumdaki tehdide bir tepkidir, bu nedenle stresin nelere neden olduğunu sorgulayın. Ve stresi azaltmak için nelere yapabileceğinize göz atın.

Varoluşsal Kriz Ömür Boyu Bir Kez mi Olur?

Hayatımız boyunca sadece bir tane değil, birden fazla varoluşsal kriz geçiriyoruz. Altta yatan bir kalıp olabileceğini fark ederek, bu kontrolü ele geçirebilir, mutluluk ve kolaylıkla yerine getirilen bir yaşam sürdürebilirsiniz. Sadece bazı iç soruları cevaplamak ve yüzeye bazı cevaplar getirmeye yardımcı olabilecek tetikleme noktalarınızı yeniden incelemek yeterli olacaktır.

Varoluşsal bir krize sahip olmak, kişinin zihnine ve ruhuna çok büyük ağırlık verir. Peki bu krizle başa çıkmak için neler yapılabilir? Birlikte göz atalım.

Mevcut Bir Krizle Nasıl Başa Çıkılır?

1. Egonu Yönet

Ego zihninde gezinme gücüne sahiptir.Tabii ki, ego doğal bir insan unsurudur ve o egonun ne kadar yüksek sesle konuştuğuyla ilgilidir.

Egonun oynamayı sevdiği bir oyun var ve bu oyuna karşılaştırma oyunu denir. Düşüncelerimizdeki bir resmi ikiye böler:

  1. Nerede olmalıyız ve toplumun standartlarına göre ne yapmalıyız?
  2. Kişisel başarı vizyonumuza dayanarak nerede olmalıyız ve ne yapmalıyız?

Hedef belirleme ve yüksek standartlara sahip olma konusunda yanlış bir şey olmadığını anlayın, ancak “ego odaklı” bir vizyona sahip olmakla “değer odaklı” bir vizyona sahip olmak arasında bir fark var.

Başarının ne anlama geldiğini düşünerek biraz zaman geçirdikten sonra kendinize sorun – bu başarılar değerlerimle aynı mı yoksa sadece anlamsız bir yarış mı yapıyorum?

2. Pozitif İnsanlarla Kendinizi Kuşatın

Sefaletin şirketten hoşlandığını söylüyorlar, ancak kendinizi aşağı hissediyor ve mağlup ediyorsanız, kendinizi yüksek titreşimli pozitif insanlarla kuşatmak en iyisidir .

Bu sadece yüksek enerjiye maruz kalmak değil, aynı zamanda diğerlerinden farklı başa çıkma mekanizmaları öğrenmek içindir. Herkes farklı duygularla ilgilenir ve eğer bir şey sizin lehinize çalışmıyorsa, alternatif bir rota bulmaya çalışmak asla acı vermez.

3. 5K 1N

Varoluşsal bir krizle uğraşırken, en kötüsüyle mücadele etmek en iyisidir. Kendinize 5 K 1N sorularını yönelterek başlayın – kim, ne, ne zaman, nerede, neden, nasıl bu noktaya geldiğinizi düşünüyoruz.

Kim – Bu varoluşsal krizden önce kimdiniz (düzenli çalışıyordunuz, bir topluluk sporuna katıldınız vs.)? Kendini kimlerle kuşattın? Tavsiye ya da cesaretlendirmek için kime gidersiniz, kim kendiniz hakkında olumsuz hissetmenize neden olur?

Ne – Hem profesyonel hem de kişisel olarak bu noktaya neden olan bazı olaylar nelerdi? Hangi çevredeydin? Enerjileri nasıl? Hangi değerler size sadık kalır ve yıllar boyunca neler değişti?

Nereden – Buradan nereye gitmek istersin? En mutlu durumunuzda kendinizi nerede görüyorsunuz? Gün içinde zamanınızın ve enerjinizin çoğunu nereye koyarsınız?

Ne zaman – Ne zaman boş vaktin var? Önümüzdeki gün için ne zaman hazırsınız? Varoluşsal bir kriz yaşamaya ne zaman başladın? Hayatınızda büyük olaylar ne zaman oldu?

Neden – Basitçe ve şefkatle her şey için “neden” diye sorun. Bu makale daha derine inmenize yardımcı olabilir
“Neden” kelimesinin basitliği, kendini tanımanıza ve kendiniz hakkında daha fazla şey öğrenmenize yardımcı olmaktır. İnsanlarla, kahvelerle ya da takılarak akşam yemeği yiyerek başkalarını tanımak için daha fazla zaman harcıyoruz, ancak bunu kendimizle ne sıklıkla yapıyoruz?

4. Nasıl Ölçtüğünüze Bakın

Hedeflerinizi ve başarılarınızı nasıl ölçtüğünüze bakın. Zamana duyarlılar mı, belli bir yaşta mı elde ediliyorlar? Yoksa finansal kısıtlamalarla mı belirlenmişler? Hedef belirleme, hayatta istediğimiz şeyleri başarmak için önemlidir, ancak yalnızca zaman çerçevesine bağlı kalmayıp, hedefin kendisine odaklanmak her zaman önemlidir.

5. Negatif İnsanları Susturun

Konuşmacıyı susturmak fiziksel rahatsızlıklardan ve içsel diyaloglardan uzaklaşmanın ötesine geçiyor – bu aynı zamanda enerjinizi tüketen şeyleri susturmakla da ilgilidir.

Kendinizi, duygusal olarak dedikoduları dinlemekten yorulmuş bulursanız, ondan uzaklaşın. Değerlerinizle uyuşmayan projeler üzerinde çalışırken kendinizi enerjinin tükenmekte olduğunu düşünüyorsanız, o zaman eğlenirken bulduğunuz diğer projeleri bulmak için kendinize sorun. Negatif insanlardan uzaklaşmanız, verimliliğinizi arttıracaktır. 

6. Kendinize 10 Dakika verin

“10 dakikanız yoksa, bir hayatınız olmaz” – Tony Robbins

Kişisel zamanınız, uzun şeyleri günlük olarak listelemek için yıkanabilir ve 10 dakika uzun bir süre gibi görünebilir.

Ayrıca ne kadar sık ​​telefonlarımızda kayıtsız kalarak 10 dakika hatta 30 dakika harcıyoruz ya da bu zamanı daha az önemli olan işlere harcıyoruz?

Zaman ayırın ve günlük bir rutine entegre edilebilecek ve ekranlardan uzak bir hobi bulabileceğiniz bir hobi bulun. Meditasyon , günlük kaydı, çizim, müzik dinleme veya bahçeyle ilgilenme olabilir

Bilginin sürekli parmaklarınızın ucunda olduğu bir dünyada yaşarken, beynimizin sindirilmesine izin vermeden çok miktarda bilgiye şahit olmak için hızlı davranıyoruz. Nefes alabilmemiz için en az 10 dakika olması, günün geri kalanında bizi topraklayabilir.

Varoluşsal bir kriz, herkesin başına gelen bir şeydir, ama her zaman bunun bir yolu vardır. Yansıma için zaman ayırmanız ve sizi tekrar geri getirebilecek insanlarla kendinizi kuşatmanız gerekir. Her zaman, zamanınızın değerli olduğunu ve kaybedince geri getiremeyeceğinizi unutmayın.