Girişimcilik cesaretsiz insanlar için değildir. Girişimciliğin başarıya ulaşmadan önce üstesinden gelmesi gereken birçok zorluk vardır. Bill Gates, 1974 başlarında Microsoft’u kurmaya başlamadan önce ıssız bir şeyle sonuçlanan bir şirket kurdu. 1985’te Steve Jobs yarattığı şirketten kovuldu, ancak bu onun ilerlemesini ve daha sonra Apple tarafından satın alınan Pixar ve NeXT’yi yaratmasını engellemedi. Henry Ford, tartışılması gereken bir isim olan Ford Motors’un temelini atmadan önce iki otomotiv şirketi kurdu.
Çocukluktan olgunluğa kadar, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, her fırsatta sıkıntıyla karşılaştı. Okul ve üniversite sınavlarına girdi. Jack Ma, Harvard tarafından 10 kez reddedildi. Bir röportajda 24 adaydan KFC tarafından işe alınmayan tek başvuran oldu. Kendi işine başladığında bile, en iyi planları boşa gitti, çünkü Silikon Vadisini bir noktada iflastan 18 ay uzaklıktaki girişimini finanse etmeye ikna edemedi. Alibaba ilk 3 yılında tek bir kuruş getirmedi. Tüm bu engellere rağmen asla vazgeçmedi ve bugün Çin’in en zengin adamlarından biri.
Girişimcilikle İlgili Zorlukları Nasıl Aşarsınız?
Tüm bu yöneticiler girişimcilik sorunlarının üstesinden nasıl geldi? Bunlar, kendi başlangıçlarınızda kullanabileceğiniz, sizi ileriye götürebilecek tecrübelerdir:
-
Hatadan Öğrenin
“ Başarısızlık, tekrardan daha akıllıca başlama fırsatıdır.” – Henry Ford
Girişimcilik ve başarısızlık el ele gider, bu nedenle girişimcilik başarısızlığa iyi yanıt vermeyenler için değildir. “Atychhohobia”nıza (başarısızlık fobisi) teklif vermeden girişimcilikte başarıya ulaşamazsınız. Başarısızlıktan korkmak yerine, her hayal kırıklığını öğrenmek ve geliştirmek için bir fırsat olarak düşünmelisiniz.
Ampulün mucidi Thomas Edison, başarılı olmadan önce 1000 kez başarısız oldu. Deneylerine, “ Başarısız olmadım. Az önce işe yaramayacak 1000 yol buldum.” şeklinde yaklaşmıştır. Bu yaklaşımla ilerlerseniz, başarı mutlaka ayaklarınızı öper. Oprah Winfrey, ünlü olmadan önce cam tavandan parçalanan birinin özüdür. Girişimcilere tavsiyesi “kraliçe gibi düşünmeleri” şeklindedir. “Bir kraliçe başarısız olmaktan korkmaz. Başarısızlık, büyüklüğe doğru bir başka basamaktır. ”
15 Başarılı Kadın Girişimciden Başarı Sırları >>
-
En Kötü İçin Hazırlanın
Girişimcilik sorunları içinde sıra ikinci sırada. İkinci sırada en kötü için hazırlıklık olmak vardır. Girişimcilikte başarısızlık o kadar kaçınılmazdır ki, bunu bir norm olarak görmeli ve kendinizi üzerinde düşünmek yerine en kötü senaryolara hazırlamalısınız. Başarılı girişimciler zorluklar karşısında bile nasıl gelişeceklerini bilirler. Zorlukları severler ve problemleri nasıl çözeceklerini bilirler. Onları diğerlerinin üzerine “baş ve omuz” olarak koyan da budur.
Girişimcilerin risklerle başa çıkma şekilleri başarılarını belirleme yolunda uzun bir yol kat eder. Zorluklar onları yaratıcı düşünmeye zorlar ve bu onların oyunlarının zirvesindeler. Her zaman en kötü senaryoya hazırlanın ve başlangıç işleminiz asla başarısız olmaz.
-
Mentor veya İş Ortağı Bulun
“ Sen en çok zaman geçirdiğin beş kişinin ortalamasısın.” —Jim Rohn
En başarılı girişimcilerin bile zaman zaman dalgalı denizlerde gezinmelerine yardımcı olacak bir akıl hocası gerekir. Kendini doğru insanlarla kuşatmanın önemini bilirler. Mark Zuckerberg, Steve Jobs ve Larry Page’ın akıl hocaları var. Steve Jobs, Mark Zuckerberg’e, Markkula Steve Jobs’a danışmanlık yaptı. Genç girişimcilerin bir guru ve onları doğru yönde yönlendirebilecek bir iş ortağı bulmaları gerekir. İyi bir akıl hocası kendi yaşam deneyimlerinden bahseder. Bu en iyi kitapların bile size öğretemeyeceği bir şeydir.
Araştırmacılar ve anketler bile akıl hocası olmak adına oy kullanıyor. Bir yönetici koçluğu anketine göre, CEO’ların % 80’i bir tür mentorluk aldığını kabul etti. Sage tarafından yapılan bir araştırma, girişimlerin % 93’ü, mentorluğun başarılarında kritik bir rol oynadığına inandığını ortaya koydu. Bu, bir akıl hocanız varsa, başarılı olmanızın daha muhtemel olduğunu açıkça göstermektedir.
Mevlana Kimdir? Hayatı Ve Sözleri >>
-
Dirençli Olun ve Asla Vazgeçmeyin
“ Asla pes etme. Bugün zor, yarın daha kötü olacak. Ama yarından sonraki gün güneşli olacak.”—Jack Ma
Bir girişimci olarak yolunuza bir engel teşkil eden birçok zorluk ve başarısızlık ile karşılaşacaksınız. “ İşler zorlaştığında, zorluklar da gider.” İnsanların esneklik gösterme eğilimi olmasına rağmen, yolunuzu engelleyen tüm engellerin üstesinden gelmek için bu beceriyi geliştirmelisiniz. Asla zorluklardan kaçınmayın. Aksi takdirde asla başarılı bir girişimci olamayacaksınız. Bunun yerine, katı bir planla, zorluklarınızla kafa kafaya yüzleşin.
-
Bir Takım Oluşturun
Kendi başınıza, girişimcilik sorunları ile savaşamazsınız. Girişimci olarak başarı elde edemezsiniz. Başarılı bir girişimciye baktığınızda, başarılarında önemli rol oynayan, yetenekli ve verimli insanlardan oluşan bir ekibe sahip olduklarını göreceksiniz. Steve Jobs, Steve Wozniak, Mike Markkula, Johny Ive ve başarısının yolunu açan birçokları olmadan nerede olurdu? Onun müthiş dehasını zedelemese de, bu insanlarla güçlü ilişkiler kurmak, kesinlikle başarı merdiveni basamaklarına tırmanmasına yardımcı oldu.
Yalnız ve izole bir durumda iken girişimcilik sorunları ile yüzleşmek çok daha zordur. Size yardım etmeye istekli birçok insanla çevriliyken aynı şeyi söyleyemeyiz. Asla başkalarına ulaşmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin. Kaç kişinin yardım eli uzatmaya istekli olduğunu bilmek sizi şaşırtacak. Hem iç hem de dış paydaşlarla uzun vadeli ilişkiler kurun. Diğer girişimcilerle bağlantı kurmak ve bir topluluk oluşturmak için ağ fırsatlarını arayın.
Dünyanın En Zengin İnternet Girişimcileri >>
-
Sağlık Servettir
En başarılı girişimcilerin sahip olduğu bir diğer ortak özellik de sağlıklarına iyi bakmalarıdır. Bill Gates’den Richard Branson‘a kadar en başarılı girişimcilerin sabah rutinlerini yakından analiz ederseniz, egzersizin sabah rutinlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu göreceksiniz. Çünkü sağlıklı kalmadan asla girişimci hedeflerine ulaşamayacaklarını biliyorlar. Dünyanın en yoğun bireyleri olmasına rağmen, hem fiziksel hem de zihinsel olarak gençleşmelerini sağlayan aile ve arkadaşlarla her zaman kaliteli zaman geçirirler.
En büyük girişimcilik sorunları için düşünceleriniz nelerdir? Düşünce ve tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
İşletme Fakültelerinde Öğretilmeyen Girişimcilik Yasaları >>